hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    New York'ta Özdemir'in Fuga operası sahnelendi

    New Yorkta Özdemirin Fuga operası sahnelendi
    expand

    Genç ve başarılı müzisyen Burak Özdemir'in "Fuga" adlı elektro-barok operası New York'ta sahnelendi.

    Baruch Sanat Merkezinde iki gece üst üste sahnelenen "Fuga" adlı eserinde Burak Özdemir, genç insanların nasıl kolayca uyuşturucu kullanmaya başladıklarını anlatarak uyuşturucu kullanımıyla mücadele edilmesi gerektiğini dile getiriyor.

    Aralarında Yavuz Hakzede isimli oyuncunun da bulunduğu 5 Amerikalı tarafından oynanan 70 dakikalık "Fuga" (Kaçış) adlı elektro-barok operasının video tasarımını İtalya'da yaşayan görsel sanatçı Esril Erdoğan, dans koreografisini başarılı dansçı Korhan Başaran yaptı.

    Aslen fagot sanatçısı olan Burak Özdemir'in kendi kurduğu "Musica Sequenza" adlı Barok Oda Müziği grubu da, Özdemir'in yönetiminde sahne aldı. İzleyenlere son derece yaratıcı ve farklı gelen elektro-operanın ardından yanıtlayan Özdemir, Latince "kaçış" anlamına gelen "Fuga"nın Barok müziği dönemine damgasını vurmuş çok önemli bir müzik formu olduğunu belirtti.

    Eserin kahramanlarının uyuşturucu kullanarak "gerçek hayattan kendilerini soyutlayıp kendi gerçekliklerini yaratmayı hedeflediklerini, ancak sonuçta gerçekten kaçamadıklarını" söyleyen Özdemir, "Uyuşturucunun bir kaçış olmadığını anlatmak istedim, bu anlamda yetişkinlere yönelik bu eserin eğitimsel yönü de var" dedi.

    Özdemir, bir çocukluk arkadaşını aşırı dozda uyuşturucudan kaybetmesinin kendisini derinden etkilediğini ve bu eserin temellerinin uzun bir zaman önce atıldığını anlattı.

    Daha önce tiyatro eserleri için müzik bestelediğini, ancak ilk kez bir elektro-opera yazıp bestelediğini ve yönettiğini anlatan Özdemir, eserinde klasik barok müzikle, elektro müziği biraraya getirdiğini, iki ayrı tür müzik dinleyicisine de hitap etmek istediğini söyledi.

    Klasik müzik eğitimi alan ve halen ABD'nin en iyi müzik okullarından New York'ta "Julliard School" da doktora eğitimine devam eden Özdemir, genç kuşak müzisyen olarak daha çok sayıda genç müzikseveri değişik eserlerle operaya çekmek istediğini, bunu üzerine düşen bir sorumluluk olarak gördüğünü, klasik müzik dinleyicisinin dünyada giderek azalmasından dolayı endişeli olduğunu ifade etti.

    "Fuga"da toplam 40 kişilik bir ekibin görev aldığını anlatan Özdemir, "Çok heyecan verici bir deneyim oldu, kendi grubum Musica Sequenza'da olduğu gibi bu ekip de tamamen uluslararası bir ekip" dedi.

    New York'ta üst üste iki gece sahnelenen eserini dünyanın başka yerlerine taşımak istediğini belirten Özdemir, kendisine destek veren Borusan Kültür ve Sanat Vakfı, Asım Kocabıyık Eğitim Vakfı ve Amerikan Türk Cemiyetine teşekkür ettiğini söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow