hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Batı Avrupa Birliği tarih oldu

    Batı Avrupa Birliği tarih oldu
    expand

    II. Dünya Savaşı'nın ardından Fransa, İngiltere ve Benelüks ülkeleri tarafından ortak savunma yanında ekonomik, sosyal ve kültürel işbirliği için 17 Mart 1948 Brüksel Anlaşması'yla kurulan, fakat rolünü AB ve NATO'ya kaptıran Batı Avrupa Birliği (BAB) çöktü.

    Türkiye'nin de ortak üyesi olduğu BAB'ın dönem başkanlığından yapılan açıklamada, Avrupa'da barış ve istikrara önemli katkı sağlayan kuruluşun, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası'nın (AGSP) geliştirilmesi ve AB'nin yeni anayasası Lizbon Anlaşması'nın yürürlüğe girmesinin ardından işlevsiz kaldığı belirtildi.

    AB anlaşmasına göre bir üye ülkenin saldırıya uğraması halinde diğer üyelerin ellerindeki tüm imkanlarla yardıma koşmak zorunda olduğu hatırlatılan açıklamada, NATO'nun da üyelerine benzer yükümlülükler yüklediğine dikkat çekilerek "Bu nedenle BAB tarihi rolünü tamamlamıştır. Bu bilgiler ışığında yenilenmiş Brüksel Anlaşması'nın taraf ülkeleri olarak (kurucu üyeler Fransa, İngiltere ve Benelüks ülkelerine ilaveten Almanya, İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan) örgütü kapatma konusunda ortak karar alınmıştır" denildi.

    Türkiye BAB'a, AB üyesi olmayan diğer Avrupalı NATO müttefikleri ile birlikte 1992 yılında ortak üye olmuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow