hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Leyla Zana 10 yıl hapse çarptırıldı

    Leyla Zana 10 yıl hapse çarptırıldı
    expand

    Eski DEP milletvekili Leyla Zana, 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Zana ayrıca, seçme-seçilme ehliyetinden ve diğer siyasi hakları kullanmaktan yoksun bırakıldı.



    Çeşitli tarihlerde yaptığı 9 ayrı konuşma nedeniyle Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "Terör örgütünün  propagandasını yapmak" ve "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçlarından yargılanan  Leyla Zana'ya mahkeme 10 yıl hapis cezası verdi.

    Duruşmaya sanık Leyla Zana ile mazeret bildiren avukatı katılmadı. Mahkeme heyeti, il dışında olduğu için duruşmaya katılamayacağını bildiren sanık avukatı Fethi Gümüş'ün mazeretinin "duruşmayı uzatmaya yönelik" olduğu gerekçesiyle reddine karar verdi.

    Mütalaadan...


    Cumhuriyet Savcısı, önceki duruşmada mahkemeye sunduğu mütalaasını yineledi.

    Mütalaada, "Sanığın, Cumhuriyet Başsavcılığımızca alınan beyanlarında, PKK'yı terör örgütü olarak görmediğini, örgütün elebaşı Öcalan'ı da 'Kürt halk önderi' olarak gördüğünü, PKK'nın mücadelesini de 'özgürlük ve demokrasi' mücadelesi olarak gördüğünü belirterek, dolaylı olarak atılı suçlamaları kabul ettiği, tüm dosya kapsamından anlaşılmaktadır" denildi.

    Sanık Zana hakkında verilen 10 yıllık hapis cezası, suçun "terör suçu" olması nedeniyle artırılarak 12 yıla çıkarıldı.

    Sanığın yargılama esnasındaki davranışlarını dikkate alan mahkeme heyeti, verilen cezayı 10 yıla indirdi.

    Mahkeme heyeti ayrıca, sanığa verilen ceza süresinin 2 yıldan fazla olması nedeniyle, TCK'nın "Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma" hükmünü içeren 53/1. maddesi uyarınca seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasi hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasını da kararlaştırdı.

    60 yıla kadar hapsi isteniyordu


    Çeşitli tarihlerde yaptığı 9 ayrı konuşma nedeniyle yargılanan kapatılan DEP'in eski milletvekili Leyla Zana'nın 60 yıla kadar hapsi isteniyordu.

    Zana, söz konusu tarihlerde yaptığı konuşmaların, fikir ve düşünce hürriyeti kapsamında değerlendirilmesini talep etmişti.

    Cumhuriyet Savcısı mütalaasında, sanık Zana'nın katıldığı her miting, toplantı ve basın açıklamasında terör örgütünün istemlerine uyarak, propaganda kastını aşıp, terör örgütüne üye olmamakla birlikte suç işlediğinin anlaşıldığını belirtmiş ve mütalaasında şu ifadelere yer vermişti:

    "Sanık, Cumhuriyet Başsavcılığımızca alınan beyanlarında, PKK'yı terör örgütü olarak görmediğini, örgütün elebaşı Öcalan'ı da 'Kürt halk önderi' olarak gördüğünü, PKK'nın mücadelesini de 'özgürlük ve demokrasi' mücadelesi olarak gördüğünü belirterek, dolaylı olarak atılı suçlamaları kabul ettiği, tüm dosya kapsamından anlaşılmaktadır."

    Mütalaada, sanık Zana hakkında, "Terör örgütünün propagandasını yapmak" suçunu 9 kez işlediği gerekçesiyle toplam 45 yıl, "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek"ten de 15 yıla kadar hapis cezası isteniyordu.

    Zana hakkındaki bir  başka dava da, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sürüyor. İngiltere Parlamentosu'nda yaptığı konuşma nedeniyle hakkında 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Zana, son duruşmada, Kürtçe konuşmanın Türkçe'ye hatalı çevrildiğini ileri sürmüştü.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow