hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kraliçe Elizabeth Bursa turunu tamamladı

    Kraliçe Elizabeth Bursa turunu tamamladı
    expand

    Dün geldiği Türkiye'de temaslarını sürdüren İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, bu sabah Ankara'dan Bursa'ya geçti. Kraliçe, Bursa'da Tarihi Koza Han'ı gezdi, karagöz gösterisi izledi. Yeşil Cami'yi gezen Kraliçe, ayakkabılarını çıkardı, başını eşarpla örttü.

    Siyah etek ve üzerine beyaz ceket giydiği, başına siyah fiyonklu beyaz renkli şapka taktığı gözlenen Kraliçe, uçaktan inişinin ardından eşi Edinburgh Dükü Prens Philip ile otomobile binerek havaalanından ayrıldı.
     
    Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Prens Philip, daha sonra Bursa'da tarihi Koza Han ziyaretine başladı.
     
    Kraliçe ve eşini, Koza Han'ın da yer aldığı Orhangazi Parkı'na gelişinde Bursa Valisi Şahabetttin Harput, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın eşi Zeynep Babacan, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez'in eşi Ümran Sönmez karşıladı.
     
    İki çocuk tarafından çiçek takdim edilen Kraliçe ve eşi için karşılamanın ardından folklor ve mehter gösterisi sunuldu.
     
    Bursa Mehter Takımı'nca, gösteriden sonra Kraliçe Elizabeth'e bir yeniçeri heykeli hediye edildi.
     
    İpek kumaş satın aldı
     
    Kraliçe ve eşi, gösterinin ardından Koza Han'a girerek, tarihi yapıyı gezdi. Burada üç dükkanı ziyaret eden Kraliçe, ipek kumaş satın aldı.
     
    Kraliçe'ye, girdiği dükkanlardan birinde beğendiği Osmanlı tuğrası motifli ipek eşarp da hediye edildi.
     
    Ebru yapımını izledi

    Kraliçe Elizabeth ve eşi Prens Philip, daha sonra Bursa Olgunlaşma Ensitüsü'nden ebru sanatçısı Nuray Yıldız'ın ebru yapmasını izledi. Kraliçe, yakından ilgilendiği ebru sanatıyla ilgili yetkililerden bilgi aldı.
     
    II. Elizabeth ve eşi Prens Philip, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) düzenlediği Ulusal Girişimcilik Kongresi kapsamındaki öğle yemeğine de katıldı.
     
    Koza Han avlusunda yemek
     
    Bursa Klasik Türk Musikisi Korosu'nun eşliğinde düzenlenen yemek, Tarihi Koza Han'ın avlusunda verildi.
     
    Konuklara zeytinyağlı enginar, zeytinyağlı yaprak sarma, kuzu budu ve tatlı olarak kuşkonmaz grat ikram edildi.
     
    Defile...
     
    Yemeğin ardından Ankara Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan "Dünden Bugüne Yansımalar" adlı defile düzenlendi.
     
    Kraliçe Elizabeth, Türk el sanatları motiflerinin bulunduğu kıyafetlerin kullanıldığı defileyi ilgiyle izledi.
     
    Defilenin son bölümünde, iki mankenin Türk ve İngiliz bayraklarının resmedildiği kıyafetlerle podyuma çıkması izleyicilerden alkış aldı.
     
    Kraliçe'ye hediyeler
     
    Defileden sonra BTSO Başkanı Celal Sönmez ve eşi Ümran Sönmez, Kraliçe Elizabeth'e, podyumda Koz Han'ı simgeleyen bir ipek kozası heykeli hediye etti.
     
    Kraliçe ve eşi Prens Philip'e, Ankara Olgunlaşma Enstitüsü tarafından da ipek eşarp ve kravat armağan edildi.
     
    Celal Sönmez, burada yaptığı kısa konuşmada, Bursa'nın ekonomik ve kültürel tanıtımına büyük katkı sağlayacak ziyaretinden dolayı Kraliçe Elizabeth'e teşekkür etti.
     
    Karagöz gösterisi izledi
     
    Kraliçe ile eşi Prens Philip, daha sonra çocuklarla birlikte Karagöz gösterisi izledi.
     
    Kraliçe ve eşi, tarihi Koza Han'ı ziyaretinin ardından, yağmura rağmen yürüyerek Ressam Şefik Bursalı Sanat Galerisi'ne geçti.
     
    Elizabeth, yürüyüşü sırasında kendisine sevgi gösterilerinde bulunan halkı selamladı.
     
    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün eşliğinde sanat galerisine gelen Kraliçe ve eşi için, Nevzat Çiftçi tarafından Karagöz-Hacivat gösterisi düzenlendi.
     
    Kraliçe Elizabeth ve eşi, gösteriyi, Bursa Kent Müzesi gönüllüsü 9-12 yaş arası 13 çocukla birlikte izledi. Gösteri hakkında ayrıntılı bilgi verilen etkinlikte ayrıca Kraliçe Elizabeth'e, vitray üzerine Karagöz-Hacivat figürlerinin işlendiği tablo sunuldu.

    İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve eşine, Koza Han ziyareti sırasında Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Nicholas Baird de eşlik ediyor.
     
    Prens Philip TOFAŞ'ı ziyaret etti
     
    Prens Philip, Kraliçe Elizabeth ile Karagöz gösterisi izlediği Ressam Şefik Bursalı Sanat Galerisi'nden Yalova yolundaki TOFAŞ fabrikasına geçti.
     
    Fabrikaya gelişinde, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Bülent Bulgurlu, Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı ve Otomotiv Sanayi Derneği Başkanı Turgay Durak, Tofaş CEO'su Ali Pandır ile Tofaş Endüstriyel Grup Direktörü Massimo Risi tarafından karşılanan Prens Philip'e, gövde ve pres atölyeleri gezdirildi.
     
    Atölyeler hakkında Massimo Risi'den bilgi alan Prens Philip, burada yapılan çalışmaları ilgiyle izledi. Ziyarette, Edinburgh Dükü Prens Philip'e, gümüşten yapılmış "Antik Anadolu Arabası" maketiyle "Cennetin Yansımaları" adlı Bursa çinilerini anlatan bir kitap hediye edildi.
     
    Prens Philip, daha sonra eşi Kraliçe II. Elizabeth ile buluşmak üzere fabrikadan ayrıldı.
     
    Yeşil Cami ve Yeşil Türbe'yi gezdi
     
    İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, Bursa programı kapsamında Yeşil Cami ve Yeşil Türbe'yi de ziyaret etti. Kraliçe Elizabeth, Yeşil Cami'ye gelişinde, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Bursa Müftülüğü'nden yetkililer tarafından karşılandı.
     
    Camiye girişinde ayakkabılarını çıkaran ve çoraplarının üzerine beyaz patikler giyen İngiltere Kraliçesi, başını da çizgili bir eşarpla örttü. Prof. Dr. Ortaylı'dan caminin tarihçesi hakkında bilgi alan Kraliçe Elizabeth'e, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın eşi Zeynep Babacan ve Bursa Mütfüsü Mahmut Gündüz eşlik etti.
     
    Kraliçe Elizabeth'in, camide Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay'ın "Rahman" suresini okumaya başlamasından önce beyaz eldivenlerini giydiği görüldü.
     
    Surenin okunmasından sonra, Bursa Müftüsü Mahmut Gündüz, Kraliçe Elizabeth'e İngilizce Kur'an-ı Kerim hediye etti. İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, cami ziyaretinin ardından Yeşil Türbe'ye geçerek, buradaki restorasyon çalışmaları hakkında Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan bilgi aldı.
     
    Kraliçe, restorasyonu yürüten ekibin çalışmalarını ilgiyle izledi. Yeşil Türbe'den sonra yakınlardaki bir kafeteryaya geçen Kraliçe Elizabeth'e, İznik Çini Vakfı'nca yapılan çiniler tanıtıldı. Burada çini motiflerini boyayan kadınların çalışmalarını bir süre izleyen Kraliçe Elizabeth'e, bir çini vazo hediye edildi.
     
    Ziyaret kentte heyecan yarattı
     
    Kraliçe II. Elizabeth ile eşi Edinburgh Dükü Prens Philip'in Bursa'yı ziyareti, kentte büyük heyecan yarattı.
     
    Bursa'nın önde gelen yerel gazetelerden biri, "Welcome to Bursa Your Majesty" (Bursa'ya Hoşgeldiniz Majesteleri) başlığıyla çıktı. Gazetenin ilk sayfasında yer alan haber ve yazılar, Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde yayımlandı.
     
    Haberde, "Majesteleri II. Elizabeth, kentimizi ziyaretinizle onur verdiniz. Sizi en iyi şekilde ağırlayacağımızı umuyoruz" ifadeleri yer aldı.
     
    Kraliçe Ankara'ya döndü

    İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ile eşi Edinburgh Dükü Prens Philip, Bursa'daki temaslarından sonra Ankara'ya döndü. Kraliçe Elizabeth ve eşini, Esenboğa Havalimanı'nda Ankara Vali Yardımcısı Ali Bakoğlu ve öteki ilgililer karşıladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow