hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Askerlik yan gelip yatma yeri değil"

    Askerlik yan gelip yatma yeri değil
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Balıkesir'de TOKİ konutlarının anahtar teslim töreninde terör olaylarını değerlendirdi. Erdoğan, tören alanındaki bir kişinin, "şehit cenazesi görmek istemiyoruz" sözlerine, "askerlik yan gelip yatma yeri değildir" sözleriyle karşılık verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erdoğan, yaptığı konuşmada terör belasıyla mücadelenin devam ettiğini ifade etti.

    Bunun üzerine kalabalıktan bir kişi Başbakan Erdoğan'a ''Sayın Başbakanım, şehit cenazesi görmek istemiyoruz artık'' diye seslendi.

    Başbakan Erdoğan da bu sözler üzerine, ''canım kardeşim. Bakınız askerlik her halde yan gelip yatma yeri değil. Hepimiz askerlik yapıyoruz. Hepimiz askerlik yaptık. Terör bir beladır. Her yerde var. Buna karşı bu mücadeleyi uzun soluklu olarak yapıyoruz, yapacağız. Şüphesiz ki hiçbir sorumluluk mevkiinde olan şehit cenazeleriyle karşılaşmak istemez ama bu mücadele sürerken, bu güvenlik mücadelesi sürerken şüphesiz zaman zaman şehitlerimiz oluyor, olacaktır ama bunu istismar edenler oluyor” diye konuştu.

    Terör örgütüyle sonuna kadar mücadele vermekte kararlı olan bir hükümet olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, TSK ile emniyet güçleriyle bu mücadelenin verilmeye devam edileceğini dile getirdi.

    “Niye duruyoruz?"

    Konuşmasında Lübnan'a asker gönderilmesiyle ilgili tartışmalara da değinen Erdoğan, ekranlara Lübnan'da olanlar verildiği zaman insanların içinin kan ağladığını belirtti.

    Erdoğan, “orada mazlum çocukların öldürülüşünü gördüğümüz zaman içimiz kan ağlıyor... Peki yapılması gereken ne? Oturduğun yerden yan gelip yatarak gazel atmak mı? Konuşmak mı? Kuru kuru laflar yapmak mı? Yoksa orada verilecek olan bir mücadelede veya oluşturulacak gücün içerisinde yer almak mı? Şu anda hükümet olarak bizim kanaatimiz yer almaktır” dedi.

    BM Barış Gücü'nün barışı korumak için gittiğini kaydeden Erdoğan, ''eğer barışı korumak için değil farklı nedenler için olacaksa böyle bir şeyin içerisinde Türkiye olarak biz yer almayız. Eğer herhangi bir grubun Lübnan'da silahsızlandırılması için Türkiye'den görev istenirse biz orada durmayız hemen askerimiz çekeriz. Biz oraya barışın korunması için gideriz'' diye konuştu.

    Türkiye'nin Lübnan'da şu anda tamamıyla yıkıma uğramış yolların, hastanelerin, enerji santrallerinin yapımı için elinden geleni yapacağını belirten Erdoğan, DSİ, Karayolları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve diğer kurumlarla Lübnan'a yardımcı olunacağını söyledi.

    “Beyin gücü de gönderilecek”

    Erdoğan, Lübnan'a sadece askerin değil beyin gücünün de gönderileceğini dile getirdi. Erdoğan, ''unutulmamak, kalıcı olmak, (Bir zamanlar buraya Türkiye askeriyle birlikte geldi) dedirtmek için ve Ortadoğu'da Türkiye'nin varlığını hissettirebilmek için orada olmamızın gerekliliğine inanıyoruz'' diye konuştu.

    ''Bazıları diyor ki; (Siz içerideki teröristlerle uğraşın) Bakın bu ifade çok çirkin bir ifade. Bu ifade bir defa TSK'ya saygısızlıktır” diyen Erdoğan, “biz Afganistan'a, Somali'ye, Bosna-Hersek'e, Kosova'ya askerimizi gönderdiğimiz zaman Türkiye'de terör yok muydu? 29 ülkeye biz askerimizi gönderdik, polisimizi gönderdik. Peki o zaman ağzınız açılmadı da, şimdi niye açılıyor?” diye sordu.

    Laik, demokratik cumhuriyet

    Konuşmasını sürdüren Başbakan Erdoğan, ''Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Bunu herkes söylüyor ama söylemek bir şey ifade etmiyor. İcraat lazım icraat... Türkiye Cumhuriyeti’ni tanımlamak lafla olmaz, yaşamakla olur. Bizler istiyoruz ki demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletini hep beraber yaşayalım ve bunun da hazzına ulaşalım'' dedi.

    Son dört yılda büyük bir ilerleme kaydedildiğini ifade eden Erdoğan, her alanda hayal denilen başarıların yakalandığını söyledi.

    İmam seferberliği

    Başlatılan imar seferberliğiyle Türkiye'nin yapısının değiştirildiğini belirten Erdoğan, Türkiye'de bugüne kadar hep laf üretildiğini, ancak AK Parti iktidarının laf değil, iş ürettiğini kaydetti.

    Ziya Paşa'nın, 'eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri' sözünü hatırlatan Erdoğan, bütün olayın bu olduğunu dile getirdi.

    “İnsani ve vatansever bulmuyorum”

    Toplu konutta atılan adımlarla birlikte inşaat sektöründe demir ve çimento gibi ürünlerin fiyatlarının artırıldığına da değinen Erdoğan, bunu fırsata dönüştürmek isteyenleri 'insani ve vatansever' bulmadığını belirtti.

    Erdoğan, “zira kalkınacaksak hep beraber kalkınacağız. Türkiye güçlü olarsa onlar da güçlü olur” dedi.

    AK Parti grubu, Lübnan'a asker gönderilmesi konusunu görüşmek üzere toplandı.

    Erdoğan sözlerine açıklık getirdi

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan grup toplantısı öncesinde "biz, tezkere oylamasında bir sürpriz beklemiyoruz" dedi.

    Başbakan aynı zamanda Balıkesir'de söylediği "askerlik yan gelip yatmak değildir” sözlerine Meclis'te açıklık getirdi.

    Erdoğan, “üzerinde tartışılacak bir konuşma yaptığımı zannetmiyorum” dedi.

    Başbakan, konuşmasının şehitleri istismar konusu yapmak isteyenlere bir cevap olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, "askerlik her türlü riskle iç içedir" dedi.

    LÜBNAN'A ASKER YORUMU

    Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, NTV'ye yaptığı açıklamada Türkiye'nin kendi bölgesindeki bir konuda uzakta durmasının, stratejik açıdan doğru olmayacağını söyledi.

    Konuya ilişkin tartışmaların kamuoyunda yapılması, ancak tartışmaların boyutunun çok dikkatli olması gerektiğini söyleyen Gül, ''eğer böyle bir karar çıkarsa Türk askeri gittiğinde moralinin güçlü olarak gitmesi ve arkasında hepimizi hissetmesi gerekir'' dedi.

    Gül, 'Lübnan'a asker gönderilmesiyle ilgili tezkere sürecinde AK Parti'den direnç bekleyip beklemediğinin' sorulması üzerine Gül, ''partim adına baktığımda böyle bir tehdit olacağını tahmin etmiyorum'' dedi.

    Lübnan'a asker gönderme tezkeresinin 1 mart tezkeresiyle farklı olduğunu ifade eden Gül, 1 martta Irak konusunda dünyanın bölündüğünü, oysa Lübnan için birlik olduğunu kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gül yaklaşık bin civarında Türk askerinin Lübnan’a gideceğini öngördü.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow