hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Danıştay'dan "Tekel Birası" kararı

    Danıştaydan Tekel Birası kararı
    expand

    Danıştay 13. Dairesi, Tekel birasının, Anadolu Efes Sanayi ve devir işlemine izin veren Rekabet Kurulu kararının yürütmesini durdurdu.

    Mey Alkollü İçkiler Sanayi ve Ticaret A.Ş mülkiyetinde bulunan "Tekel Birası" markasının Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayi A.Ş'ye devrine izin veren Rekabet Kurulu'nun 25 Ağustos 2009 tarihli kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açıldı.

    Danıştay 13. Dairesi, Kurul kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurdu. Dairenin kararında, birleşme ve devralmalara izin vermenin, Rekabet Kurulu'nun görev ve yetkileri arasında sayıldığı belirtilerek, ilgili mevzuatla birleşme ve devralmaların, "Piyasada rekabeti önemli ölçüde azaltacak şekilde hakim durum yaratması veya birden fazla teşebbüssün piyasadaki hakim durumun daha da güçlendirilmesi halinde yasaklanacağının" hükme bağlandığı kaydedildi.

    Kararda, dava konusu Rekabet Kurulu kararıyla, manevi değer taşıyan eski bir markanın devralma ile tekrar tüketicilere sunulmasının, Türkiye'nin ilk birası "Tekel Birası"nın pazara tekrar sunulmasının, Efes'in hakim durumunu güçlendirmeyeceği gerekçesiyle devre izin verildiği ifade edildi.

    "Tekel Birası" markasının yüzde 5 oranında yardımsız hatırlanan bir marka olduğu, dolayısıyla markanın pazarda faaliyetinin sona ermesinden iki yıl sonra dahi bilinilirliğini koruduğu kaydedilen kararda, bira pazarının hakim durumda bulunan Efes'in de güçlü bir markaya sahip olduğuna işaret edildi.

    Kararda, Türkiye bira pazarına giriş engelinin oldukça yüksek, özellikle marka bağımlılığının ve tüketici sadakatinin bu denli hakim teşebbüs olan Efes lehine olduğu bira pazarında, yeni bir marka ile pazara girmenin mevcut reklam yasakları ile değerlendirildiğinde oldukça zor göründüğü kaydedildi.

    Pazara yeni bir ürün sunmanın oldukça zor olmasının, pazardaki mevcut rekabeti önemli kıldığı belirtilen kararda, üretimi durdurulduktan sonra dahi belirli bir bilinilirliği olan ve en eski Türk birası markasının devralınmasının Efes'in hakim durumunu daha da güçlendirdiğine işaret edildi.

    Kararda, bu nedenlerle, devir işlemine izin verilmesinin Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun'a aykırı bulunduğu ve rekabetin önemli ölçüde azaltılmasına neden olduğu ifade edildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow