hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İngiltere'de Kraliçe'den tarihi adım

    İngilterede Kraliçeden tarihi adım
    expand

    İngiliz parlamento sisteminde devrim niteliğinde bir adımın mesajı Kraliçe 2. Elizabeth'den geldi. İngiliz hükümetinin yasama programını açıklayan Kraliçe 2. Elizabeth, Lordlar Kamarası'nda reforma gidileceğini açıkladı. Lordlar Kamarası'nın bir kısmı için seçimin önü açılacak.

    İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, tahta çıkışının 60. yılında geleneksel hükümet programı açıklamasını yaptı. Program, 14 yasa tasarısı ve dört taslak var.

    Renkli törenlerle İngiliz parlamentosuna gelen Kraliçe 2. Elizabeth, parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası'nda konuştu.

    Kraliçe on dakika süren konuşmasında, İngiliz hükümetinin kriz sonrası ekonomik büyüme, adalet ve anayasal reforma odaklanacağını söyledi.

    Kraliçe konuşmasında, İngiltere Başbakanı David Cameron'un, koalisyon hükümetinin dağılmasını önleyebilmek için partisinin önem verdiği bazı temel politikalarda "U" dönüşü yapacağının sinyallerini verdi.

    İngiliz hükümet programının hedefinde ilk kez, 300 yıldan fazla bir süredir parlamentonun dokunulmaz bölümü olarak görülen Lordlar Kamarası var.

    Lordlar Kamarası'nın oluşumunu reforme edilecek. Yani babadan oğula geçen Lordlar Kamerası üyeliğinde, seçim yolu açılacak.

    İngiliz hükümetinin küçük ortağı Liberal Demokratlar, parlementonun üst kanadı olan Lordlar Kamarası'nın büyük bir bölümünün seçimle belirlenmesini istiyor.

    Cameron daha önce çeşitli engeller çıkararak bu reformun yasalaşmasını önlüyordu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow