hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Işık Koşaner'i kim dinledi?

    Işık Koşaneri kim dinledi
    expand

    AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin, Işık Koşaner'in, yabancı istihbarat örgütleri tarafından dinlenip, servis edilmiş olabileceğine ilişkin iması tartışma yarattı. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, açıklamayı, "vahim" olarak niteledi. Canikli ise kimseyi adres göstermediğini belirtti.

    AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, dün yaptığı basın toplantısında, "dinlemelerin teknik olarak bir çok kişi ve kuruluş tarafından yapılabileceğini" ifade ettiğini belirterek, "Herhangi bir kişi ya da kuruluş adres gösterilmemiştir" dedi.

    Canikli, yaptığı yazılı açıklamada, dün yaptığı basın toplantısında, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'e ait olduğu iddia edilen ses kaydı ile ilgili açıklamalarının "CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi tarafından çarpıtıldığını" ifade etti.

    Hamzaçebi'nin bugünkü basın açıklamasında, kendisinin "ses kaydı ile ilgili dinleme iddialarında tamamıyla yabancı istihbaratı adres gösterdiğini" dile getirdiğini aktaran Canikli, şunları kaydetti:

    "Sayın Hamzaçebi'nin söz konusu iddiaları gerekli hassasiyeti göstermeksizin dile getirdiğini üzülerek görmüş bulunuyorum. Oysa ki gerçekleştirdiğim basın toplantısında şahsıma yöneltilen soru aynen şöyledir:'Kamuoyuna yansıyan bir ses kaydı var. Eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'e ait olduğu dile getiriliyor. İçeriği ve Genelkurmay'ın dinlenebilir olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?'

    Yöneltilen soru karşısında benim verdiğim cevap aynen şöyledir: Böyle bir konuşma olup olmadığını bilemiyoruz. Basına yansıyan bilgiler var. Bunlar gerçek mi değil mi bilmiyoruz. Bu tür yasadışı dinlemeleri şiddetle kınıyoruz. Burada bir konuyu açıklığa kavuşturmak gerekir. Yine bazı haberlerde, (bu tür dinlemelerin sadece MİT ve polis tarafından yapılabildiği, böyle bir teknik donanıma bunların sahip olduğu, dolayısıyla böyle bir dinleme varsa, bunlar tarafından yapılmış olabileceği) şeklinde ifadeler var.

    "Teyit edecek kişi Koşaner'dir"

    Yasadışı dinlemeleri bu kuruluşların yapması kesinlikle söz konusu değil. Formel yapı içerisinde yasadışı dinleme yapılması söz konusu olamaz. Çok net olarak bunu ifade ediyoruz. Bu tür dinlemeleri teknik olarak herkesin yapabileceğini çok iyi biliyoruz. İç ya da dış kaynaklı olabilir. Bu tür dinlemeler çok zor şeyler değil. Elbette bizim istihbarat örgütlerimiz, kuruluşlarımızın bu tür dinlemeleri ortadan kaldırmak için gerekli çalışmaları mutlaka yapıyorlardır. Sadece bu iki kuruluşumuz tarafından yapılabildiği şeklindeki bilgiler doğru değil. Tüm istihbarat örgütleri bu tür imkanlara sahiptir.

    Kim tarafından yapıldığını bilmemiz elbette mümkün değil. Bu haberler doğruysa, bunun doğruluğunu teyit edecek kişi sayın Koşaner'dir ama doğruysa bunu yüzlerce istihbarat örgütü yapabilir."

    Cevapta genel bir değerlendirme yaptığının görüldüğünü belirten Canikli, "Bu tür dinlemelerin teknik olarak bir çok kişi ve kuruluş tarafından yapılabileceğini ifade ettim. Herhangi bir kişi yada kuruluş adres gösterilmemiştir" dedi.

    Kılıçdaroğlu: "Prim verilmemesi lazım"

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner'e ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarıyla ilgili olarak, "Bu tür yasa dışı işlemlere bizim prim vermememiz gerekiyor" dedi.

    İstanbul'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner'e ait olduğu öne sürülen ses kayıtlarıyla ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine, "İçeriği ile ilgili konuşmayacağım. Ama bu tür yasa dışı işlemlere bizim prim vermememiz gerekiyor" diye konuştu.

    Konuyla ilgili hükümete düşen büyük bir görev olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, hükümetin yasa dışı dinlemeleri kimin yaptığını ortaya çıkartarak kamuoyunun önüne koyması gerektiğini söyledi.

    AK Parti Grup Başkanvekili Canikli'nin konuyla ilgili olarak yabancı istihbarat örgütlerini işaret ettiğinin belirtilmesi üzerine Kılıçdaroğlu, Canikli'nin dinleme konusunda yabancı istihbarat örgütlerini işaret etmesinin önemli olduğunu ifade ederek, "Dolayısıyla bu açıklamanın arkasında herhalde AKP de duruyordur. O zaman başbakana düşen, eğer kendi Genelkurmay Başkanlığını yabancı istihbarat örgütleri bu kadar rahat dinliyorlarsa o zaman demek ki bu ülkenin geleceği açısından kaygı duymalıyız" değerlendirmesinde bulundu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow