hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AİHM'e mahkum ettiren kocanın suç dosyası kabarık

    AİHMe mahkum ettiren kocanın suç dosyası kabarık
    expand

    Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde ilk kez aile içi şiddet nedeniyle 36 bin 500 euro tazminata mahkum olmasına neden olan Nahide Opuz'un eski eşi Hüseyin Opuz'un suç dosyası oldukça kabarık çıktı.

    Opuz'un şiddeti önce tehdit ve darp ile başlayıp, eşini bıçakla yaralama ile devam edip, kayınvalidesini öldürmesiyle sona erdi.

    Tutuklunan ve 6 yıl hapis yatan Hüseyin Opuz tahliye edilirken, Nahide Opuz'un avukatı Mesut Beştaş, müvekkilinin can güvenliğinin halen tehlikede olduğunu ve devlet tarafından koruma altına alınmadığını söyledi.

    Nahide Opuz'un avukatı Mesut Beştaş tarafından 2002 yılında AİHM'e yapılan başvuruda gönderilen, "Olaylara ilişkin açıklama" adlı başlık altında yer alan olaylar, şikayetler, başvurular ve mahkeme kararları AİHM'in bu kararı vermesinde etkili olduğu belirtiliyor.

    Nahide Opuz'un, 1990 yılında Hüseyin Opuz ile yaşamaya başladığı, ilk yıllarında resmi nikah yapmadıklarından soyadının Akgün olarak geçtiği ve Yunus, Deniz ve Merve adında 3 çocukları bulunduğu belirtilen dosyada, Nahide Opuz'un 2 Aralık 1995 tarihinde Hüseyin Opuz ile resmi nikah kıydığı belirtiliyor.

    OLAYLAR ZİNCİRİ...


    AİHM'e gönderilen başvuru dosyasında Hüseyin Opuz hakkında, tehdit, dayak, şiddet ve öldürme ile ilgili hakkında açılan onlarca soruşturma ve dava bulunduğu, bunların bir kısmı için iç hukuk yollarının tükendiği belirtiliyor.

    AİHM'in Avrupa'da ilk olan kararı vermesine neden olan olaylar zinciri dosyada şöyle sıralandı:

    10 Nisan 1995 tarihinde Minteha Beybur, kızları Hatice Akgün ve Nahide Opuz ile Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, Hüseyin Opuz ve babası Abdullah Opuz'un kendilerini ölümle tehdit ettikleri yönünde şikayette bulundu.

    Şikayette, kendilerinden zorla para istediklerini, mesken mahsumiyetini ihlal ettiklerini, tehdit mahiyeti ile kendilerini kötü yola tahrik ve teşvik ettiklerini, başka erkekleri eve almak istediklerini, hayatlarının tehlikeye olduğunu, başlarına bir olay gelirse bundan belirtilen şahısların sorumlu olacaklarını söyledi.

    Şikayet, savcı tarafından tutanağa geçirildi. Savcılık, 25 Nisan 1995'te ölümle tehdit ve adiyen darp suçluması ile sanıklar hakkında Diyarbakır Sulh Ceza Mahkemesi'nde kamu davası açtı. Dava daha sonra Nahide Opuz ve annesinin şikayetlerinden vazgeçmeleri sonucu beraat ile sonuçlandı.

    Eşini dövdü...


    11 Nisan 1996 tarihinde Hüseyin Opuz eşi Nahide Opuz ile kavga ederek, hayati tehlike geçirecek şekilde dövdü. Annesi tarafından hastaneye kaldırılan Nahide Opuz, polise eşinden şikayetçi olduğunu belirtti.

    Hüseyi Opuz, Adli Tıp Kurumu raporunda hayati tehlike geçirecek kadar dövdüğü gerekçesiyle aynı gün Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı.

    14 Mayıs 1996 tarihindeki duruşmada, Nahide Opuz, eşinden şikayetçi olduğunu tekrarladı. Savcı söz konusu oturumda, 'Tutuklu sanığa isnat edilen suçun vasıf ve mahiyeti, mağdurenin huzurda oluşu ve iyileştiği gözönüne alarak sanığın ilerde mağduriyetini mahal verilmemesi' için tahliyesine karar verilmesini istedi. Bu nedenle mahkeme, Hüseyin Opuz'u tahliye etti.

    Yine kavga ve takipsizlik


    5 Şubat 1998 tarihinde, Nahide Opuz, annesi ve kardeşi ile Hüseyin Opuz arasında çıkan kavgada, Hüseyin Opuz eşine bıçak çekti. Çıkan kavgada, Hüseyin Opuz 7, Nahide Opuz 3, annesi 5 iş günü kaybı raporu aldı. Savcılık tarafından konuyla ilgili yapılan soruşturmadan sonra, Hüseyin Opuz hakkında delil yetersizliğinden takipsizlik kararı verildi.

    Eşini ve annesini ezmeye kalkışmış


    4 Mart 1998 tarihinde Nahide ve annesi, çocuklarına nüfus cüzdanı çıkartmak için gittikleri Nüfus Müdürlüğü'nden eve dönerken, Hüseyin Opuz onları aracı ile takip ederek aracına binmelerini istedi ve binmemeleri halinde kendilerini öldüreceği tehdidinde bulundu.

    Nahide Opuz ve annesinin araca binmemesi üzerine Hüseyin Opuz, onlara aracı ile çarpttı, özellikle kayınvalidesine 2-3 kez çarparak bilincini yitirmesine neden oldu. Olay yerine gelen trafik polisi tarafından hastaneye kaldırılan anne-kız, Hüseyin Opuz'dan şikayetçi olduklarını ve ölümle tehdit edildiklerini bir kez daha söyledi.

    Aynı gün gözaltına alınan Opuz, eşi ve kayınvalidesinin kendilerini aracın önüne attığını iddia ederek kendini savundu. Konu ile ilgili başlatılan soruşturma kapsamında 5 Mart'ta Hüseyin Opuz tutuklandı. Opuz, 30 Mart'taki ilk duruşmada eşi ve kayınvalidesinin şikayetlerinden vazgeçmesi üzerine tahliye edildi.

    Eşini bıçaklayarak ağır yaraladı


    29 Ekim 2001 tarihinde annesinin evine giden Nahide Opuz, eşi tarafından telefonla eve çağrılınca annesi Minheta Beybur'a, "Bu adam yine beni parçalayacak" diyerek eve gitti. Aradan 10 dakika geçtikten sonra Nahide Opuz'un oğlu Deniz Opuz, anneannesinin evine çıkarak, babasının annesini bıçakla öldürdüğünü söyledi.

    Eve giden Minheta Beybur, kızı Nahide'yi kanlar içerisinde bularak Devlet Hastanesi'ne kaldırdı. Olayın polise bildirilmesi ile Hüseyin Opuz aynı gün polise teslim oldu. Opuz, polise verdiği ifadede eşini bıçakladığını kabul etti. Opuz, ifadesi alındıktan sonra serbest bıkarılırken, avukatların itiraz başvurusu sonuç vermedi.

    Boşanma davası açtı

    Nahide Opuz, daha önce eşi Hüseyin Opuz hakkında açtığı boşanma davasını eşinin tehditleri nedeniyle takip edemezken, 14 Aralık 2001 tarihinde bir kez daha eşi ile şiddetli geçimsizlik, cana kast ve pek fena muamele nedeniyle boşanma davası açtı. Dava süreci boyunca eşi tarafından sürekli tehdit edildi, boşanma davası 2003 yılında sona erdi.

    Ve kayınvalidesini öldürdü


    11 Mart 2002 tarihinde Nahide Opuz'un annesi, evindeki eşyaları İzmir'e taşımak için bir kargo şirketi ile anlaşma yaptı. Bunu duyan damadı Hüseyin Opuz kendisini arayarak, "Nereye giderseniz gidin, sizi bulup öldüreceğim" diye tehdit etti. Kargo şirketinin şoförü ile evinin önüne gelip eşyalarını kargo merkezine taşıyan kayınvalide Minteha Beybur'un içinde bulunduğu kargo aracının önü Hüseyin Opuz ve yanında bulunan iki kişinin yer aldığı taksi tarafından kesildi.

    Önce kargo aracın tekerleklerine ateş ederek durduran Hüseyin Opuz, daha sonra kayınvalidesinin üzerine kurşunları boşaltarak olay yerinde öldürdü. Olay yerinden kaçan Opuz, aynı gün gözaltına alındı ve yargılandığı davada 6 yıl tutuklu kaldıktan sonra 2008 yılında tahliye edildi.

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gönderilen dava dosyasında, Nahide Opuz ile Hüseyin Opuz arasında evliliklerinin ilk yıllarından itibaren şiddetli geçimsizlik başladığı, eşi ile arasında yaşanan kavgalar nedeniyle zaman zaman Nahide Opuz'un aynı apartmanda oturduğu annesinde kaldığı, şiddetli geçimsizlik nedeniyle eşinden ayrılmak istediği ve bu nedenle sürekli savcılık ve kolluk kuvvetlerinden yardım istediği belirtildi.

    Hala koruma altında değil


    Nahide Opuz'un avukatı Mesut Beştaş, devlet yetkililerinin ciddiyetten uzak yaklaşım ve tutumları karşısında müvekkilinin ve annesinin korumasız kaldığını, bunun sonucu olarak annesinin öldürüldüğünü söyledi.

    Beştaş,  "Nahide'nin eşi 2008 yılında cezaevinden tahliye edildi. Müvekilimin can güvenliğinin halen tehlikededir. Başvurularımıza rağmen devlet tarafından koruma altına alınmamıştır. AİHM'e gönderdiğimiz sadece 10-12 dosyanın sonucudur. Halen soz konusu eş hakkında birçok dava ve soruşturma devam etmektedir" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow