hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kazak-Türk işçi kavgası: 140 yaralı

    Kazak-Türk işçi kavgası: 140 yaralı
    expand

    Kazakistan'ın Tengiz bölgesindeki rafineride çalışan Türk ve Kazak işçiler arasında dün öğle saatlerinde kavga çıktı. 140 kişinin yaralandığı olayda 1'i ağır durumda olan 8 Türk işçi hastanede tedavi altına alındı. Akşam saatlerinde Türk işçilerden 9'u İstanbul'a getirildi.

    Kazakistan'da çıkan kavgada yaralanan Türk işçilerden 9'u, ambulans uçakla İstanbul'a getirilerek, hastanede müşahede altına alındı.
     
    Türk şirketi ENKA ile ABD'li Bechel firmasının inşaat şantiyesinde, yemek kuyruğu sırasında Türk ve Kazak işçiler arasında çıkan kavgada yaralanan Türk işçilerden Ercan Karataş, Kanber Gümüş, Gazi Gezgin, Mesut Geyik, Kemal Demir, Hüseyin Ercan, Cemal Şahin, Ali Ay ve Eyüp Sarıavcı, ambulans uçakla İstanbul'a getirildi.
     
    İşçiler, Aksaray Vatan Hastanesi'nde müşahede altına alındı. Hastane yetkilileri, yaralı işçilerin tedavilerinin sürdürüleceğini ve aralarında hayati tehlikesi olanın bulunmadığını bildirdi.
     
    "Yüzlerce Kazak üzerimize yürüdü"
     
    ENKA şirketinde danışman doktor olarak görev yapan Şinasi Numan, ''önemli olan psikolojik tedavi. Bayram öncesi motivasyon için diğer hafif yaralı işçileri de Türkiye'ye getireceğiz. Türk işçileri orada çok çalışmanın bedelini ödüyorlar'' diye konuştu.
     
    Yaralı işçilerden Cemal Şahin ise geçtiğimiz yıl da Kazak işçilerle aralarında böyle bir husumet bulunduğunu ifade ederek, ''bu yıl ilk defa kavga çıktı. Ne olduğunu anlamadan yüzlerce Kazak üzerimize yürüdü'' diye konuştu.
     
    Durum kontrol altında
     
    Kazakistan'ın Atırav Bölgesi Valisi Bergey Rıskalıyev de, Türk ve Kazak işçiler arasında kavga çıkan şantiyede durumun tamamen kontrol altında olduğunu söyledi.
     
    Rıskalıyev, Türk vatandaşlarının güvenliğini sağlamak için gerekli bütün önlemlerin alındığını ve 5 bin 300 işçinin bugün işbaşı yaptığını bildirdi.
     
    Vali Rıskaliyev, 'olayın bir Kazak işçinin üç Türk işçi tarafından darp edilmesiyle başladığının ve daha sonra geliştiğinin anlaşıldığını' ifade etti.
     
    'Yabancı vatandaşların (Türkler) güvenliğinin sağlanması için gerekli bütün önlemlerin alındığını' belirten Vali, 'revirlere 136 Türk vatandaşının yaralı olarak başvurduğunu, bunlara burada gerekli müdahalenin yapıldığını, 6 işçinin de şantiye yakınlarındaki Külsarı şehir hastahanesinde tedavi altına, birinin ameliyata alındığını' açıkladı.
     
    'Sebep yemek sırası kavgası'
     
    Türkiye'nin Almatı Büyükelçisi Tamer Seben de, Kazak Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulunduklarını ve Türk şantiyesinin güvenliğinin sağlandığı yönünde güvence aldıklarını söyledi.
     
    Seben, 'kavganın Türk Enka şirketinin bin 950 Türk, 4 bine yakın Kazak, toplam 6 bin 750 kişinin bulunduğu Tengiz şantiyesinde dün öğle yemeğinde küçük ve anlamsız bir sıraya girme uyarısının sonucunda çıktığını' belirtti.
     
    Seben, yaklaşık 400 kadar Kazak çalışanın Türk şantiyesine saldırdığını ve kavga sırasında çeşitli araç gerecin de tahrip edildiğini bildirdi.
     
    Kavga sırasında 140 kişinin yaralandığını kaydeden Büyükelçi Seben, "ölüm hadisesi yok" dedi. Seben, yaralılardan 8 kişinin tedavisinin sürdüğünü, bunlardan 1'inin bugün Atrau kentinde ameliyata alındığını ve hayati tehlikesinin bulunmadığını söyledi.
     
    Enka'nın üst düzey bir yetkilisi de Tengiz bölgesine ulaşmak üzere bu sabah yola çıktı.
     
    Seben, Almatı Büyükelçiliği Müşteşarı Orhan Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Özer Özcan ve Kazakistan-Türk İşadamları Derneği Genel Sekreteri'nin de bu akşam Türk vatandaşlarına destek olmak üzere bölgeye hareket edeceğini bildirdi.
     
    Kazak Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişim
     
    Olayla ilgili olarak Kazakistan Dışişleri Bakanlığı nezdinde de girişimlerde bulunduklarını belirten Büyükelçi Seben, 'bu olayın küçük bir olay olmadığını, olayın her an tekrar alevlenmesinin söz konusu olduğunu ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini' yetkililere ilettiklerini kaydetti.
     
    Kazakistan'ın Hazar kıyısındaki Atrau kenti, başkent Almatı'ya üç saat uçuş mesafesinde yer alıyor. Atrau'dan şantiyenin bulunduğu Tengiz sahasına ise bir buçuk saatte helikopterle ulaşılabiliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow