hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye-Pasifik Adaları toplantısı başladı

    Türkiye-Pasifik Adaları toplantısı başladı
    expand

    Türkiye'nin Güney Pasifik ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmesi için, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın evsahipliğinde İstanbul'da Türkiye-Pasifik Adaları dışişleri bakanları toplantısı düzenleniyor.

    Conrad Otel'deki toplantı, Türkiye ile Pasifik ülkeleri arasında düzenlenen tarihteki ilk toplantı olma özelliği taşıyor.
     
    Babacan, basına kapalı ilk oturumun ardından, toplantıya katılan 16 ülkeden 11 bakan ve üst düzey temsilcilerle birlikte basın toplantısı düzenledi.
     
    Babacan, Türkiye'nin geçen yıl az gelişmiş ve küçük ada ülkelerinin kalkınması için hazırlanacak projelerde kullanmak üzere 15 milyon dolarlık bir fon oluşturduğunu, bu fonun 5 milyon dolarının özel olarak Pasifik ada ülkelerine ayrıldığını kaydetti.
     
    BM Güvenlik Konseyi adaylığı
     
    Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği adaylığını çok önemsediklerini belirten Babacan, "Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi üyeliğini hak eden bir ülke olduğunu düşünüyoruz. Ve bütün ülkelerden de bu konuda destek bekliyoruz. Bugün bu toplantımıza katılan ülkelerden önemli bir kısmı bu konuda bize destek verecekler" dedi.
     
    Ali Babacan, bu ülkelerin büyük kısmının desteklerini sözlü ya da yazılı olarak belirttiklerini, bazılarının ise karar aşamasında olduklarını bildirdi.
     
    Babacan, NATO içindeki en önemli ikinci askeri güce sahip olan Türkiye'nin, 50 yıla yakın bir süredir BM Güvenlik Konseyi'nde temsil edilmediğini söyledi.
     
    Kyoto'ya ne evet ne hayır
     
    Soruları da cevaplandıran Babacan, "Küresel ısınmanın etkileriyle mücadelede Türkiye'nin Kyoto anlaşmasını imzalamamış ülkelerden biri olarak bu konudaki çalışmalar hakkındaki bir takvim açıklayabilirmisiniz?" sorusu üzerine, Türkiye'nin AB katılım sürecinde bir ülke olduğunu ve çevre müktesebatına uyum konusunda hızlı ilerleme kaydettiğini söyledi.
     
    "Kyoto bizim şu anda değerlendirdiğimiz bir anlaşma" diyen Babacan, "Dünya genelinde Kyoto'yu açık destekleyenler olduğunu gibi, özenle uzak duran ülkeler de var. Türkiye çevre konularında hassas ve en iyi standartları hedefleyen bir ülke" şeklinde bir yanıt verdi.
     
    AB ve çevre faslı
     
    "AB katılım sürecinde sıra ne zaman çevre konusuna gelecek?" sorusuna karşılık Ali Babacan, "Çevre ve Orman Bakanlığının yaptığı çalışmalar öyle gösteriyor ki, biz o faslı bu yıl sonuna kadar müzakerelere açabiliriz" ifadesini kullandı.
     


    Papua Yeni Gine: "Küçüğüz ama sözümüz geçiyor"
     
    Papua Yeni Gine Dışişleri Bakanı Samuel Abal da, Pasifik ülkelerindeki insanların Birleşmiş Milletler ve uluslararası işbirliğine önem verdiğini ifade ederek, "Biz de küçük ülkeler olabiliriz, ama uluslararası ortamda sözümüz geçiyor ve uluslararası barışa katkıda bulunmak istiyoruz" dedi.
     
    Türkiye'nin Pasifik ada ülkelerindeki projeler için 5 milyon dolar ayırdığını anımsatan Abal, "Belki rakam çok büyük değil, ama Türkiye'nin bir jesti olarak bu proje desteği bizim için büyük anlam taşıyor. Küçük konularda sözünü tutan ve dostluk gösteren, büyük konularda da dostluk gösterir diye düşünüyoruz" diye konuştu.
     
    Samuel Abal, çevre konusundaki sıkıntıları en yakından yaşayan ülkeler olduklarını dile getirerek, Kyoto Protokolü'nü imzalamayan ülkeleri protokolü imzalamaya davet ettiklerini, AB'nin pozisyonuna da saygı duyduklarını ve standartlarının çok yüksek olacağına inandıklarını kaydetti.
     
    Bu arada 16 ülkeden 11 bakanın katıldığı toplantıda aile fotoğrafı da çekildi. Toplantıya katılan Tuvalu İçişleri ve Kırsal Gelişme Bakanı Willy Telavi'nin etek, ceket, gömlek ve kravattan oluşan giysisi ilgi odağı oldu.
     
    Pasifik Adaları Forumu'na tam üye 16 ülkenin davet edildiği, 11 Nisan'a kadar sürecek toplantıda Cook Adaları, Marshall Adaları, Tuvalu, Samoa, Fiji, Palau, Mikronezya, Kiribati, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları ve Vanuatu bakan düzeyinde, diğerleri ise üst düzey yetkililerince temsil edilecek.
     
    Ortak bildiri
     
    Bu arada, Türkiye ile Marshall Adaları ve Cook Adaları arasında, "Diplomatik İlişkilerin Tesisine Dair Ortak Bildiri" imzalandı.
     
    Babacan, Marshall Adaları Dışişleri Bakanı Tony de Brum ile bir araya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmenin ardından Türkiye ile Marshall Adaları arasında Diplomatik İlişkilerin Tesisine Dair Ortak Bildiri, Babacan ile Brum arasında imzalandı.
     
    Ali Babacan, daha sonra Cook Adaları Adalet ve Ulaştırma Bakanı Tangata Vavia ile bir araya geldi. Babacan ile Vavia, görüşmenin ardından Türkiye ile Cook Adaları arasındaki Diplomatik İlişkilerin Tesisine Dair Ortak Bildiri'ye imza koydu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow