hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Edip Başer görevden alındı

    Edip Başer görevden alındı
    expand

    Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Edip Başer için görev değişikliği kararı verildiğini, ancak Türkiye-ABD-Irak arasındaki üçlü mekanizmanın devam edeceğini açıkladı.

    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Bakanlar Kurulu toplantısından çıkışta basın mensuplarının ısrarlı soruları üzerine Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Başer'in "görevden alındığını" bildirdi.
     
    Bakanlar Kurulu’nun ardından açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener "Sayın Başer’in açıklamaları hükümetin gündemine geldi. Bir görev değişikliği kararı ortaya çıktı. Karar daha sonra açıklanacak" dedi. 

    Şener, PKK ile mücadelede Türkiye, Irak ve ABD arasındaki üçlü mekanizmanın devam edeceğini de belirtti.
     
    Şener'in bu açıklamalarının hemen ardından, Başbakanlık Basın Merkezi'nce yapılan açıklamada, Terörle Mücadele Özel Temsilciliği'ne Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Rafet Akgünay'ın atandığı bildirildi.
     
    Edip Başer'in görevden alınma gerekçesi olarak, basına yaptığı "mekanizma işlemiyor, istifa edeceğim" açıklaması gösterildi.
     
    Erdoğan: "Hayırlı olsun diyeceğiz”
     
    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezde gerçekleştirilen merkez yürütme kurulu (MYK) toplantısına gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Erdoğan, Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Emekli Orgeneral Edip Başer'in görevden alınarak yerine Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Rafet Akgünay'ın atanmasına ilişkin olarak, “Hayırlı olsun diyeceğiz” dedi.
     
    Tuncer Kılınç: "Yöntem yanlıştır"
     
    Milli Güvenlik Kurulu (MGK) eski GenelSekreteri Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, gazetecilerin, Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Edip Başer'in görevden alınmasına ilişkin sorularını yanıtladı.
     
    Kılınç, "Edip Başer'in görevden alınmasında yöntem yanlıştır" ifadesini kullandı.

    ABD: "Türkiye ile çalışmaya bağlıyız"
     
    ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü Kathy Schallow, ABD hükümetinin terör örgütü PKK'ya karşı Türkiye ile birlikte çalışmaya sıkı sıkıya bağlı kalmaya devam ettiğini söyledi.
     
    Schallow, Türkiye'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer'in bugün Türk basınında yer alan sözlerine ilişkin olarak yanıtladı.
     
    Basında bugün yer alan haberlerde Başer'in, ellerine silahı alıp terörist avına çıkmalarının söz konusu olmadığı ve açtıkları kapılar sayesinde ilgili kurumların önemli işler yaptığını söyleyerek, "Şimdi bizim açmamız gereken bir kapı daha kaldı. Ben görevimi en geç bir ay içinde, haziran ayında bırakıyorum. Bu kapı da açıldıktan sonra bir mekanizmaya ihtiyaç yok" dediği bildiriliyor.
     
    Başer'in sözlerini doğrudan yorumlamak istemediğini, bu sözlerle ne demek istediğini tanımlama işinin Başer'e ait olduğunu ifade eden Schallow, "ABD hükümeti, PKK'ya karşı Türkiye ile birlikte çalışmaya sıkı sıkıya bağlı kalmaya devam ediyor" dedi.
     
    Schallow, bu konuda süren diyaloğun, sürecin pozitif bir parçası olduğuna inandıklarını belirtti.
     
    Başer: ''Bu mekanizma, artık bitti''
     
    Türkiye'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer, görevini haziranda bırakmaya hazırlanıyor. Başer, ''Bu mekanizma, artık bitti'' dedi.
     
    Sabah Gazetesi'ne konuşan Edip Başer, "Bir kapı kaldı, onu da açtıktan sonra ayrılıyorum" diye konuştu.
     
    9 aydır, Türkiye'nin terörle mücadele özel temsilciliği görevini yürüten Başer,  PKK'yla mücadele konusunda, ABD'li muhatabı Josef Raltson'la görüşmeler yapıyordu.
     
    Başer, görevi sırasında yapılanların tümünün kamuoyuna açıklanmadığını sürekli olumsuz eleştiriler yöneltildiğini belirtti.
     
    Emekli Orgeneral Başer, "Tabii, bizim elimize silah alıp terörist avına çıkmamız söz konusu değil. Bizim görevimiz, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet gibi devletin kurumlarını saf dışı bırakmak değil, onlara kapılar açmaktı. Açtığımız kapılar sayesinde, ilgili kurumlar önemli işler yaptı" dedi.
     
    Açılması gereken bir kapı daha kaldığını söyleyen Başer, "Ben görevimi, en geç bir ay içinde, haziran ayında bırakıyorum. Bu kapı da açıldıktan sonra bir mekanizmaya ihtiyaç yok" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow