hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hızlı tren seferlerine başladı

    Hızlı tren seferlerine başladı
    expand

    Ankara ile Eskişehir arasında hizmet verecek yüksek hızlı tren (YHT), seferlerine başladı. YHT, Ankara Garı'ndan başlayan ve 1 saat 28 dakika süren yolculuğun ardından saat 11.08'de siren sesleri ile Eskişehir Garı'na girdi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu treni garda bulunanlar coşkuyla karşıladı.

    Demiryolu işçileri de "Sayın Başbakanımız demir yollarına verdiğiniz destekten dolayı teşekkür ederiz" yazılı bir pankart açtı.

    Trenin sefere başlaması dolayısıyla Ankara Garı'nda tören düzenlendi. Başbakan Erdoğan, Ankara Garı'na gelişinde Ankaralı seğmenlerin gösterisiyle karşılandı. Erdoğan, törende yaptığı kısa konuşmada, hızlı trenin hayırlı olmasını diledi.

    Bundan sonra Eskişehir ile İstanbul hattını süratle tamamlayacaklarını belirten Erdoğan, Ankara-İstanbul hattını bitirdiklerinde onyılların hayalini gerçekleştirmiş olacaklarını söyledi.

    Başbakan, "O bittiği zaman 2 saat 15 dakika-2,5 saatte İstanbul-Ankara'yı alacağız. Tabii coğrafi koşulları zor bir bölge. Şimdi Ankara-Konya başlıyor. Önümüzdeki yılın sonu, 2011'in başında onu bitiriyoruz. O zaman adeta Konya ile Ankara birbiriyle aynı ilin içindeki ilçe haline gelmiş olacak. Yani 1 saat 15 dakikada Ankara'dan Konya'ya ulaşacağız" dedi.

    Erdoğan, gazetecilerin "Eskişehir-İstanbul arası için bir tarih verebilecek misiniz?" sorusuna, "Şu anda oradaki anlaşmamız aslında 24 ay. Fakat bazı sıkıntılar, arazi koşulları filan... Ben orada 3 yıl gibi süre düşünüyorum. Dolayısıyla 2012'nin sonu inşallah İstanbul'u da bitiririz diye inanıyorum. Böylece demir ağlarla ülkemizi örüyoruz" yanıtını verdi.

    Sendikaların güvenlik endişesini "kaale almadı"

    Başbakan Erdoğan, "hızlı trene ilişkin güvenlik konusunda bazı sendikaların olumsuz açıklamalar yaptığı" ifade edilerek, "Bu endişeleri yerli buluyor musunuz?" sorusunu, "Dediğiniz sendikaların bu ülkede bir dikili taşları yok. Onların bu ülkede yatırım yapılsın diye dertleri de yok. O dediğiniz sendikaların zihniyeti, bu ülkede birinci köprüye de ikinci köprüye de karşı çıkmıştır. Şimdi üçe de karşı çıkıyorlar. Denizin altından tüp geçide de karşı çıkıyorlar. Onlar, bu ülkede taş taş üstüne konulsun diye bir şey istemiyorlar" dedi.

    "Onun için onların söylediklerini biz pek de kaale almıyoruz" diyen Erdoğan, "Biz aklı selim sahibi, bu vatan için millet için düşünen, insanımızın yaşam standardını yükseltmek için gayret içinde olan ne varsa onları masaya yatırıyoruz ve o istikamette de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bize bu ülkeye katkısı olacak anlayışlar lazım. Bu ülkenin önüne set çekecek anlayışlarla bir şey yapılacağına inanmıyoruz. O dediğiniz zihniyetler maalesef bizim şu anda yapacağımız birçok işi şu ana kadar engellediler. Birçok yatırımlarımızı geciktirdiler. Hala bundan dolayı maalesef o gecikmeleri birçok yerlerde de yaşıyoruz. Bunlar o gecikmelere rağmen yapılmış yatırımlardır, onu da size söyleyeyim. Daha fazla detaya girmek istemiyorum" dedi.

    Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, "Artık en önemli önceliğimiz ve hedefimiz Eskişehir-İstanbul etabını bir an önce bitirmek ve Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Treni'ni işletmeye açmaktır" dedi.

    Konya-Ankara Hızlı Tren Projesinin de alt yapısının tamamlandığını ve üst yapı çalışmalarına başlandığını hatırlatan Yıldırım, hedeflerinin 2011 yılı başında Konya'yı Eskişehir ve Ankara ile birleştirmek olduğunu belirtti.

    Yüksek Hızlı Tren'in ilk seferinde, Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra eşi Emine Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İran ve İspanya'nın ulaştırma bakanları, yabancı misyon temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, çok sayıda gazeteci de yolcu olarak bulundu.

    Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, "Artık en önemli önceliğimiz ve hedefimiz Eskişehir-İstanbul etabını bir an önce bitirmek ve Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Treni'ni işletmeye açmaktır" dedi.

    Konya-Ankara Hızlı Tren Projesinin de alt yapısının tamamlandığını ve üst yapı çalışmalarına başlandığını hatırlatan Yıldırım, hedeflerinin 2011 yılı başında Konya'yı Eskişehir ve Ankara ile birleştirmek olduğunu belirtti.

    Seferden notlar...


    Ankara-Eskişehir yüksek hızlı treninin ilk seferinde, vagonlardaki ekranlardan harita üzerinde trenin konumu ve yaptığı hız gösterildi.

    Yolculuk boyunca yapılan anonslarda "Türkiye'yi hızlı trenle tanıştıran ve TCDD'den desteğini esirgemeyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür eder, şükranlarımızı arz ederiz" anonsları yapıldı.

    Tren, Sincan'dan geçerken yol boyunca sıralanan vatandaşlar trene el salladılar.

    Saat 10.10'da hızlı trenin Esenkent mevkiinde konvansiyonel hattan çıkıp, hızlı tren hattına girmesi üzerine Başbakan Erdoğan, "Sevgili vatandaşlarım hızlı tren yoluna çıktık. Şu anda 240'tayız" dedi. Erdoğan, birkaç dakika sonra ise "Şu anda 250 kilometreye ulaştık. Hayırlı olsun" diye konuştu.

    Erdoğan'ın, kısa süre sonra dile getirdiği "Şu anda 252'deyiz" sözleri, trende bulunan yolcular tarafından alkışlandı.

    Ankara-Eskişehir yüksek hızlı treninin saatte maksimum 257 kilometre hıza ulaştığı görüldü. Hızlı trenle seyahat sırasında yolculara, kahvaltı servisi de yapıldı.

    Hızlı trenin özellikleri

    TCDD Genel Müdürlüğü, hızlı trenlerin üreticisi İspanyol CAF firmasıyla yapılan sözleşme gereği 12 set temin edecek. Bu tren setlerinden 3'ü tamamlanarak TCDD'ye teslim edildi.

    Bu setlerin ikisi bugün itibarıyla hızlı tren hattında kullanılmaya başlandı, diğerinin ise statik ve dinamik testleri devam ediyor.

    Kalan 9 set ise 2010 sonuna kadar Türkiye'ye teslim edilecek.

    Türkiye'nin ilk hızlı treninin üretiminde son teknolojiler kullanıldı. Saatte 250 kilometre hız yapabilen tren, 17,5 milyon euroya mal oldu.

    Dağıtılmış 8 motor tarafından çekilen tren, motor arızalarından dolayı yolculuklarda herhangi bir aksamaya meydan vermeyecek.

    Trende, işletmeyi temsil eden kurumsal renkler olan mavi ve kırmızı renkler yer alıyor. 6 setten oluşan vagonlar, business ve ekonomi vagonları olarak ayrı ayrı dizayn edildi.

    Business vagonların oturma düzeni 2 artı 1 şeklinde, ekonomi vagonlar ise 2 artı 2 koltuk şeklinde sağlandı.

    Tek seferde Toplam 419 yolcuyu taşıyabilen trenin koltukları 55 business, 354 birinci sınıf, 2 özürlü, 8'i de kafeterya için monte edildi.

    Business bölümümdeki koltuklar deri, diğer bölümlerdeki koltuklar ise kumaşla kaplandı. Business bölümündeki tüm koltukların arka bölümlerine 4 ayrı kanaldan yayın yapılabilecek şekilde LCD ekran görsel yayın sistemleri konuldu.

    Taşınabilir bilgisayarlar için güç kaynağının bulunduğu trende ortak kullanım için ayrıca LCD ekranlar tavanlara yerleştirildi.

    Yolculukta maksimum konforun sağlanması amacıyla hızlı trenin ses yalıtım düzeyi yükseltildi. Bu sayede dışarıdan düşük gürültü gelmesi sağlandı.

    Tünellerde ve karşılıklı tren geçişlerinde yolcuların basınçtan etkilenmemesi için basınç dengeleme sistemi kuruldu. Bu sayede yolcuların olası kulak rahatsızlıkları önlenecek.

    Dijital göstergelerle yolcuların bilgilendirildiği vagonda, çağrı butonları, vakumlu tuvaletler bulunuyor.

    "Hadise kaydedici" konuldu


    Hızlı tren, olası kazalara karşı maksimum güvenlik önlemleriyle donatıldı. Hız ve mesafe kontrolü için iki sinyal ekipmanı konulurken, olası kazalarda vagonların üst üste tırmanmalarını önleyen dizayn kullanıldı.

    Makinistlerin bulunduğu bölüm de dahil olmak üzere 16 kameranın yerleştirildiği trene, uçaklardakine benzer şekilde "hadise kaydedici" konuldu.

    4 kamerayla trenin dışından da görüntü toplanacak.

    Makinistlerin bayılması ya da ani ölümlere karşı treni durduran "Totman" cihazı konulurken, arızaları anında tespit edecek SICAS bilgisayarı monte edildi.

    Tren hareket ettikten sonra giriş kapılarını otomatik olarak kilitleyen sistem, kızaklama önleme sistemi, acil durum freni, arıza ve bilgi aktarımı için GPRS modülü, giriş kapılarında sıkışmayı önleyen engel tespit sistemi, yangın tespit sistemi, trendeki diğer donanımlar arasında yer alıyor.

    Hızlı tren, Ankara-Eskişehir arasında tamamı elektrikli, sinyalli ve çift hatlı hızlı demir yolu üzerinde çalışacak.

    Karşılıklı 4 sefer


    Dünyadaki hızlı tren uygulamalarında olduğu gibi tanıtım ve alışkanlık yaratılması için bilet ücretlerinde kademeli geçiş yapılacak. Buna göre bilet ücretleri 14 Mart-1 Nisan arasında 5 TL olacak.

    2 Nisan'dan itibaren yüzde 50 indirimli satışa sunulacak bilet ücretleri, birinci sınıfta 30 TL, ekonomi sınıfında 20 TL, öğrenciler ve konvansiyonel trenlerde indirime hak kazanan gruplara ise 16 TL olarak belirlendi.

    Diğer taraftan YHT'nin abonman bilet uygulaması da olacak. YHT'de ve diğer parkurlardaki tüm trenlerde geçerli olmak üzere devamlı seyahat edenlere aylık sınırsız seyahat imkanı veren ve ekonomi sınıfında geçerli isme yazılı aylık abonman ücretleri ise tam 300 TL, öğrenci 200 TL olarak uygulanacak.

    YHT, Ankara'dan 07.00, 11.00, 15.00, 17.00'de, Eskişehir'den 07.00, 11.35, 14.45 ve 21.35'de hareket edecek.

    Ankara-Sivas hızlı tren projesinin temeli atıldı

    Bu arada, Başbakan Erdoğan'ın katıldığı Eskişehir Garı'ndaki törenle eş zamanlı olarak Yozgat'ta Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in konuk olacağı bir tören düzenlendi.

    Erdoğan, Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi'nin birinci etabı "Ankara-Yozgat" hızlı tren hattının temelinin atılacağı Yozgat'taki törene telekonferans yöntemiyle katıldı ve "Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi"nin temelini attı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow