hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sivas katliamı kurbanlarını anıyoruz

    Sivas katliamı kurbanlarını anıyoruz
    expand

    Bugün 2 Temmuz... 1993 yılındaki Sivas katliamının yıldönümü... 16 yıl önce Pir Sultan Abdal şenlikleri sırasında Madımak Oteli ateşe verilmiş, 2'si gösterici 37 kişi hayatını kaybetmişti. Sivas'ta, İstanbul ve Ankara'da anmalar vardı.

    Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te meydana gelen "Madımak Oteli" yangınında hayatını kaybeden 37 kişi, olayların 16. yılında anıldı.

    Anma programı kapsamında ilk olarak Atatürkçü Düşünce Derneği, Alevi Vakıfları Federasyonu, Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği, Eğitim-İş Sendikası Sivas Şubesi, Cem Vakfı Sivas Şubesi, Türkiye Gençlik Birliği ve Cumhuriyet Okurları üyeleri tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.

    Daha sonra olayların yaşandığı Madımak Oteli önüne giden grup adına açıklama yapan Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Doğan Bermek, "Türkiye bu acılar ile Sivas, Maraş, 1 Mayıs ve benzeri katliamlarla hesaplaşmalıdır. Laik, çağdaş cumhuriyete karşı yapılan saldırılar karşısında devletin suskunluğu son bulmak zorundadır. Devleti yönetenler bu katliamı önleyemeyen devlet adına 2 Temmuz anma törenlerine katılmalı ve tüm insanlık önünde bu katliamları kınamalıdır" dedi.

    CHP üyelerinin oluşturduğu grup da Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

    Burada bir açıklama yapan CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, "Madımak'ta yakılmak istenen sadece oradaki aydınlar değildi. Asıl yakılması ve yıkılması istenen laik, demokratik cumhuriyetimizin kendisiydi. Madımak Oteli müze olmalı, 2 Temmuz Barış ve Kardeşlik Günü olarak kabul edilmelidir" diye konuştu.

    Etkinlikler kapsamında bazı siyasi parti temsilcileri, çok sayıda sivil toplum örgütünün temsilcileriyle olaylarda hayatını kaybedenlerin yakınlarının bulunduğu topluluk da Mevlana Caddesi'ndeki kavşakta toplandı.

    Olayı protesto eden sloganlar atan ve pankartlar taşıyan topluluk, Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü.

    Daha sonra topluluğun temsilcileri, Atatürk Anıtı'na çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu. Grup daha sonra CHP'li grupla birleşerek Madımak Oteli önüne geçti.

    Ankara

    Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te meydana gelen, "Madımak Oteli" yangınında hayatını kaybeden 37 kişi Ankara'da anıldı.

    Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Alevi Bektaşi Federasyonunca düzenlenen anma mitingine katılmak için Toros Sokak'ta bir araya gelen çeşitli sivil toplum örgütlerinin üyeleri, Sıhhiye Köprüsü üzerinden Kolej Meydanı'na yürüdü.

    Kortej önünde taşınan, Sivas'taki yangında hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını bulunduğu dev pankart arkasında yürüyenler yol boyunca, "Sivas'ı unutmadık, unutmayacağız", "Madımak Oteli müze olsun" sloganları attı.

    Ellerinde , "Madımak müze olacak", "Zorunlu din dersleri kaldırılsın" yazılı dövizler taşıyan gruptakiler, güvenlik noktalarında üst aramasından geçirilerek meydana alındı.

    Kolej Meydanı'na kurulan platformdan sürekli Sivas olaylarını konu edinen şiirler okundu, hoparlörlerden şarkılar dinletildi.

    Platformdan Sivas'ta hayatını kaybedenlerin adları tek tek anons edilirken meydanda bulunanlar her adın ardından, "Yaşıyor" diye bağırdı. Mitingteki konuşmalarda, "Madımak oteli'nin müze haline dönüştürülmesi" isteği dile getirildi.

    Bu arada, platformun önünde farklı sivil toplum kuruluşu üyeleri arasında nedeni belirlenemeyen kısa süreli bir arbede yaşandı. Emniyet güçlerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı miting, yerel sanatçıların verdiği konserin ardından dağıldı.

    İstanbul

    37 kişi anısına Kadıköy'de de miting düzenlendi.

    Tepe Nautilus önünde toplanan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu, Türkiye Yazarlar Sendikası, DİSK, TMMOB, çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu üyeleri, ölen 37 kişinin resminin bulunduğu pankart ve dövizler eşliğinde "Sivas şehitleri ölümsüzdür" ve "Madımak Oteli müze olacak" sloganları atarak Kadıköy İskele Meydanı'na kadar yürüdü.

    Polisin arama noktalarından geçerek miting alanına giren katılımcılar, miting başlamadan önce, hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

    Mitinge katılanlar adına açıklama yapan İstanbul 2 Temmuz Platformu Tertip Komitesi'nden Feti Bölükgiray, Sivas'ta yaşananların üzerinden 16 yıl geçtiğini hatırlatarak, "İnsan olanın öfkeyle, kızgınlıkla izlediği bir katliamın anıtı oldu Madımak. Artık kimse Alevileri eskisi gibi beklemesin, Aleviler artık ölülerinin değil, dirilerinin peşinden yürüyor. Yolumuz özgürlüğün, adaletin, halkların kardeşliğinin yoludur" diye konuştu.

    Dava süreci

    Sivas katliamının ardından olaylara karışan 33 kişi hakkında idam kararı verildi. İdam kararları iki kez Yargıtay'dan döndü, idamlar müebbet hapis cezasına çevrildi.

    Sanıkların bir bölümü etkin pişmanlık yasasından yararlanarak serbest bırakıldı. Ancak "yanlışlık yapıldı" denilerek sanıklar hakkında yeniden tutuklama kararı çıkartıldı.

    Olayın kilit ismi dönemin Refah Partisi Sivas Belediye Meclisi üyesi Cafer Erçakmak ve Yargıtay'ın 1997'deki bozma kararından sonra firar eden 8 sanık ise halen yakalanamadı.

    CNN TÜRK özel yayınını izlemek için tıklayın:  "Sivas bu utancı bir daha yaşamasın..."

    Sivas katliamı
     
    1993 yılının Temmuz ayında, Sivas'ta 2'si gösterici 37 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olaylar, Pir Sultan Abdal Kültür etkinlikleri kapsamında kente gelen-başta Aziz Nesin olmak üzere- aydınları hedefliyordu.
     
    Salman Rüşdü'nün İslam dünyasında tepkiyle karşılanan 'Şeytan Ayetleri' kitabını Türkiye'de yayımlayan Aziz Nesin'in Sivas'a gelmesi, kentteki radikal dinci çevreleri harekete geçiren en önemli unsurlardan biri olmuştu.
     
    Etkinliklerin ikinci günü patlak veren olaylar, 2 Temmuz Cuma günü saat 13.30’da başladı. Cuma namazı çıkışı Paşa Camii ve Meydan Camii’nden çıkan yaklaşık bin kişi Hükümet Konağı’na doğru ilerlemeye başladı.
     
    Saldırganların hedefi, Aziz Nesin ile diğer aydınların kaldığı Madımak Oteli'ydi. 16 bine yakın gösterici, 'Şeytan Aziz, Sivas Aziz’e mezar olacak, asker dinsize siper olamaz' sloganlarıyla 150 kişinin kaldığı Madımak Oteli önüne geldi.
     
    Göstericiler, taşıdıkları benzin dolu bidonlarla çevredeki araçları ateşe verdiler. Bir kişinin otelin perdelerini yakmasıyla, yangın oteli tamamen sardı. Hükümet Meydanı’na gelen itfaiye araçlarına da engel olan gruba, güvenlik kuvvetleri havaya ateş ederek engel oldular.
     
    Madımak Oteli yangını sırasında yaklaşık 60 kişi itfaiye merdiveni ve otelin arka pencelerinden yandaki binaya geçerek kurtuldular.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow