hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bayrampaşa Cezaevi kapatıldı

    Bayrampaşa Cezaevi kapatıldı
    expand

    Türkiye'nin en büyük cezaevlerinden biri olan ve yaklaşık 40 yıldır hizmet veren Bayrampaşa Cezaevi'nin kapısınakilit vuruldu.

    Bayrampaşa Cezaevi'nin kapanmasına ilişkin düzenlenen törende konuşan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, son 5 yılda Türkiye'de 150 civarında cezaevinin kapatıldığını belirterek, bunların kapanışıyla ilgili hiç tören yapılmadığını söyledi.
     
    İlk kez bir cezaevinin kapanışı için tören düzenlendiğini anlatan Şahin, "Neden bir cezaevinin kapanışı için tören düzenliyoruz? Bir defa, Bayrampaşa Ceza İnfaz Kurumu, bizim cezaevi tarihimizin sembolüdür. 40 yıllık geçmişi var. Binanın 1956'da temeli atılmış ve 1968'de hizmete girmiş. 40 yıldır Türk infaz sistemine hizmet ediyor. Bugün Bayrampaşa Cezaevini kapatıyoruz, terk ediyoruz" dedi.
     
    Şahin, "Aslında sadece Bayrampaşa Ceza İnfaz Kurumu'nu terk etmiyoruz, onun şahsında çağ dışı kalmış olan bir ceza infaz sistemini de terk ediyoruz. Koğuş sistemine dayalı, hükümlü ve tutukluların 50-60-70 kişilik, üst üste ranzalarda bazen de yer yataklarında yatmak zorunda kaldıkları infaz anlayışını terk ediyoruz" diye konuştu.
     
    Bayrampaşa Cezaevi'nde kalan tutuklu ve hükümlüleri, inşa ettikleri çağdaş ve modern ceza infaz kurumlarına naklettiklerini anlatan Şahin, aslında bu törenin, bir anlamda bu çağda bulundurulmaması gereken bir infaz sistemini bırakarak, yeni bir infaz sistemine geçişin töreni gibi değerlendirilebileceğini kaydetti.
     
    Bir daha böyle bir tören yapılabileceğini zannetmediğini ifade eden Şahin, "Bana, 'yeni, modern ve çağdaş anlayışla hazırlanan Silivri'deki cezaevinin açılışı yapılacak mı?' diye soruyorlar. Cezaevlerinin kapatılmasını içime sindiriyorum da bir cezaevine ne kadar çağdaş ve modern olursa olsun açılış töreni yapmayı içime sindiremedim. Hayır, böyle bir açılış töreni yapılmayacak. Çünkü biz insanımızı cezaevlerinde görmek istemeyiz. Cezaevlerinin boş olmasını isteriz. Vatandaşlarımızın iyi insan olarak hayatlarını sürdürmelerini, buralara hiç ihtiyaç duyulmamasını arzu ederiz" dedi.
     
    "Aliağa'ya da yeni cezaevi yapılacak"
     
    Şahin, "Adil, hızlı, erişilebilir, güven duyulan, insan haklarına saygılı etkin bir yargı ve infaz sistemini ortaya koymayı amaçladık, bunu büyük ölçüde başardık" dedi.
     
    Ankara'da isyanlarla, ölüm oruçlarıyla anılan, belki Bayrampaşa'dan daha olumsuz şartlarda olan Ulucanlar Cezaevinin de kapatıldığını belirten Şahin, İzmir'de Buca'da bulunan cezaevinin de bu yıl içinde Aliağa'da yapmaya başlayacakları cezaevinin tamamlanmasının ardından kapatılacağını bildirdi.
     
    Topbaş: "Bugün bir tarih düşürüyoruz"
     
    Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da "Bugün bir tarih düşüyoruz" dedi ve gelecek kuşakların, 41 yıl acı-tatlı hatıralarıyla hizmet veren bir cezaevinin neye dönüştüğünü konuşacaklarını kaydetti.
     
    Topbaş, 120 dönüm civarındaki Bayrampaşa Cezaevine yapı yoğunluğu getirmeden düzenleme yapacaklarını ifade ederek, "Çevre halkı bundan tedirgin. Büyük yapılar yapma projemiz yok. Burası, altında yer yer otoparkları olan, sanat ve kültür aktivite alanları ve ağırlıklı olarak yeşil alan olacak. Yani bu ağaçları korunacak. Bölge insanlarının yıllardır sıkıntı yaşadıkları bu alan, yeniden insanlığın mutluluğuna vesile olacak bir alan haline getirilecek" dedi.
     
    Topbaş, binaları, birkaç yüzyıllık zindan gibi bir özelliği olsaydı yıkmayacaklarını ve kültür-sanat merkezi olarak kullanacaklarını belirterek, "Ancak binaların hiçbir özelliği yok. Yıkılacak, kalkacak. Çalışmalar yakında başlayacak. Projeyi de halka göstereceğiz" diye konuştu.
     
    İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin de, çok kısa bir süre önce yaklaşık 5 bin tutuklu ve hükümlünün Silivri, Maltepe, Kartal, Ümraniye ve Metris cezaevlerine sevk edildiğini belirtti.
     
    Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge ise Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın, Bayrampaşa Cezaevi ile Sultanahmet Adliyesinin mülkünün Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesi karşılığında, Çağlayan'da bulunan alanı Adalet Bakanlığı'na adalet sarayı yapımı için tahsis ettiğini söyledi.
     
    Cezaevi basına açıldı
     
    Konuşmaların ardından Bayrampaşa Cezaevinin kapıları Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Kenan İpek, Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş ve diğer ilgililer ile basın mensuplarına açıldı.
     
    Törene katılanlar, uzun yıllar ülke gündeminde yer alan ve içine girilmesi yasak olan koğuşları, yemekhaneyi, açık görüş alanlarını, koridorları ve mahkumların volta attıkları avluyu inceledi.
     
    Daha sonra Adalet Bakanı Şahin, müzik ve alkışlar eşliğinde Bayrampaşa Cezaevinin kapısına kilit vurarak, anahtarlarını Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş'a verdi.
     
    Cezaevi önünde basın açıklaması
     
    Bu arada, törenden önce DSP Bayrampaşa İlçe Başkanı Bekir Önder, beraberindeki bir grup Bayrampaşalıyla cezaevi önünde basın açıklaması yaptı.
     
    Bayrampaşa'nın bugüne kadar adıyla anılan cezaevinden kurtulmasının sevindirici bir olay olduğunu ifade eden Önder, "İstanbul'un merkezinde olan bu büyük arazinin Bayrampaşa yararına kullanılmasının sağlanmasını arzu ediyoruz. Önerimiz, buraya kültür kompleksi yapılmasıdır. Cezaevinin bir kısmı da müze haline getirilmelidir" diye konuştu.
     
    5 bin 500 tutuklu nakledildi
     
    Adalet Bakanlığı'nın, "çağdaş standartlara uymayan kötü bir imaja sahip olan eski cezaevlerini kapatarak, tutuklu ve hükümlülerin yeni inşa edilen modern cezaevlerine taşınmasını" amaçlayan çalışmaları kapsamında, yaklaşık 40 yıldır tutuklu ve hükümlülere ev sahipliği yapan Bayrampaşa Cezaevi'nin kapatılması kararlaştırıldı.
     
    Karar doğrultusunda bir süre önce, cezaevindeki 5 bin 500 tutuklu ve hükümlünün başka cezaevlerine nakledilmesine başlandı.
     
    Cinsiyet, yaş ve suç tipine göre sınıflandırılan tutuklu ve hükümlülerin tamamı, yaklaşık 10 gün önce ayrı ayrı gruplar halinde başka cezaevlerine nakledildi.
     
    Bu kişilerden uyuşturucu, hırsızlık, adam öldürme, gasp gibi suçlardan hükümlü ve tutuklu olan yaklaşık 3 bin 500'ünün Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ne, 600 çocuk tutuklu ve hükümlünün yeni yapılan Maltepe Çocuk Cezaevi'ne, 400 civarındaki yabancı tutuklu ve hükümlünün de yabancılara ayrılan Maltepe 3 No'lu L Tipi Cezaevi'ne, bir bölümünün de Metris Cezaevi'ne nakledildiği belirtildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow