hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pedasa Antik Kenti kazıları

    Pedasa Antik Kenti kazıları
    expand

    Pedasa Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, 2008 yılında antik kentte yapılan kazılarda arkeoloji dünyası için önemli kalıntılar bulunduğunu söyledi.

    Prof. Dr. Diler, Konacık Belediyesi Meclis Salonu'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, Pedasa'da yapılan kazılarda Anadolu uygarlığının en önemli eserlerinden biri olan Athena Tapınağı'nın bulunduğu yeri tam olarak tespit ettiklerini bildirdi.

    MÖ 6. yüzyılda Leleg uygarlığına ait Athena Tapınağı'nın Bodrum Yarımadası'ndaki en önemli tapınaklardan biri olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Diler, "Konacık'ta farklı noktalarda çalışmalar devam ediyor. Pedasa araştırmaları çok önemli. Pedasa'da bulunan yazıtlarda buranın bir kent olduğu kanıtlanmıştır. Bugüne kadar kapsamlı kazılara dayalı çalışmalar çok eksikti.

    Yaptığımız kapsamlı çalışmalarla bölgenin arkeolojisini ortaya koymaya çalışıyoruz" dedi.

    Bölgede önceki yıllarda kaçak kazılar yapıldığını ancak şu anda kaçak kazıların kısmen kontrol altına alındığını belirten Prof. Dr. Diler, şunları kaydetti:

    "Kaçak kazılar maalesef bölgenin kontrolsüz olmasıyla ilgili. Kontrolsüzlük, ören yerlerinde tahribata neden olmaya devam ediyor. Muğla Valiliğinde yapılan bir toplantıda konu dile getirildi. Şu anda Pedasa'da bir bekçi duruyor. Sorun tam olarak çözülmese de caydırıcı oluyor. Biz sadece Pedasa'nın değil Muğla'daki tüm tarihi değerlerin korunması için çalışma yapıyoruz."

    Çalışmaların 3 ayrı noktada devam ettiğini anlatan Diler, "Bunlardan birinde yüzey araştırması sırasında çeşitli figürler bulduk. Bunların arasında tanrı figürleri de vardı. Bu buluntular tapınağın Konacık'ta olabileceği konusunda ip uçları veriyordu. Bu yıl mimariyi biraz daha açtık ve tapınağa ait duvarları bulduk" diye konuştu.

    Konacık Belediye Başkanı Mehmet Tosun da Pedasa Antik Kenti kazı çalışmaları için Belediye Meclis kararıyla bölgeye bir kazı evi yapacaklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

    "Belediye 2008 yılında meclis kararı aldı. Kazı alanına 300-400 metre yürüyüş mesafesinde bir kazı evi yapacağız. 2009 yılında ilk işimiz Anıtlar Kurulunca onaylanmış kazı evinin inşaatına başlamak olacak.

    Pedasa Antik Kenti, bizim için önemli bir tarihi ve kültürel değer. Bizsahil beldesi değiliz. Bu nedenle turizmden payımızı alamıyoruz. Pedasa'yı ön  plana çıkartarak turizmden gerekli pastayı almayı düşünüyoruz."

    Prof. Dr. Diler daha sonra Pedasa Antik Kenti'nde bulunan tarihi eserleri, slayt gösterisiyle basın mensuplarına tanıttı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow