hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Metin Altıok Şiir Ödülü" Haydar Ergülen'in

    Metin Altıok Şiir Ödülü Haydar Ergülenin
    expand

    Haydar Ergülen "Üzgün Kediler Gazeli"yle Metin Altıok Şiir Ödülü'ne layık görüldü. İşin ilginç yanı ise kitaba adını veren "Üzgün Kediler Gazeli"ni Engin Turgut'un yazmış olmasıydı.

    Bu yıl ilk kez düzenlenen "Metin Altıok Şiir Ödülü", Haydar Ergülen'e verildi.

    Kırmızı Yayınlarından yapılan açıklamaya göre, "Metin Altıok 2008 Şiir Ödülü"nü, "Üzgün Kediler Gazeli" adlı şiir kitabıyla Haydar Ergülen kazandı.

    Ergülen'e ödülü, 24 Mayıs cumartesi günü İTÜ Maçka Yerleşkesi Mustafa Kemal Amfisi'nde düzenlenecek törenle verilecek.

    Sezen Aksu, Fazıl Say, Güvenç Dağüstün, Cüneyt Türel ve Genco Erkal'ın sahne alacağı törende, Metin Altıok'un şiirleri de seslendirilecek.

    Ödül verilen kitaba adını veren şiir Engin Turgut'a ait
     
    Ödülü alan Haydar Ergülen 8 Haziran 2007 tarihinde Radikal gazetesinde yazdığı "Üzgün Kediler Gazeli" başlıklı yazısında kitaba adını veren şiirin kendisine değil Engin Turgut'a ait olduğuna değinmişti.
     
    İşte yazının ilgili bölümü
     
    "... Yakınlarda bir şiir kitabım yayımlandı, adı da, en güzel şiiri de şair kardeşim Engin Turgut'a ait. Bir edebiyat dergisi ısrarla şiir istiyordu Engin aracılığıyla, hiç şiirim yoktu, ona 'Benim yerime bir şiir yazar mısın?' dedim, sağolsun, 'Üzgün Kediler Gazeli'ni yerime yazdı:
     
    "Hayallerimin toprağını eşele, ahşap kalbimi tırmala, kımıldasın her şey / Çünkü bir kedi kadar gövdesi var kırılmış ve yorgun heveslerin /... / Evler kedisiz yetim, sokaklar kedisiz üvey sayılır, ben budalasıyım aşkın / Beni de boynu ıssız kedilerden sayın, nasılsa ağzım var dilim yok /.../ Kedilerimin kardeşiyim, inceliği ve mahcubiyeti onlardan öğrendim / Beni turnasız türkülerin beni solgun bir kedinin kalbinde unuttular."
     
    Beni de.  Mısır, iki uzun yolculuğa çıkmıştı, biri trenle Eskişehir'e, biri de uçakla İzmir'e. Şimdi üçüncü ve en uzun yolculuğuna çıktı. 'Üzgün Kediler Gazeli'ne bıraktı bizi, evimizi, kızı Kiraz'ı. O şimdi sürmeli gözleriyle en derin uykusunda, kuşüzümü ruhu ise evde, odalarda, aramızda."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow