hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Temizöz davasının firari sanığı Atağ yakalandı

    Temizöz davasının firari sanığı Atağ yakalandı
    expand

    Güneydoğu'da işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili davanın duruşması öncesinde yeni bir gelişme oldu. Firari sanık Kukel Atağ yakalandı.

    Davada yargılanan ve hakkında gıyabi tutuklama kararı bulunan sanıklardan Kamil Atağ'ın kardeşi Kukel Atağ, dün akşam yol araması sırasında yakalandı.

    Yakalanan Kukel Atağ hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

    Şırnak ve çevresinde 23 kişinin öldürülmesiyle ilgili Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ'ın da yargılandığı davaya ise bugün devam ediliyor.

    Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu sanıklar Albay Temizöz, Kamil Atağ, Tamer Atağ, Fırat Altın (Abdulhakim Güven), Hıdır Altuğ ve Adem Yakin ile dün akşam Çınar ilçesinde yol aramasında yakalanan ve hakkında tutuklama kararı bulunan Kuktel Atağ katıldı.

    Atağ: "Tek sabıka kaydım yok, tahliyemi istiyorum"

    Kuktel Atağ sorgusunda, sanık olarak değil terör mağduru olarak ifade vermek istediğini belirterek, bugüne kadar tek sabıka kaydının bulunmadığını söyledi.

    Kendisinin hiçbir zaman illegal bir yapılanma içerisinde yer almadığını öne süren Atağ, "Ben devletime ve bayrağıma sahip çıkmak için köy korucusu oldum. Bir köy korucusu olarak kendi başıma hareket etmem mümkün değildi. Üzerime atılı suçları işlemedim. Kamil Atağ ağabeyim beni telefonla arayarak duruşmaya katılmamı istedi. Gelirken yolda durduruldum. Habur Sınır Kapısı'nda Irak'tan gelip teslim olan teröristler serbest bırakılıyor, biz tutuklu kalıyoruz. Bu bizi rahatsız ediyor. Tahliyemi istiyorum" dedi.

    Sanık Temizöz'ün avukatı Ünsal Aktaş, her duruşmada yeni mağdurların ortaya çıktığını ve bunun yargılamanın uzamasına neden olduğunu ifade ederek, "Duruşmanın kamera sistemiyle kayıt altına alınmasını talep ediyoruz. Bizlere yönelik hakaret ve tehdit içerikli beyanlar söyleniyor. Bu konuda hassasiyet gösterilmediği taktirde Hakimler ve Savcılar yüksek Kurulu dahil gerekli mercilere şikayet yapacağız" dedi.

    Temizöz'ün diğer avukatı Mustafa Olcay Özhan ise bu mahkemenin yargılamaya bakmakla görevli olmadığını iddia ederek, görevsizlik kararı verilmesini talep etti.

    Müdahil avukat Tahir Elçi ise yargılamanın kayıt altına alınması talebini kendilerinin de istediğini söyledi. Mahkeme, duruşmaya ara verdi.

    İstenen cezalar


    Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 104 sayfalık iddianamede, sanıkların TCK'nın "Adam öldürmek", "Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" ve "Adam öldürmeye azmettirmek" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.

    Sanıklardan Cemal Temizöz'ün 9, Kamil Atağ'ın 7, Tamer Atağ'ın 2, Adem Yakın'ın 7, Hıdır Altuğ'un 3, Fırat Altın'ın (Abdulhakim Güven) 6, Kuktel Atağ'ın ise bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

    İddianamede, sanık Temizöz'ün 1993'te Cizre'de "terörle mücadele ediliyor" görüntüsü altında "korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan bir grup oluşturduğu" ileri sürülüyor.

    "Söz konusu grubun, süreç içerisinde asli görevinden ayrılarak, terör örgütü PKK'ya yardım ettiğinin değerlendirildiği ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldıkları kişileri sorguladığı" ifade edilen iddianamede, grubun, bu sorgulanan kişilerden bir kısmını öldürdüğü öne sürülüyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow