hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "AKPM Başkanı baskı gördüğünü ifade etti"

    AKPM Başkanı baskı gördüğünü ifade etti
    expand

    AKPM Türk delegasyonu üyesi, MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, "AKPM Başkanı Maria Luis de Puig kendisine birçok noktadan baskı geldiğini, bu konuda bir şeyler yapması için büyük baskı gördüğünü ifade etti" dedi.

    Tuğrul Türkeş, AKPM'nin geçen hafta yapılan toplantısındaki gelişmelere ilişkin TBMM'de basın toplantısı düzenledi.
     
    Türkeş, Puig'in "Türk heyetinin kendisinden; AK Parti'nink apatılmasıyla ilgili deklarasyon yayınlamasını talep ettiği" açıklamalarını öğrenmelerinin ardından, delegasyondan MHP Aydın Milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu ve CHP İstanbul Milletvekili Birgen Keleş ile Puig'den randevu talep ettiklerini anlattı.

    Bu konuyu Puig'e sorduklarını ifade eden Türkeş, "Puig, kendisine birçok noktadan baskı geldiğini ve bu konuda birşeyler yapması noktasında büyük baskı gördüğünü ifade etti. Ayrıca 3-4 Nisan tarihlerinde Saint Petersburg'da yapılan Göç Komitesit oplantısında Türk heyeti Başkanı'nın bu konuda talepkar olduğunu ve bunun üzerine konuyu değerlendirdiklerini ifade etmiştir" dedi.

    Türkeş sözlerine, "Kendisi Sayın Çavuşoğlu'na bu talepleri ancak; Türk heyetinin tümünün yapması halinde değerlendirebileceğini ifade ettiğini belirtmiştir. Ayrıca Çavuşoğlu'nun kendisini TBMM Başkanı'nın davet edebileceğini de ifade ettiğini ancak Puig bunun da ancak bütün partilerin mutabakatı sağlandığı takdirde kabul edebileceğini bildirdiğini ifade etmiştir" diye devam etti.

    "Avrupa Komisyonu'nda da lobi faaliyeti yürütüldü mü?"

    Bir siyasi parti mensuplarının, sırf kendi hırs ve siyasi çıkarları doğrultusunda ülkelerini kötülemelerinin kabul edilemeyeceğini belirtenTürkeş, "Strasbourg'da bulunduğumuz hafta içerisinde bazı AKP milletvekillerinin, farklı politik grupların da ayrı ayrı deklarasyonlar yayınlamaları için gayretlerini maalesef üzüntü ile gözledik" dedi.

    Türkeş, yaşanılan bu olayların, kısa bir süre önce Türkiye'yi ziyaret eden Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun da hangi şartlar altında ülkeye geldiğiyle ilgili ciddi şüpheleri içerdiğini belirterek, "Acaba Avrupa Komisyonu nezdinde de Avrupa Konseyi'nde olduğu gibi yoğun bir lobi faaliyeti yürütüldü mü? Bu görüşmelerin başka boyutları varmı?" diye sordu.

    Elden bir metin dolaştırıldığını, içinde Ermenistan milletvekilinin de bulunduğu bir gruptan imza talep edildiğini belirten Türkeş, yaşanan bunca olay ve ulusal basındaki yazıların, bu kişilerin hırslarına gem vuramadığını savundu.
     
    Türkeş, "Ya da aldıkları talimat gereği bu girişimden hala bir fayda sağlanır ümidiyle bu olumsuz çalışmalarını sürdürmüşlerdir" dedi.

    "AKP'lilerin talepleri sonucunda..."

    "AK Parti'lilerin, Strasbourg'ta hangi gruplarda temasta bulunduğunun" sorulması üzerine Tuğrul Türkeş, Avrupa Liberal Demokratları ve Sosyalist Grup olduğunu söyledi.

    Bu olayların ardından, "Muhalefet uyduruyor" denildiğini vurgulayan Türkeş, bu sefer "rüşvetin belgesinin olduğunu" belirtti.

    Türkeş, Saint Petersburg'daki toplantıya katılanların imzasını gösterdi. Avrupa Demokratlar Grubu'nda başkanın grup adına bildiri yayınlamak istediğini, bunun olamayacağını öğrenince kişisel bir açıklama yaptığını dile getiren Türkeş, Avrupa Liberal Demokratların açıklamasının ise incitici unsurlar içerdiğini kaydetti.
     
    Türkeş, "Bunların hepsi, AKP milletvekillerinin talepleri neticesinde imal edilmiş bildirilerdir" diye konuştu.
     
    AKPM'den kapatma davasıyla ilgili bildiri
     
    Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde (AKPM), AK Parti hakkında Anayasa Mahkemesi'nde açılan davaya ilişkin 18 Nisan'da bir bildiri yayımlandı.
     
    Bildiri metninde, kapatılma davasından ve Anayasa Mahkemesi'nin açılan davayı incelemeye alma kararından "endişe duyulduğu" bildirildi.
     
    "Yargı bağımsızlığına saygı ilkesinin önemine" vurgu yapılan bildiride, "bununla birlikte, çoğulcu demokrasinin çalışması için örgütlenme ve ifade özgürlüğünün de önemine" atıfta bulunuldu.
     
    Bu özgürlüklerin siyasi yaşam için önemli olduğu kaydedilen bildiride, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğü veörgütlenme hakkıyla ilgili maddelerine dikkat çekildi.
     
    Bildiride, Türk yargısının, parti kapatma ve siyasi yasak konusunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği örnek kararları dikkate alması çağrısında bulunuldu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow