hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Silahsız terör örgütleri TMY'den çıkıyor

    Silahsız terör örgütleri TMYden çıkıyor
    expand

    'Abdullah Öcalan'a af getiriliyor' tartışmalarıyla gündeme oturan Terörle Mücadele Yasası'nın 6'ncı maddesi için yeni formül bulundu. Buna göre, tasarıda silahlı ve silahsız örgüt kurucu ve yöneticileri için ayrım yapılacak.

    Adalet Alt Komisyonu'nun, Terörle Mücadele Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdullah Gül ile görüşmesinin ardından yeni bir formül geliştirdiği öğrenildi.
     
    Buna göre Alt Komisyon, silahsız terör örgütlerini tümüyle Terörle Mücadele Yasası kapsamından çıkaracak.
     
    Silahlı-silahsız terör örgütü ayrımının vurgulanabilmesi için de madde metnine silahlı terör örgütü ifadesi eklenecek.
     
    Ayrıca yasanın 6'ncı maddesinin son fıkrasındaki Türk Ceza Kanunu'nun etkin pişmanlık hükümüne atıfta bulunan cümle çıkarılacak.
     
    Ancak Türk Ceza Kanunu'nda öngörülen pişmanlıktan bir kez yararlanılabileceğine ilişkin düzenleme tasarıda kalacak.
     
    CHP'in üye vermediği ve beş AK Parti'li milletvekilinden oluşan TBMM Adalet Alt Komisyonu, altıncı madde dışında, tasarı üzerinde çalışmasını bitirmişti.
     
    AK Parti yöneticileri, tasarının, Meclis tatile girmeden önce mutlaka yasalaşacağını ifade etti.
     
    Çete suçu kapsamında değerlendirilecek
     
    Alınan bilgiye göre, silahsız terör örgütü kurucu, yönetici ve üyelerinin de TCK'nın çete suçunu düzenleyen 220'nci maddesinden yargılanacakları hükme bağlanacak.
     
    TCK'nın çete suçlarıyla ilgili maddesi, suç işlemek amacıyla örgüt kuranların iki yıldan altı yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmalarını öngörüyor.
     
    Silahlı örgüt kurucu, yöneticileri ve üyeleri ise 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak.
     
    Tartışmalı TMY alt komisyonda
     
    Tasarının geneli üzerindeki tartışmaların çoğunluğu, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'a af tartışmasıyla gündeme gelen 6'ncı madde üzerinde yoğunlaştı.
     
    Komisyonun CHP'li üyeleri, iç hukuk açısından mümkün olmasa da böyle bir düzenlemenin gerçekleşmesi halinde AİHM kararları ve uluslararası hukuk sistemi gereği 6'ncı maddeyle Öcalan'a af gelebileceği endişesi taşıdıklarını dile getirdi.
     
    AKP'li üyeler ise, tasarının bir af niteliği taşımadığını, Türkiye'de hiç kimsenin Öcalan'a affı aklından bile geçirmeyeceğini söyledi.
     
    Tasarının içeriği
     
    Tasarıya göre, terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde işlenen çeşitli suçlar 'terör suçu' olarak kabul edilerek, terör suçunun kapsamı genişletiliyor.
     
    Terör örgütü kuranlar, yönetenler ile bu örgüte üye olanlar, TCK'nın 'silahlı örgüt' başlıklı 314’üncü maddesine göre cezalandırılacak. Örgütün faaliyetini düzenleyenler de örgütün yöneticisi olarak cezalandırılacak.
     
    Buna göre, silahlı örgüt kuran veya yöneten kişiye, 10 yıldan 15 yıla kadar, örgüte üye olanlara 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecek.
     
    Tartışılan 6’ncı madde
     
    Terör örgütünün kurucusu, yöneticisi veya üyeleri, TCK'nın 221’nci maddesinde düzenlenen 'etkin pişmanlık' hükümlerinden yararlanabilecek.
     
    Abdullah Öcalan'ın da yararlanmasına neden olacağı iddiasıyla tartışma konusu olan bu hüküm, söz konusu kişilerin, etkin pişmanlık hükümlerinden ancak bir defa yararlanmasını öngörüyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow