hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Savaş uçağını Suriye düşürmüş

    Savaş uçağını Suriye düşürmüş
    expand

    Başbakan Erdoğan başkanlığındaki güvenlik zirvesinden sonra yapılan yazılı açıklamada, Akdeniz'de kaybolan Türk F-4 savaş uçağı için "Uçak Suriye tarafından düşürülmüştür" açıklaması yapıldı. Pilotların isimleri ise Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy olarak açıklandı.

    Başbakan Erdoğan'ın Ankara'ya dönüşünün ardından Başbakanlık Resmi Konutu'nda basına kapalı gerçekleştirilen toplantı, 2 saat 10 dakika sürdü.

    Toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan katıldı.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen güvenlik toplantısı sona erdi. Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada Malatya'dan havalandıktan sonra Akdeniz üzerinde düşen uçakla ilgili olarak şöyle denildi:

    "22 Haziran 2012 tarihinde görev uçuşu için Malatya Erhaç meydanından kalkış yapan uçağımızla radar ve telsiz temasının kesilmesi akabinde yaşanan gelişmeler, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan toplantıda ele alınmıştır.

    İlgili kurumlarımızın sağladığı verilerin değerlendirilmesi ve Suriye ile yürütülen ortak arama kurtarma faaliyetleri çerçevesinde elde edilen bilgiler neticesinde, uçağımızın Suriye tarafından düşürüldüğü anlaşılmıştır.

    Pilotlarımız dahil, arama kurtarma çalışmaları halen devam etmektedir.

    Uçakların görevi KıbrısTürk Hava Kuvvetleri'ne bağlı savaş uçaklarının Kıbrıs ve Akdeniz'de çeşitli görevlerde bulunduğu biliniyor. F-4E Phantom tipi uçakla Akdeniz'e düşen pilotların da Akdeniz'de benzer bir görevde bulunduğu iddia edildi.

    Türkiye, olayın tam olarak aydınlatılmasının ardından nihai tavrını ortaya koyacak, atılması gereken adımları kararlılıkla atacaktır."

    ARAMA ÇALIŞMALARI

    Bu arada Türk askeri uçağındaki pilotların bulunması amacıyla yürütülen çalışmalar devam ediyor.

    Alınan bilgiye göre, uçağın düşürülmesinin ardından Hatay'ın Samandağ ilçesi Çevlik sahilinde, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait bir botun gece saatlerinde ayrılarak saat 05.30 sıralarında geri geldiği görüldü.

    7 mürettebatın bulunduğu gözlenen botun, Samandağ ilçesindeki Çevlik sahili balıkçı barınağı içerisinde bulunan Sahil Güvenlik Komutanlığı'na geldiği, yaklaşık 5 saat sonra sahilden ayrıldığı görüldü. Çevlik sahilinde basın kuruluşlarının canlı yayın araçlarıyla hazır beklediği görüldü.

    İsimleri belli oldu

    Bu arada düşürülen uçaktaki pilotların isimleri de belli oldu. Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy.


    İDDİALARIN ÖNÜ KESİLMEDİ, KAFALAR KARIŞTI

    ANA Türkiye’ye yaklaştıkça hem Türkiye’den hem de dünyadan olayla ilgili birbiri ardına gelen iddialar kafaları karıştırdı. İran ve Lübnan’da Hizbullah’a yakın haber kaynakları da spekülasyon zincirine katıldı. Öne çıkan iddialar şunlar oldu:

    - 14 Mayıs’ta İsrail’e ait bir uçak KKTC hava sahasını 8 dakika ihlal ettiği için, Erhaç’taki uçaklar KKTC hava sahasını korumak ve Rum Kesimi’nin İsrail’le birlikte yürüttüğü petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını fotoğraflıyordu. Uçak bu görevi yaparken düştü. (Malatya Erhaç’ta keşif ve gözetleme yapmada kullanılan iki pilotlu RF-4E uçakları konuşlu.)
    - Uçak Suriye’nin Akdeniz kıyılarında Rusya’ya ait savaş gemilerinin hareketliliğini izliyordu. Fark edilince Suriye savaş uçakları ile it dalaşına girdi ve düştü.
    - Türk uçağı bir Rusya savaş gemisinden atılan füzeyle düşürüldü.
    - Uçak Suriye Hava Sahası’nı ihlal etti. Suriye’nin karadan fırlattığı füzeyle düşürüldü.
    - Uçak uluslararası hava sahasında uçarken arızalandı.İrtifa kaybetmeye başladı ve Suriye karasularına düştü.
    - Pilotlar fırlatma koltuğunu kullanarak kurtuldu.
    - Uçak Suriye karasularına düştüğü için Türkiye ve Suriye ortak çalışma başlattı.
    - Pilotlar kurtuldu ve Suriye Türk uçağını düşürmek zorunda kaldığı için üzüntülerini dile getirdi.
    - Pilotların fırlatma koltuğundan sinyal alındı. Suriye’ye ait bir sahil güvenlik hücum botu tarafından kurtarılan pilotlar rehin alındı.



    ‘Terminator’ ve ‘Phantom’lar bulunuyor

    Malatya’daki 7’nci Ana Jet Üs Komutanlığı’nda, F-4E 2020 ’Terminatör’ uçaklarının görev yaptığı 171’inci Filo ile RF- 4E keşif uçaklarının görev yaptığı 173’üncü Filo konuşlu bulunuyor. ’Phantom’ olarak adlandırılan bu uçaklarda 1 pilot ve 1 silah sistem subayı olmak üzere 2 personel görev yapıyor.

    Suriye karasularının 8 mil açığına düştüğü iddiası

    Bu arada irtibat kesilen RF- 4E 'Phantom' keşif uçağının düştüğü yerin, Hatay'ın güneyinde, Suriye'nin Lazkiye kentinin 8 mil açağı olduğu kesinleşti. Askeri kaynaklar, olayın Suriye'nin hava sahasını ihlal olmadığını, Türk ve Suriye'nin Sahil Güvenlik botlarının uçağın düştüğü bölgede müşterek arama çalışması yaptığını bilgisini verdi.

    "3 kez patlama sesi duyduk"

    Hatay'ın Samandağ İlçesi'nin Çevlik sahilindeki balıkçılar, savaş uçağının Akdeniz'de kaybolduğu dakikalarda 3 kez ardı ardına patlama sesi duyduklarını söyledi.

    31 yaşındaki Ali Terzi, saat 11.40 sıralarında bir savaş uçağının Samandağ üzerinden Akdeniz'e doğru geçtiğini belirterek, "Kısa süre sonra deniz tarafından ardı ardına 3 kez patlama sesi duyuldu. Sanki dinamit patlaması gibiydi. Ne olduğunu bilmediğimiz için hiç ilgilenmedik. Daha sonra Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait bir hücum bot denize açılınca savaş uçağının düştüğünü öğrendik" diye konuştu.

    Balıkçılardan 60 yaşındaki Mansur Güzel de aynı dakikalarda kendisinin de patlama sesi duyduğunu ancak Suriye'deki iç çatışma nedeniyle sesin oradan geldiğini düşündüğünü söyledi.

    Pilotların akıbetiyle ilgili henüz bilgi alınamazken, bölgeye sevk edilen uçak ve helikopterlerle arama ve kurtarma çalışması başlatıldı. Mersin ve İskenderun’dan da 2 firkateyn ve 1 Sahil Güvenlik botu bölgeye hareket etti.

    Vali Saran: “Akıbeti hakkında gelen bir bilgi yok”

    Malatya Valisi Ulvi Saran, Malatya Erhaç Üssü’nden 10.30’da kalkan, Hatay’ın güneybatısında deniz üzerinde radar ve telsiz irtibatı kesilen F-4 jet uçağının saat 12.00 sıralarında radarda kaybolduğunu belirterek, "İzlenemez duruma geldi. Uçakta 2 pilot bulunuyordu. Uçağın akıbeti hakkında şu anda bize gelen bir bilgi yok. Gelişmeleri takip ediyoruz" dedi.

    "Pilotlar sağ olarak bulundu" iddiası

    Hürriyet'ten Metehan Demir'in haberine göre arama kurtarma çalışmaları neticesinde F-4E Phantom tipi uçakla Akdeniz'e düşen pilotlar sağ olarak kurtarıldı. Pilotların 2002 ve 2009 yıllarında Hava Harp okulundan mezun oldukları ve sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

    Suriye 23 yıl önce de uçağımızı düşürmüştü

    Türk Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçağının Suriye karasularına düşmesi, akıllara 1989 yılında Suriye ile yaşanan kriz getirdi. 21 Ekim 1989'da meydana gelen olayda, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne ait BN-2A-3 Islander tipi çift motorlu uçak, Suriye sınırında kadastro çalışmaları yapmak üzere kalktıktan sonra Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait 2 Mig-21 savaş uçağı tarafından ateş açılarak düşürülmüştü.

    Olayda, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nde görevli pilotlar Talat Gencer, Faik Aytan ile teknisyenler Yusuf Gören, Selahattin Çelik ile Fikri Köşker şehit olmuştu. Olay sonrasında Suriye yetkilileri Türk uçağının 20 kilometre sınırı ihlal ettiğini iddia etmiş ancak bir yıl sonra Türkiye'ye ailelere verilmek ve düşürülen uçak için 3 milyon 430 bin dolar tazminat ödemişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow