hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sabah ve ATV Çalık Grubu'na geçti

    Sabah ve ATV Çalık Grubuna geçti
    expand

    Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş, ATV-Sabah Ticari ve İktisadi Bütünlüğü satışıyla ilgili 1,1 milyar dolarlık ihale bedelini Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) ödediğini duyurdu.

    Turkuvaz'dan yapılan yazılı açıklamada, Fon Kurulu'nun, ihale bedelinin ödenebilmesi için alıcı şirket Turkuvaz Radyo Televizyon'a verdiği 60 günlük sürenin 25 Nisan Cuma günü sona ermesi bekleniyordu.
     
    Açıklamada, "TMSF tarafından 5 Aralık 2007 tarihinde düzenlenen ihaleyi, 1,1 milyar dolarlık teklifiyle kazanan Çalık Holding, bugün itibariyle ödemeyi yapıp devir teslim anlaşmasını imzalayarak medya grubunu devraldı. Bu çerçevede, ATV-Sabah İktisadi Ticari Bütünlüğü bünyesinde bulunan tüm hak ve varlıklar Turkuvaz AŞ bünyesine geçti" denildi.
     
    Çalık Grubu şirketlerinden Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş, Katar menşeli medya kuruluşu Al Wasaeel International Media Co. ile sürdürülen görüşmelerin mutabakatla sonuçlandığını ve Al Wasaeel International Media'nın, mevzuata ve ihale şartnamesine uygun olarak şirkete yüzde 25 oranında ortak olduğunu bildirdi.
     
    Açıklamada, şirketin bugün itibarıyla ihale bedelinin tamamını peşin olarak ödeyerek, devir teslim anlaşmasını imzaladığı ve ihale kapsamında yer alan tüm medya grubunu devraldığı belirtildi.
     
    Açıklamada, ATV-Sabah İktisadi Ticari Bütünlüğü kapsamında yer alan ATV televizyonu, Radyo City, Sabah, Takvim, Günaydın, Yeni Asır ve Pas Fotomaç gazeteleri, Bebeğim ve Biz, Sinema, Sofra, Home Art, Şamdan Plus, Yeni Aktüel, Para, Global Enerji, Transport, Hukuki Perspektifler dergileri ile Turkuvaz Dağıtım'ın tüm hak ve varlıklarının artık Turkuvaz A.Ş. bünyesine geçtiği bildirildi.
     
    750 milyon dolar Vakıfbank ve Halkbank'tan alındı
     
    Çalık Grubu'dan yapılan yazılı açıklamadra bu satışın finansmanında, 750 milyon dolarlık meblağın, Vakıfbank ile Halkbank'tan alınan proje finansmanıyla karşılandığı belirtildi.
     
    Açıklamada "İhale tutarının kalan bölümü olan 500 milyon dolar ise grubumuz ve ortağımız tarafından hisseleri oranında konulmaktadır. Bu gelişmenin bir sonucu olarak Turkuvaz Medya Grubu, Türkiye'de ödenmiş sermayesi en yüksek medya grubu haline gelmiştir" denildi.
     
    Katarlı şirket ATV ve Sabah'a ortak
     
    "İhalenin kazanılmasından bu yana, yerli yabancı pek çok kuruluştan gelen ortaklık teklifleri bizler için gurur kaynağı olmuştur" denilen açıklamada Katar menşeli medya kuruluşu olan Al Wasaeel International Media Co. ile ortaklık anlaşmasının imzalandığını ve adı geçen şirketin Sabah ve ATV şirketlerine yüzde 25 oranında ortak olduğu ifade edildi.
     
    "Yenilikçi bir anlayışla yola devam"
     
    Turkuvaz Radyo Televizyon'dan yapılan yazılı açıklamada, ATV ve Sabah başta olmak üzere ihale kapsamında yer alan tüm yayınların, yıllardır sergilemiş olduğu başarılı ve sorumlu yayıncılık çizgisiyle Türk medyasının önemli ve değerli markaları haline geldiği, Türk kamuoyunun beğeni ve takdirini kazanan bu yayınların pek çok yeniliğe ve ilklere imza atarak sektörün gelişimine önemli katkılar sağladığı, kamunun haber alma özgürlüğünün önemli temsilcileri oldukları kaydedildi.
     
    Açıklamada, "Tüm yayınlarımız, bundan sonra da Turkuvaz çatısı altında bu işlevlerini daha güçlü ve etkili bir şekilde yerine getirmeye devam edeceklerdir. Çalık Holding olarak, medya sektöründe yer almanın, bir ticari faaliyette bulunmanın çok ötesinde, bir kamusal sorumluluğu beraberinde getirdiğini çok iyi biliyoruz. Sorumlu ve etik yayıncılık anlayışı, yayın politikalarımızın temelini oluşturacaktır. Yenilikçi bir anlayışla ATV ve Sabah başta olmak üzere tüm yayınların başarı çizgisini geliştirerek devam ettirmek, öncelikli hedefimiz olacaktır" denildi.
     
    ATV ve Sabah'ın, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da "bağımsız ve tarafsız habercilik", "özgür yorum" anlayışından taviz vermeden kamuoyunu bilgilendirme görevine devam edeceği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
     
    "Toplumsal değerleri gözeten, sorumlu bir yayıncılık anlayışına sahip bu markaların itibarlarının daha da yükseltilmesi ve marka değerlerinin artırılması yönünde tüm çalışanlarımızla birlikte çaba göstereceğiz.
     
    Bu markaları oluşturan, yaşatan ve geliştirenler çalışanlarımızdır. Bu değerleri yaratmada emeği geçen, dönem dönem zorlu aşamalardan geçirerek bugünlere taşıyan, istisnasız herkese teşekkür ediyoruz.
     
    Bu çerçevede çalışanlarımızın refahı ve mutluluğu için gereken çalışmaları yapmaya da kararlıyız."
     
    2007 sonu itibariyle aktif büyüklüğü 3 milyar doları bulan Çalık Grubu'nun, bugün 15 bini aşkın kişiye istihdam olanağı sağladığı ve medya grubuyla birlikte çalışan sayısının 18 bine ulaşacağı kaydedilen açıklamada, "Grubumuz, kuruluşundan bugüne ülkesine ve insanlarına hep nasıl daha fazla katkı sağlayabileceğini düşünmüş, her zaman kazandıklarını yine ülkesine geri döndürecek yatırımlar gerçekleştirmeyi hedeflemiştir" görüşüne yer verildi.
     
    TMSF'den açıklama
     
    Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), ATV-Sabah İktisadi Bütünlüğü'nün satışıyla ilgili olarak, ödeme süresi 25 Nisan 2008'de dolacak 1,1 milyar dolarlık ihale bedelinin, Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş tarafından bugün ödendiğini duyurdu.
     
    TMSF'den yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi: "ATV-Sabah Ticari ve İktisadi Bütünlüğü, 5 Aralık 2007 tarihindeyapılan ihale ile 1.100.000.000. ABD doları bedelle Turkuvaz RadyoTelevizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş'ye ihale edilmiş ve ihale Fon Kurulu tarafından onaylanarak ihale alıcısına ihale bedelini ödemesi için 60 günlük süre verilmiştir.
     
    Ödeme süresi 25 Nisan 2008 tarihinde dolacak olan 1.100.000.000. ABD doları ihale bedeli, Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş tarafından 22 Nisan 2008 tarihinde ödenmiştir.
     
    ATV-Sabah Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün, ihale alıcısı Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş'ye devir ve teslim işlemleri başlatılmıştır."
     
    TMSF'nin 5 Aralık'ta atv-Sabah'ın satışı için düzenlediği ihalede, Çalık Grubu şirketi Turkuvaz Radyo ve Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık, 1 milyar 100 milyon dolar teklif vermişti.

    Süreç nasıl işledi?
     
    TMSF, ihalenin ardından Turkuaz Radyo Televizyon'un teklifini Fon Kurulu'nun onayına sunmuştu. Fon Kurulu teklife onay vermişti.
     
    Fon Kurulu'nun onayının ardından TMSF, ihale sonucunu ihale şartnamesi gereğince, gerekli izinleri temin amacıyla, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Rekabet Kurumu'na görüş almak için göndermişti.
     
    Rekabet Kurulu, 10 Ocak'taki toplantısında Sabah-atv'nin Çalık Grubu şirketlerinden Turkuaz Radyo Televizyon'a satışına onay verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow