hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Kürtçeyi yasaklamamız hataydı"

    Kürtçeyi yasaklamamız hataydı
    expand

    12 Eylül'ün lideri 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren, "Kürtçeye ağır yasak koyduk ama hataydı" dedi.

    Milliyet gazetesi Ankara temsilcisi Fikret Bila, "PKK'yla geçen 24 yılın komutanları" yazı dizisinde Kenan Evren ile konuştu.
     
    Kenan Evren, 12 Eylül'den sonra Kürtçe'ye ağır bir yasak konulmasının nedenlerini anlattı ve hata yaptıklarını söyledi.
     
    Evren, "12 Eylül'de bir hatamız da oydu. Kürtçe konuşmayı yasakladık. Şöyle yasakladık: Konuşmalarda, mitinglerde, şurada burada Kürtçe konuşulmayacak" dedi.
     
    Evren, "Ben devlet başkanıyken, bir köyde ilkokula gittim. Açtım kitabı, oku şunu dedim çocuğa. Kem küm, çocuk okuyamıyor. Dördüncü sınıfa gelmiş, Türkçeyi okuyamıyor. Kızdım. Sonradan anlaşıldı ki, öğretmen de Kürt. Kürtçe yapıyor tedrisatı. Döndüm ve Kürtçe yasağını koyduk. Kürtçe tedrisat yapılamaz dedik. Ama, biraz ağır yasak koyduk. Sonra bu yasak kaldırıldı, ama hataydı. Hata olduğunu sonradan anladım" diye konuştu.
     
    "Güneydoğu'daki memur Kürtçe de bilmeli"
     
    Kürtçe'ye yasak getiren Evren, Kanada'nın Fransızca konuşulan Quebek bölgesinden örnek verdi ve Güneydoğu'da hizmet verecek memurun Kürtçe de bilmesi gerektiğini söyledi.
     
    "Katı tutumla olmaz bu iş" diyen Evren, "Ama tedrisat Türkçe olmalı" şeklinde konuştu. 7'nci Cumhurbaşkanı Evren, Kürtçe eğitimin adresi olarak kursları gösterdi.
     
    Kenan Evren, 12 Eylül döneminde Diyarbakır Cezaevi'nde yapılan işkenceyle ilgili kendisine yönelik eleştirileri de reddetti.
     
    Evren, "Bunlara işkence yapın diye birşey söylenmedi. Benim kanaatim şu: Cezaevlerinde gardiyanlar, 12 Eylül öncesi dönemde çok sıkıntı çektiler. Hatırlarsanız, anarşi döneminde cezaevlerini oradaki suçlular yönetiyordu. Mahkumlar, gardiyanları yakalarlar, onları döverler, rehin alırlar...12 Eylül olunca da bunlar mahkumlardan hınç aldılar" dedi.
     
    Evren, 1991 yılındaki birinci Körfez Savaşı sırasında, dönemin cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın niyetinin Musul'a girmek olduğunu, bunu kendisine söylediğini de anlattı.
     
    "Özal'ın, o zamanki ABD Başkanı baba Bush'la anlaştığını düşünüyorum" diyen Kenan Evren, Genelkurmay Başkanı Necip Torumtay'ın buna karşı çıkıp istifa etmesi üzerine harekatın yapılmadığını belirtti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow