hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    DP'nin yeni genel başkanı Süleyman Soylu

    DPnin yeni genel başkanı Süleyman Soylu
    expand

    Demokrat Parti'nin, bugün yapılan olağanüstü kongresinde Tansu Çiller'in desteklediği Süleyman Soylu, DP'nin yeni genel başkanı seçildi.

    Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'nda gerçekleştirilen Demokrat Parti'nin 4'üncü Olağanüstü Kongresi'nde genel başkanlığa Süleyman Soylu seçildi.
     
    Tansu Çiller'in desteklediği soylu geçerli 800 oydan 529 oy alarak liderlik koltuğuna otururken, kongrede Mehmet Ağar da resmen veda etti.
     
    Başkanlık yarışı 16 adayla başladı. Adaylar arasında öne çıkan isimler ise Mehmet Ağar'ın desteklediği Çağrı Erhan ile Tansu Çiller'in desteğini alan Süleyman Soylu oldu.
     
    İlk iki turda genel başkanlık için yeterli oyu alan çıkmadı. Seçimi; aday sayının ikiye indiği üçüncü turda 529 oyla, Tansu Çiller'e yakınlığı ile bilinen Süleyman Soylu kazandı. Çağrı Erhan ise 271 oy aldı.
     
    Böylece Demokrat Parti Olağanüstü Kongresi'ne Tansu Çiller damgasını vurmuş oldu.

    Süleyman Soylu, mayıs ayında yaplacak olağan kongreye kadar genel başkanlık görevini sürdürecek.
     
    Mayıs ayında Demokrat Parti üyeleri genel başkanlarını seçmek için bir kez daha sandık başına gidecek.
     
    Soylu: "Kongrenin galibi partililerdir"
     
    Teşekkür konuşması yapan Süleyman Soylu, kongrenin mağlubunun da galibinin de olmadığını belirterek, "Bu kongrenin galibi bütün partililerdir" dedi.
     
    Soylu, "Hep birlikte ele ele partiyi kucaklayarak, büyüterek, hiç kimseyi ötelemeyerek ve partiye demokrasiyi tekrar bir milim bile sapmadan getirerek Türkiye'de iktidara yürüyeceğiz" dedi.
     
    Partinin yerel seçimlerde başını kaldırmak ve yeniden parti tabanının üzülmemesi için çalışma ile zorluk vaat ettiğini belirten Soylu,"Bundan sonra bu parti tabanını, sevenlerini, teşkilatın boynunu eğik tutmayacağım. Türkiye'nin yeni bir alternatife ihtiyacı var. Modern, güçlü, çağdaş bir siyasi partiyi buradaki inançlı insanlarla bu ülkenin hizmetine koyacağız" dedi.
     
    Süleyman Soylu kimdir?
     
    1969 yılında İstanbul'da doğan ve Plevne Lisesi mezunu olan Süleyman Soylu, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni bitirdi.
     
    Meslek yaşamına 1990 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası aracı kurumlarında başlayan Soylu, siyasal yaşamına 1987 yılında DYP İstanbul İl Gençlik Kolları'nda başladı.
     
    1987-1990 yılları arasında, DYP İstanbul İl Gençlik Kolları'nda Yönetim Kurulu üyeliği ve teşkilat başkanlığı görevini üstlenen Soylu, 1995 yılında DYP Gaziosmanpaşa yönetim kurulu üyeliğine seçildi.
     
    17 Temmuz 1995 yılında 25 yaşında Gaziosmanpaşa ilçe başkanlığına getirilen Soylu, Türkiye'nin en genç ilçe başkanı seçildi.
     
    Soylu, 1999 yılında seçildiği İstanbul İl Başkanlığı görevini ise 3.5 yıl sürdürdü.
     
    Ağar: "AKP ve CHP'ye gün doğdu"
     
    Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'ndaki kongre Genel Başkan Mehmet Ağar'ın açış konuşmasıyla başladı.
     
    DP Genel Başkanı Mehmet Ağar, "e-muhtıranın siyasetin zeminini altüst ettiğini, böylece AKP ve CHP'ye gün doğduğunu" öne sürdü.
     
    Ağar "merkez sağın yönetim makamlarında bulunanların mahcubiyet duygularının olduğunu" belirtti.
     
    "22 Temmuz'un hüznü üzerimizdedir" diyen Ağar, bu hüznün milletin meselelerini çözememenin hüznü olduğunu ifade etti.
     
    Görevden ayrılma kararını bugün resmen gerçekleştirdiğini anlatan Ağar, "Elbette ki, sizlerin bize verdiği gücü, kudreti, hayatımızın en şerefli hatırası olarak ömrümüzün sonuna kadar muhafaza edeceğiz" dedi.
     
    Ağar, 22 Temmuz seçimlerinde milletin takdirinin ortada olduğunu,"millete öğretmenlik yapmanın kendilerinin işi" olmadığını söyledi.
     
    Hükümetin, "sıcak para muslukları kesilince altta kalanın canı çıksın" diyeceğini öne süren Ağar, 22 Temmuz seçimlerinden önce Türkiye'ye bir kader biçilmeye çalışıldığını, "Türkiye'nin, AKP fırsatçılığı ile CHP reaksiyonu arasında sıkışmış" olduğunu ileri sürdü.
     
    Ekonomik kriz korkusunun Türkiye'yi rehin aldığını belirten Ağar, "ortaya konulan e-muhtıranın siyasetin zeminini alt üst ettiğini, böylece AKP ve CHP'ye gün doğduğunu" savundu.
     
    Artık iktidarın, millete göstereceği bir mazeret kalmadığını belirten Ağar, milletin mazeret üretmek yerine çözüm beklediğini ifade etti.
     
    Terör tehdidini ve çözümlerini herkesten önce ortaya koyduklarını, yanlışın nerede olduğunu gösterdiklerini kaydeden Ağar, "Erbil'in, Musul'un meselesinin Washington'da değil Ankara'da çözüleceğini" söylediklerini hatırlattı.
     
    "DP iktidara hazır olmalı"
     
    DP'nin iktidara hazır olmasını isteyen Ağar, "DP, genç ve dinamik kadrosuyla geleceği kucaklayacaktır" dedi. Çok sayıda kişinin bu aktif göreve talip olduğunu söyleyen Ağar, "Siyasette emanet devri kapanmıştır. Emanet, davanın, milletin emanetidir" diye konuştu.
     
    Mehmet Ağar, konuşmasının ardından salondan beklemeden ayrılırken, ağlayanların olduğu görüldü.
     
    Genel başkan adaylarından açıklamalar
     
    Demokrat Parti'nin Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'nda yapılan 4'üncü olağanüstü Büyük Kongresi'nde, genel başkan adaylarından ilk olarak Nevval Sevindi konuşmasını yaptı.
     
    Türkiye'nin ateşten bir çemberin içinde olduğunu belirten Sevindi, Türkiye'nin doğru politikalar uygulaması gerektiğini vurgulayarak, bunun doğru partilerile mümkün olacağını kaydetti.
     
    AK Parti'nin merkez sağ olmadığını, merkez sağın asıl sahibinin DP olduğunu savunan Sevindi, "Büyük Türkiye" hayalinin DP ile gerçekleşeceğini savundu.
     
    "Şimdi birlik olma, Süleyman Soylu ile el ele olma zamanı" diyen Sevindi, genel başkanlık adaylığından çekildiğini açıkladı.
     
    Genel Başkan adayı Aytun Çıray ise DP'nin "beyaz bir ihtilal" olduğunu söyledi. DP'nin kapatıldığını, yasaklandığını ama yılmadığını ve yenilmediğini belirten Çıray, "Sorun yüzde 5.5... Yazık,bu parti bunu hak etmiyor" dedi.
     
    DP'nin, milletle barışmak zorunda olduğuna işaret eden Çıray, adaylıktan çekildiğini, ancak kimsenin lehine çekilmediğini söyledi.
     
    Genel Başkan Adayı Süleyman Soylu ise 22 Temmuz seçimlerinin ardından Türkiye'nin kalkınmasında, büyümesinde, sosyal barışında büyük emek veren, Türk demokrasisinin çimentosu olan bu partinin tabanının üzüldüğünü, mahcup olduğunu, sıkıntıya düştüğünü ifade etti.
     
    "Ne oldu bu partiye, bu hale geldi? Ne oldu da bu köklü parti 2 bin kişilik kongre yapmaktadır?" diye soran Soylu, partinin tavanının ve tabanının kucaklaşması gerektiğini vurguladı.
     
    Soylu, "O Ağar'ın, bu Çiller'in adamı diye birbirimizi ayrıştırıyoruz. Hepimiz, bu milletin, bu partinin adamıyız. Bugün yola beraber çıkma zamanıdır" dedi.
     
    DP Genel Başkan adayı Çağrı Erhan ise DP'nin, millet ile devleti arasında bir köprü olan, kucaklaştıran misyon olduğunu belirterek, "Çağdaş ve sanayileşmiş, refah içinde yaşayan hür toplumu, demokratik bir yapıyı, güçlü Türkiye'yi inşa etmek için DP ülke yönetiminde söz sahibi olmuştur. Sağda siyaset yaptığını iddia eden her parti bu tarihsel misyonu sahiplenmeye çalışmaktadır" dedi.
     
    AK Parti'nin 5 yıllık iktidarda yapısal sorunları çözemediğini savunan Erhan, "Bu hükümet ne adaleti ne hürriyeti, ne hukukun egemenliğini ne de kalkınmayı becermiştir" diye konuştu.
     
    Kongrede, Genel İdare Kurulu ve Merkez Karar Kurulu raporları ile mali rapor okunarak ibra edildi. Genel başkan adaylarından Soylu ile Erhan, birbirlerine sarılarak kongre salonunu selamladılar.
     
    Eski genel başkanlardan ve başbakanlardan Tansu Çiller de kongreye bir telgraf gönderdi.
     
    22 Temmuz'dan bugüne DP
     
    22 Temmuz 2007 gecesi genel başkan Ağar'ın "Çekiliyorum" açıklamasının ardından Demokrat Parti'de başlayan kongre süreci sancılı geçti.
     
    İlk olarak olağanüstü kongrenin kasım ayında yapılması kararlaştırıldı, ama il başkanlarının "Hazırlıklı değiliz" açıklamalarının ardından kongre tarihi ertelendi.
     
    Mehmet Ağar, yeni kongre tarihini açıklarken Hüsamettin Cindoruk'un genel başkanlığa aday olacağını da duyurdu. Ancak parti içi tartışmalar Cindoruk'un adaylıktan çekilmesini beraberinde getirdi.
     
    Çalkantılı bir süreçte olağanüstü kongreye giden Demokrat Parti'de genel başkanlığa 16 aday talip. Adaylar arasında Mehmet Ağar tarafından desteklendiği belirtilen Çağrı Erhan, eski Başbakan Tansu Çiller'in desteğini alan Süleyman Soylu ve partinin en güçlü teşkilatının bulunduğu Ege bölgesinin adayı Aytun Çıray'ın isimleri öne çıkıyor.
     
    Kongre sürecinde "emanetçi" genel başkan tartışmalarının yanı sıra yarım kalan ANAP-DP birleşmesi de gündemdeydi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow