hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Hamas'a ne dendiği önemli"

    Hamasa ne dendiği önemli
    expand

    Adalet Bakanı Cemil Çiçek, "Hamas'ın Türkiye'ye niye geldiğinin tartışılmasından çok, Hamas adına gelen kişiye ne söyledi, esas onun üzerinde durulmalı'' dedi.

    AKP'nin Elmadağ ilçe kongresine katılan Adalet Bakanı Çiçek, çıkışta basın mensuplarının Hamas'ın Türkiye ziyaretine ilişkin sorularını yanıtladı.
     
    Görüşmelerde verilen mesaj üzerinde durmak gerektiğini yineleyen Cemil Çiçek, ''yoksa niye geldi, neden geldi? Gelmiştir. Onu geride bırakıp Türkiye'nin söyledikleri üzerinde durmak lazım'' dedi.
     
    Filistin ve İsrail arasında kökü eskiye dayanan bir anlaşmazlık olduğunu hatırlatan Çiçek, bu konuda barışın tesisi için çaba sarf ettiklerini belirtti.
     
    Çiçek, ''onun için seçimlerden başarıyla çıkmış olan Hamas ile ilgili olarak da Türkiye'nin gelen heyete söylediği şey şudur: Artık eski usullerle sorunları çözme imkanı yoktur. Sorunların barışçıl yollardan çözümü lazım, şiddetin terk edilmesi lazım, demokrasinin kıymetinin bilinmesi lazım'' diye konuştu.
     
    Buradaki barışın dünya gerçeklerine uygun tesis edilmesi gereğine de işaret eden Çiçek, ''siz İsrail'i tanımıyorsunuz ama İsrail diye bir devlet var. Türkiye bunu tanımış, bütün dünya tanıyor, bu gerçekleri kabul ederek, bu sorunlara yaklaşırsanız sorunun çözümü çok daha kolay olur'' dedi.
     
    Türkiye'nin söylediğinin, barışa katkı sağlama adına kendi politikaları ve kendi düşünceleri olduğunu kaydeden Çiçek, dünya realitesinin gelen heyete telkin edildiğini belirtti.
     
    "Şiddete dayalı politikayı tasvip etmiyoruz"
     
     
    MÜSLÜMAN KARDEŞLER
    Türkiye Hamas heyetiyle görüştü, tartışmalar sürüyor. Ziyaret, batının içinde bulunduğu 'Hamas ile temas kurulmalı mı, kurulmamalı mı?' ikilemini gözler önüne serdi. ingiltere, işte böylesine tartışmaların yapıldığı bir ortamda, Mısır'da yasaklı Müslüman Kardeşler örgütüyle siyasi temas kurmanın yollarını arıyor. İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nda hazırlanan bilgi notunda, Dışişleri Bakanı Jack Straw'a, 'Müslüman Kardeşler'le temasa geçelim' önerisi yapılıyor. Belgeyi ele geçiren İngiliz Guardian gazetesi, Straw'ın bu öneriyi dikkate alacağını yazdı. 1928 yılında kurulan 'Müslüman kardeşler', Mısır'da terör örgütü olarak görülüyor. Örgüt, Mısır'daki son seçimlere bağımsız adaylarla girdi ve Mısır parlamentosunda 88 sandalye kazandı. Yani arkasında, tıpkı Hamas gibi ciddi bir halk desteği olduğunu gösterdi. İngiltere'nin Hamas ile temasa geçip geçmeyeceğiyse şimdilik belli değil. Resmi politika, Hamas ile tüm temasları yasaklıyor.
    Türkiye'nin şiddete dayalı politikaları hiçbir şekilde tasvip etmediğini vurgulayan Çiçek, ''dolayısıyla Hamas'ın da bölge barışına katkısı olacaksa, bu ihtilafın çözümünü arzu ediyorsa, eski usulleri bırakması gerekiyor, bu kesindir" dedi.
     
    Adalet Bakanı, "eski usullerle bu sorunları çözmeleri mümkün değildir. Türkiye'nin söylediği budur. Bunda yanlış olan bir şey de yoktur'' diye konuştu.
     
    Bir gazetecinin, Hamas'ın silah bırakıp bırakmayacağına ilişkin sorusuna da Çiçek, ''bırakmadığı takdirde kaybeder. Yani silahla hiçbir şeyin çözülmesi mümkün değil'' yanıtını verdi.
     
    Ziyarete tepkiler
     
    ABD ve İsrail, Hamas heyetinin Ankara temaslarını yakından izledi. İsrail sert tepki gösterirken, ABD Dışişleri Bakanlığı, "önemli olan Hamas'a verilen mesajlar" dedi.
     
    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, "önemli olan uluslararası toplumun isteklerinin Hamas'a açık bir şekilde iletilmesidir" dedi.
     
    Türkiye'den görüşmeyle ilgili bir bilgi edinmediklerini söyleyen sözcü, "en kısa zamanda bu bilgiyi almayı bekliyoruz" dedi.
     
    Hamas ziyareti, ABD'deki Musevi lobisinde ise sert tepkilere yol açtı. Amerikem Musevi Komitesi'nden yapılan açıklamada, 'İsrail'i yok etmeye kendini adamış bir terör örgütünün siyasi liderinin Ankara'da kabul edilmesinin derin düş kırıklığı yarattığı' belirtildi.
     
    ABD Kongresi'ndeki Türkiye Dostluk Grubu'nun eş başkanı Robert Wexler ise sert dille kınadığı ziyareti 'şok edici' diye niteledi.
     
    Ziyaret İsrail'de de tepki çekti. İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, ziyaret öncesinde Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'le telefonda görüştü ve "ziyaret, Hamas'ı tecrit etme çabalarına zarar verdi" dedi.
     
    Ankara'dan bilgilendirme
     
    Hamas'ın tartışmalı Ankara ziyaretinin ardından, Dışişleri Bakanlığı ise ilgili ülkeleri dün akşam bilgilendirdi.
     
    Filistin dörtlüsü olarak bilinen Quartet'in üyeleri Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Avrupa Birliği dönem başkanı Avusturya'nın Ankara büyükelçileri ile Birleşmiş Milletler'in Türkiye temsilcisi, bugün Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.
     
    Önemli ziyaretler sonrasında yapıldığı gibi, bakanlığa çağrılan büyükelçilere, Hamas'a verilen mesajlar, görüşmelerin amacı ve Hamas'ın tepkileri anlatıldı.
     
    Diplomatlar, Hamas'la yapılan görüşmelere de katılan Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Genel Müdürü Büyükelçi Bozkurt Aran'dan bilgi aldı.
     
    İsrail'in Ankara Büyükelçisi Pinhas Avivi'ye ise, pazartesi günü Dışişleri Bakanlığı'nda bilgi verilecek.
     
    Hamas'tan sürpriz ziyaret
     
    Filistin seçimlerinden zaferle çıkan Hamas'ın liderlerinden Halid Meşal, 16 şubatta sürpriz bir şekilde Ankara'ya geldi.
     
    Türkiye, görüşmelerde Hamas'a, 'silahı bırak, İsrail'i tanı' mesajı verdi. Gül, ziyareti, "birilerinin birşey yapması gerekiyor" diyerek savundu.
     
    Günün sonunda konuşan Hamas lideri Meşal ise, "Türkiye'nin önerilerini değerlendireceğiz" diye konuştu.
     
    Hamas lideri Halid Meşal ve beraberindeki heyetin Ankara'daki temasları Ankara Palas'ta başladı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Üzümcü başkanlığında bir heyetle görüşen Hamas'a önemli mesajlar verildi. 


  • İsrail'i tanı
  • Silahı bırak
  • Şiddeti kına
  • Barış Sürecini kabul et
     
    'İsrail'in varlığını tartışamazsınız' diyen Türk yetkililer, İsrail'i tanımanın temel şart olduğunun altını çizdiler. Hamas'ın silahlı birliklerini dağıtması gerektiğini belirten Türk tarafı, şiddetin kınanmasını da Hamas'ın kabul görmesi için zorunlu olduğunu söyledi.
     
    Türk tarafının üzerinde durduğu bir diğer konu da Ortadoğu barış sürecinde şimdiye kadar yapılanların Hamas tarafından kabul edilmesiydi.
     
    Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise, Hamas'ın Ankara ziyaretini "Türkiye kritik bir dönemde, kritik bir işlev görüyor" sözleri ile açıkladı.
     
    Gül, bu açıklamasından sonra Hamas heyetiyle AKP genel merkezinde biraraya geldi. AKP Genel Başkan yardımcılarının da katıldığı toplantı sonunda Hamas lideri Meşal kameraların karşısına geçti ve şunları söyledi:
     
    "Kardeş Arap ülkelerinde aldığımız desteği burada da bulmuş bulunuyoruz. Bu  güzel ülkenin yetkililerinden yararlı tavsiyeler aldık bunları değerlendireceğiz. Türkiye'nin demokratik tecrübesi bizim için de çok önemli. Özellikle son hükümet tüm İslam alemi dünya için demokrasi alanında büyük başarı gösterdi. Bu bizim için de bir örnektir."
     
    Hamas lideri olumlu cümleler kullandı ama Türk yetkililerin İsrail ve barış sürecine ilişkin talepleri ile ilgili hangi adımları atacağı konusunda net bir açıklama yapmadı.
     
    AKP yöneticileri ise görüşmenin çok olumlu bir havada geçtiğini söylemekle yetindi.
  • Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow