hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Süngü tak, çıkar" devri sona erdi

    Süngü tak, çıkar devri sona erdi
    expand

    Geleneksel orduların olmazsa olmaz eğitimlerinden biri olan süngülü hücum eğitimi Amerikan ordusunun programından tamamen çıkartıldı.

    Irak ve Afganistan'daki askerlerinin süngü kullanmak bir yana, süngü dahi taşımamasından yola çıkan Amerikan Genelkurmayı, bugüne kadar temel askerlik eğitiminin ayrılmaz bir parçası olan süngü takma-çıkarma ve süngü hücumu eğitimlerini kaldırdı.

    ABC News'un haberine göre Amerikan Silahlı Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Korgeneral Mark Hertling, süngüyle eğitimin artık çağın gerisinde kaldığını belirterek, ordunun yeni gerekliliklere uygun eğitimlere yöneleceğini açıkladı.

    Hertling, bu çerçevede temel eğitimin savaş alanının yeni gerekliliklerine göre belirleneceğini bildirdi.

    Amerikan Genelkurmayı'na göre zaten bilgisayarla büyüyen yeni kuşak, modern savaşın temeli olan iletişim ve bilgi üstünlüğünü sağlayacak şekilde eğitilecek.

    Amerikan ordusunun yeni temel eğitim sistemi ayrıca Irak ve Afganistan'dan elde edilen deneyimlere göre yeniden şekillendirilecek. Bu çerçevede temel eğitimlerde, söz konusu ülkelerde deneyim kazanmış askerler görevlendirilecek.

    Askerlere bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanmanın yanı sıra, ağır yük ve çelik yelekle çeviklik, bir yerden bir yere hızla intikal, zik zak koşu, ağır yükle devriye ve yanan araçtan asker kurtarma gibi temel eğitimler verilecek.

    Fort Jackson Temel Eğitim Birliği Komutanı Frank Palkoska, Irak ve Afganistan'da çatışan askerlerin artık otomatik silahlarına süngü takmadıklarını belirterek, çıkarılan dersler ışığında ağırlığın kas geliştirici ve stres altında doğru hareket etme eğitimlerine verileceğini bildirdi.



    Süngü'nün tarihçesi

    Süngü, XVII. yüzyılda Fransa’nın kırsal kesimlerinde devam eden gayri nizami savaşlarda ortaya çıktı. Güney Fransa’da küçük bir kasaba olan Bayonne’da köylüler barutları bittiği için, av bıçaklarını tüfeklerinin ucuna takmışlardı. İşte XX. yüzyıl başlarına kadar savaş meydanlarında askerlerin değişmez silahı olan ve ismini bu küçük kasabanın isminden alan (bayonet) süngü böyle ortaya çıktı.

    XVIII. yüzyılda Avrupa ordularına tanıtılan süngü, Amerikan Bağımsızlık Savaşı’nda kullanılmakla birlikte özellikle Napolyon Savaşları’nda çok yaygın olarak kullanıldı. 2 metrelik tüfeklerin ucuna monte edilmiş 43 santimetrelik süngüler standart tehcizat haline geldi.

    Dönemin piyade taktiklerinde çok önemli bir yere sahip olmasının sebebi, o dönemin ilkel tüfeklerinin dolumunun çok uzun sürmesiydi. Açık arazide ilk yaylım ateşi açıldıktan sonra, düşmanın yaylım ateşi beklenir, sonra da süngü hücumuna kalkılırdı. Napolyon Savaşları’nda süngüyü en iyi kullanan ordu İngiliz ordusuydu. Dönemin Rus ordusu da bir silah olarak süngüye sıkı sıkıya sarılmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow