hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çocukların ıslahevi kabusu

    Çocukların ıslahevi kabusu
    expand

    Vakkas Aksu / CNN TÜRK

    Suça itilen çocuklar daha mahkeme aşamasında kötü muamele görmeye başlıyor. Cezaevi kapısında da dayakla karşılanan çocuklar buna kendi aralarında 'hoşgeldin dayağı' diyorlar.

    İdareden kaynaklanan şiddetin yanı sıra çocuklar arasında da şiddet var. Koğuş ağalarına karşı gelen çocuklar bayıltılana kadar dövülüyor.

    Türkiye uluslararası sözleşmelere attığı imzalarla 18 yaşın altındakileri çocuk olarak kabul etti. Suçlu çocuklara da özel yasalar uygulanıyor. Mahkemeler suçlu çocukları ıslahevlerine gönderiyor. Ancak yargılanma devam ederken kimi çocuk tutukevinde, kimi yetişkinlerin de bulunduğu cezaevlerinin sübyan koğuşlarında kalıyor. Asıl sorun daburalarda başlıyor.

    Bir sosyal hizmet uzmanı, çocukların ilk geldiklerinde gözlerinde korku gördüklerini söyledi. Çocuklardaki korku karakolda gözaltına alınmasıyla birlikte başlıyor ve kapalı cezaevlerindeartarak devam ediyor. Çocuklar cezaevi kapısından girer girmez de şiddetle karşılaşıyor.

    Dayak sıradanlaşmış durumda


    Cezaevi kapısından girer girmez dayak hemen her çocuğun anlattığı sıradan bir öykü olarak karşımıza çıkıyor. Tutukluluğunu Alaşehir Kapalı Cezaevi’nde geçirmiş olan G.Ç. öyküsünü şöyle anlatıyor: “cezaevine giriş yerine ‘kapıaltı’ denir. Kapıdan girdim. Gardiyanlar küfür edince karşılık verdim. Bütün memurlar üzerime atladı. Ne kadar dayak yediğimi bilmiyorum. Tek kişilik hücreye koydular.”

    H.Ç. adlı çocuğun Antalya E-Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşadıkları da tüyler ürpertiyor. H.Ç. de öyküsünü şöyle dile getirdi: “bayanlar koğuşu ile koğuşlarımız yan yana idi. Ordan laf attılar bende bardak fırlattım. Müdür geldi, ceketi kravatı çıkardı. Bana küfür ederek vurmaya başladı. Arkasında 30’a yakın gardiyan vardı. Müdür yıkın diye bağırınca falakaya yatırdılar. 10 gün yürüyemedim.”

    Çocuklar arası şiddet de yaygın

    Cezaevlerinde, çocuklar arası şiddetde yaygın. Koğuş ağasının bilgisi olmadan çocuklar paralarını bile harcayamıyor.

    İzmir Islahevi psikoloğunun bu konuda anlattıkları ilginç: “gelen çocuk koğuşa girdiğinde ranzaların üzerinden çocuğun üzerine battaniyeleri atıp dövüyorlar. Dövdükten sonra koğuş mümessilinin karşısına çıkartılıyor. koğuş mümessili sorguluyor” diyor.

    Üç yıl önce cezaevinden tahliye olan O.G. şimdi 25 yaşında. O.G. yaşadığı o günleri şöyle anlatıyor: “koğuşu ele geçirmişler habersiz alışveriş bile yapamazsınız. Bir kere beni bayıltana kadar dövdülür.”

    Çocukların cezaevlerinde tutukluluk süreleri ise ortalama bir yılı buluyor. Hüküm giyip ıslahevlerine geldiklerinde derin bir nefes alıyorlar.


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow