hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünyada evde eğitim

    Dünyada evde eğitim
    expand

    "4+4+4" formülü sebebiyle gündemde olan evde eğitim konusunda dünyada çok çeşitli örnekler var. Bazı ülkeler bu sistemi desteklerken, bazıları karşı çıkıyor. AİHM ise evde eğitimi desteklemiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Evde eğitim konusunda dünyada çok ilginç örnekler var. Amerika, Fransa, İngiltere, çoğu İskandinav ülkesi ve bazı Avrupa ülkeleri uygulamaya belli kısıtlamalarla izin veriyor. Ama Almanya, İspanya, İtalya ve Brezilya gibi ülkelerde, evde eğitim yasal değil. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) de Almanya'daki yasağı destekleyen bir kararı bulunuyor.

    AİHM evde eğitimi desteklemedi

    Almanya'da evde eğitim talebinde bulunanlar, ağırlıklı olarak yoğun hıristiyan inanca sahip aileler. Evde eğitimin yasadışı olduğu Almanya'da hükümet, o ailelere cezai yaptırım uygulamaktan çekinmiyor. Binlerce euro tazminat cezalarına çarptırılan, çocuklarının velayeti ellerinden alınan aileler var.

    En ilginç vakalardan biri, çocuklarını evde eğitmek isteyen bir ailenin 2003'de AİHM'e yaptığı başvuru oldu. AİHM, 2006'da aldığı kararda, Almanya'daki yasağın arkasında durdu. Kararda "Aileler, mecburi eğitimi inançları sebebiyle reddedemezler. Çocuklar ailelerinin evde eğitim kararının sonuçlarını öngöremezler. Okullar toplumu temsil eder ve o toplumun bir parçası olmak, çocukların yararınadır. Ailelerin çocuklarını eğitme hakkı, çocuklarını bu deneyimden mahrum bırakma notkasına kadar gidemez" denildi.

    ABD'de evde eğitim görenlerin sayısı giderek artıyor 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanya'daki sıkı uygulamadan kaçışı Amerika'ya iltica ederek bulan aileler var. Amerika'da evde eğitim yasal. 2007 yılı rakamlarına göre, öğrencilerin yüzde 2,9'u evde eğitim alıyor ve bu sayı giderek artıyor.

    Amerika gibi İngiltere, İsveç dışındaki İskandinav ülkeleri, Çek Cumhuriyeti ve Polonya da evde eğitime izin veriyor.

    Fransa, Belçika, İtalya ve Avusturya gibi ülkelerdeyse, evde eğitim alan çocukların sürekli denetlenmesi prensibi var. Avusturya kanunlarına göre, bu çocuklar yılda 4 kez sınava giriyor. O sınavda okula giden yaşıtlarıyla aynı performansı gösteremezlerse, okula dönmeleri gerekiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow