hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk bilim adamı "yumruk ölçer" geliştirdi!

    Türk bilim adamı yumruk ölçer geliştirdi
    expand

    Türkiye Olimpian Derneği Başkanı ve Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Malik Beyleroğlu, boksta etkili vuruşun nasıl yapıldığını gösteren teknik analizör geliştirdiğini belirterek, cihazın diğer branşlarda da kullanılabileceğini belirtti.

    1996 yılında Atlanta Olimpiyatları'nda boksta gümüş madalya kazanan Malik Beyleroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, boksta ve birçok spor dalında kuvvetin, hızın ve tekniğin çok önemli olduğunu belirtti.

    Beyleroğlu, Teknik Analizör Projesi'nin üniversite tarafından desteklendiğini ve 17 bin TL bütçe sağlandığını kaydederek, cihaza adının ve soyadının baş harfleri olan Mabe ismini koyduğunu, marka ve patent tescili için başvuruda bulunduğunu bildirdi.

    Tekniğin kuvveti ve hızı çok etkilediğini ifade eden Beyleroğlu, geliştirdiği cihazı şöyle anlattı:

    "Boksta etkili vuruşun nasıl yapıldığını gösteren teknik analizör geliştirdim. Teknik direktörler hep şundan şikayet eder. (Kuvvetli, iyi bir sporcu, ama neden vuruşu başarılı olmadı) diye düşünürüz. Doğru teknikle vuramadığı için başarılı olamıyor. Yıllardır oturup videolar izliyoruz. Yorumlar yapıyoruz. Günümüzde de bu cihazlara herkes ulaşamıyor. Bir vuruşu, hareketi bin parçaya bölen ve inceleyen kameralar var. O kameralara herkes ulaşamıyor. Ulaşsa bile onu analiz edecek bir hocaya ihtiyaç var. Bir sporcu bu cihazla kendi vuruşunu analiz edebilecek. Vuruşu 3 boyutlu bilgisayar ortamında gösterebilecek. Hocaya gerek yok."

    Cihazı geliştirmek için mühendislik fakültesindeki 2 hocadan yardım aldığını dile getiren Beyleroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

    "96 sensörden oluşan bir cihaz. Bu sensörleri Amerika'dan getirdim. Bu sadece boks ya da dövüş sanatları için değil, diğer alanlarda da kullanılabilecek. Özellikle Fenerbahçe Boks Kulübü, bu cihazı almak istiyor. Futbola da uygulandığını bilseler, onun için de isterler. Sporcularımız antrenmanlarda bu cihazı kullanabilecekler. Teknik, sporda her alanda önemli. Bazen futbolcular öyle bir vuruyorlar ki, kaleci yakalayamıyor. Hepsi birbiriyle çok bağlantılı, doğru tekniğin uygulanması önemli."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow