hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Festus Okey davasında karar çıktı

    Festus Okey davasında karar çıktı
    expand

    İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi, Nijeryalı Festus Okey'in, 20 Ağustos 2007'de gözaltında ölümüne neden olmakla suçlanan polis memuru Cengiz Yıldız'ı, "taksirle öldürmek" suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi, oy çokluğuyla, tutuksuz yargılanan polis memuru Cengiz Yıldız'ı "taksirle öldürmek" suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına mahkum etti.

    Duruşmaya, tutuksuz yargılanan polis memuru Cengiz Yıldız katıldı.

    Duruşmada söz alan avukatlar Alptekin Ocak, Can Atalay ve Burcu Özaydın'ın davaya katılma talepleri reddedildi.

    Son savunmasını yapan sanık Cengiz Yıldız, "Ben görevimi yaptığım için şu an mahkemenin huzurundayım, görevimi tam ve eksiksiz olarak yapmamış olsaydım şu anda burada olmayacaktım. Kurumumun bazı eksiklikleri nedeniyle bu acı olayı yaşamak durumunda kaldım ve hayatım boyunca da bunun vicdan azabını çekeceğim" dedi.

    Olayın akabinde söz konusu kişiyi hemen hastaneye götürdüğünü, ancak 17 dakikalık olay içerisinde kurtarılmasının mümkün olmadığını ifade eden sanık Cengiz Yıldız, bu süreçten dolayı tüm hayatının değiştiğini belirterek beraatini talep etti.

    Sanık Cengiz Yıldız hakkında "olası kastla adam öldürmek" suçundan kamu davasının açıldığını hatırlatan mahkeme heyeti, yapılan yargılama sonucunda sanığın eyleminin "taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçunu oluşturduğunun belirlendiğini bildirdi.

    Sanığı, TCK'nın 85/1 maddesi gereğince 5 yıl hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, bu cezayı sanığın geçmişi, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları ile cezanın sanığın üzerindeki olası etkilerini göz önüne alarak 4 yıl 2 aya indirdi.

    2 ayrı muhalefet şerhi

    Mahkeme Başkanı İshak Eken muhalefet şerhinde, Cengiz Yıldız'ın eyleminin kendisinin görüşü doğrultusunda oy çokluğuyla "taksirle ölüme sebebiyet vermek" olarak kabul edildiğini hatırlatarak, sanığın kusur oranı karşısında temel cezanın daha alt seviyeden, 2 yıl 6 ay olarak belirlenmesi gerektiği görüşünde olduğunu bildirdi.

    Başkan Eken, ayrıca sanığın, sabıkasının bulunmaması, suçun niteliği, kişiliği, sosyal ve ekonomik durumu, duyduğu pişmanlık ile suçun işlenmesindeki özellikler dikkate alınarak verilen cezanın paraya çevrilmesi gerektiği görüşünde olduğunu belirterek, çoğunluğun cezanın neredeyse üst sınıra yakın olarak 5 yıl şeklinde belirlenmesi ve paraya çevrilmemesi yönündeki görüşüne katılmadığını ifade etti.

    Üye hakim Keskin Karakurt da muhalefet şerhinde, sanığın eyleminin "olası kastla öldürmek" suçu kapsamında kaldığı görüşünde olduğunu belirterek, eylemin "taksirle ölüme sebebiyet vermek" olarak kabulü yönündeki çoğunluğun görüşüne katılmadığını açıkladı.

    Avukat Ocak: "Temyiz edeceğiz"

    Duruşma sonrası adliye önünde bir açıklama yapan avukat Alptekin Ocak, Festus Okey'in ailesinin avukatı olduğunu, aile tarafından verilen belgeler ve vekalete rağmen mahkemenin kendisini müdahil olarak kabul etmediğini söyledi.

    Ocak, "Festus Okey'in taksirle ölümüne neden olan polis memuru Cengiz Yıldız, savcılık ifadesinde 'Siyahi ve doğudan gelen vatandaşlar, suçlular arasında daha dikkat çekiyor' demişti. Bunun bu şekilde söylenmesi çok ırkçı ve ayırımcı bir tutum olduğunu göstermektedir. Verilen 4 yıl 2 ay ceza gerçekleşen olay açısından hiç adil değildir. Temyiz edeceğiz. Hukuki girişimlerimizi sürdüreceğiz. İnsan hakları için, ayrımcılığın sona ermesi için bu davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

    Bu arada, adliyeden çıkan sanığın fotoğrafını çekmek isteyen AA muhabirine sanık yakınları saldırdı. Bunun üzerine özel güvenlik görevlileri araya girerek arbedeyi engelledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Olayın gelişimi

    Türkiye'de yaşayan Nijeryalı göçmen Festus Okey, futbolcu olmak istiyordu. Taksim'de bir gece gözaltına alındı; kötü muamele ve işkenceye maruz kaldı. Şiddetin boyutları o kadar büyüdü ki bir polis memurunun silahından çıkan kurşunla hayatını kaybetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tarih, 20 Ağustos 2007 idi, Festus Okey yürüyerek girdiği, İstanbul Beyoğlu Asayiş Büro Amirliği'nden cansız çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açılan dava ise sancılı bir süreçten geçti. Okey'in kimlik tespitine ihtiyaç duyuldu, ailesi Türkiye'ye geldi. En önemli delil sayılan kanlı gömleği hastahanede kayboldu ve Okey'in ölümüne sebebiyet veremekle suçlanan polis memuru görevinden alınmadığı gibi duruşmalara resmi araçla geldi.

    Ama tüm bu gelişmelere rağmen Okey ailesinin hukuk mücadelesi son bulmadı. Ve dava sonuçlandı. İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi, Okey'in ölümüne sebebiyet veren polis memuru Cengiz Yıldız'ı, "taksirle öldürmek" suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına mahkum etti. Karar oy çokluğu ile alındı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Nuri Gür, hazırladığı mütalasında polis memuru Cengiz Yıldız'ın, ''bilinçli taksirle öldürmek'' suçundan 3 ile 9 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmasını istemişti.

    Mahkeme heyetinin verdiği karar ise Türk Ceza Kanunu'nun "taksirle adam öldürmek" suçlarını kapsayan maddesinin en alt sınırında bir cezaya dayanıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow