hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kurban yolsuzluğunda karar çıktı

    Kurban yolsuzluğunda karar çıktı
    expand

    2009'daki "kurban bağışı kesim ihalelerinde yolsuzluk" iddiaları üzerine 45 kişi hakkında açılan dava sonuçlandı.

    Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, "2009'daki kurban bağışı kesim ihalelerindeki yolsuzluk" iddialarıyla ilgili davada, Mehmetçik Vakfının eski Genel Müdürü Salih Güloğlu ve LÖSEV Başkanı Üstün Ezer'i "güveni kötüye kullanmak" suçundan 5'er yıl, Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz'i ise 2 yıl 6 ay hapse mahkum etti.

    Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı Osman Yıldırım'ın da arasında bulunduğu THK yöneticisi sanıkların beraatine karar verilen davada, bağış üzerine kurbanların kesimini yapan et firması sahibi TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz "rüşvet", "dolandırıcılık" ve "suç örgütüne yardım" suçlarından toplam 9 yıl 5 ay 10 gün hapse çarptırıldı.

    Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve sanıklardan Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Faik Yavuz'un da arasında bulunduğu 12'si ve avukatlarının katıldığı duruşmada, sanıkların son sözleri sorulduktan sonra hüküm açıklandı.

    Buna göre, Mehmetçik Vakfıyla ilgili eylemlere ilişkin vakfın eski Genel Müdürü Salih Güloğlu ile Hasan Ay, "zincirleme olarak güveni kötüye kullanmak" suçundan 5'er yıl hapis ve 50 biner lira adli para cezasına; Savaş Sağlam "güveni kötüye kullanma" suçundan 2 yıl 6 ay hapis ve 6 bin 240 lira adli para cezasına mahkum edildi.

    Aynı suçtan 1 yıl 8 ay hapis ve 16 bin 640 lira para cezasına çarptırılan Alaattin Torun'un bu cezası ertelenirken, sanıklardan Cengiz Baştuhan da "güveni kötüye kullanmak" suçundan 3 yıl 4 ay hapis ve 11 bin 100 lira adli para cezasına çarptırıldı.

    Halit Ay ve Ramazan Aytun, "Mehmetçik Vakfına karşı dolandırıcılık" suçundan 4'er yıl 2'şer ay hapis ve 16 bin 660'şar lira adli para cezasına; Ahmet Ay 5 yıl hapis ve 50 bin lira; Mustafa Sevilmiş 4 yıl 2 ay hapis ve 16 bin 660 lira; Mahmut Ay 7 yıl 6 ay hapis ve 75 bin lira adli para cezasına mahkum edildi.

    Mahmut Ay, "resmi belgede sahtecilik suçuna azmettirmekten" de 7 yıl 6 ay hapis cezası aldı.

    Bahri Bulut ve Aydın Biçer "dolandırıcılık" suçundan 4'er yıl 2'şer ay hapis ve 16 bin 660'ar lira para cezasına çarptırılırken, Süleyman Dağlı aynı suçtan 1 yıl 8 ay hapis ve 8 bin 320 lira adli para cezasına çarptırıldı ancak Dağlı'nın cezası ertelendi.

    Sanıklardan Aydın Biçer "Mehmetçik Vakfına karşı resmi belgede sahtecilik" suçundan 5 yıl; Faik Yavuz, Özkan Yavuz, Süleyman Yavuz ise "dolandırıcılık" suçundan 5'er yıl hapis ve 50 biner lira adli para cezasına çarptırıldı.

    Özkan Yavuz ve Gürsel Ünal "resmi belgede sahtecilik" suçundan 5'er yıl, Cihat Selçuk Güngör ise 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı.

    Zülfi Kaplan "dolandırıcılık" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 9 yıl 2 ay, Erdal Kaplan ise "dolandırıcılık" suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına mahkum edildi.

    LÖSEV'le ilgili eylemler

    Sanıklardan LÖSEV Başkanı Üstün Ezer "güveni kötüye kullanma" suçundan 5 yıl hapis ve 50 bin lira adli para cezasına çarptırıldı.

    Mahmut Ay ve Mustafa Ay'a "dolandırıcılık" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 15'er yıl hapis ve 75 biner lira adli para cezası; Mehmet Sofuoğlu, Sezgin Aytek, Abdulkadir Er "dolandırıcılık" suçundan 4 yıl 2'şer ay hapis ve 16 bin 660'ar lira adli para cezası verildi.

    "Dolandırcılık suçuna iştirak" suçundan 1 yıl 8 ay hapis ve 8 bin 320 lira adli para cezasına çarptırılan Mahmut Hasanoğlu'nun cezası ertelendi.

    Sanık Gürsel Ünal "resmi belgede sahtecilik" suçundan 7 yıl 6 ay; Cihat Selçuk Güngör 3 yıl 9 ay; Ahmet Yalınkılıç, Cengiz Sivri, Murat Sürgü, Ali Aygüler ve Süleyman Güngörür hakkında "dolandırıcılık" suçundan 4 yıl 2'şer ay hapis ve 16 bin 660'ar lira adli para cezasına hükmedildi.

    Deniz Feneri Derneği

    Mahkeme, Deniz Feneri Derneğine ilişkin iddialar kapsamında, Dernek Genel Başkanı Mehmet Cengiz'in, işlediği sabit olmadığı gerekçesiyle "özel belgede sahtecilik" ve "sahte özel belgeyi bilerek kullanma" suçlarından beraatine karar verdi ancak Cengiz, sanık İbrahim Altan ile "güveni kötüye kullanma" suçundan 2 yıl 6'şar ay hapis ve 25'er bin lira adli para cezasına çarptırıldı.

    Sanık Mahmut Ay'a da "Deniz Feneri Derneğine karşı resmi belgede sahtecilik" suçundan 5 yıl hapis cezası verildi.

    "Rüşvet" ve "Görevi kötüye kullanma" suçlamaları

    Sanıklardan Mahmut Ay, "rüşvet" suçundan 8 yıl 4 ay; Mustafa Ay ve Gürsel Ünal 5'er yıl; Cihat Selçuk Güngör "rüşvet" suçundan 2 yıl 6 ay; Süleyman Yavuz, Özkan Yavuz ve Faik Yavuz 4 yıl 2'şer ay; Hulusi Kart ise "görevi kötüye kullanma" suçundan 1 yıl 6 ay 22 gün hapse mahkum edildi.

    Mahmut Ay'ı "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek" suçundan 1 yıl 8 ay hapse mahkum eden mahkeme; Faik Yavuz, Özkan Yavuz ve Süleyman Yavuz'u "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardımcı olmak" suçundan 3 ay 10'ar gün hapis cezasına çarptırdı.

    Mustafa Ay, Mehmet Sofuoğlu, Ahmet Ay, Halit Ay, Cengiz Sivri, Bahri Bulut, Aydın Biçer, Ahmet Yalınkılıç, Sezgin Aytek, Murat Sürgü, Abdulkadir Er, Zülfi Kaplan, Ramazan Aytun ve Erdal Kaplan "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" suçundan 10'ar ay hapisle cezalandırılırken, Gürsel Ünal, Cihat Selçuk Güngör, Mustafa Sevilmiş, Savaş Sağlam, Ali Aygüler, Süleyman Güngörür ve Ramazan Kinay "örgüte yardım etmek" suçundan 3 ay 10'ar gün hapis cezasına mahkum oldu.

    Mahmut Hasanoğlu ve Süleyman Dağlı "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" suçundan 1 ay 20'şer gün hapis cezasına mahkum edilirken, sanıklar hakkındaki hükmün açıklanması geri bırakıldı.

    Mahkeme, ölen sanık Ali Tarık Akça hakkında açılan kamu davasını ise düşürdü.

    İddianamede yer alan diğer suçlamalar yönünden ise sanıkların beraatlerine karar verildi.

    Savcının esas hakkındaki görüşü

    Daha önce duruşmalara katılan Cumhuriyet Savcısı Sadık Bayındır, esas hakkındaki görüşünde, Mehmetçik Vakfının eski Genel Müdürü Salih Güloğlu, LÖSEV Başkanı Üstün Ezer, Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz ve Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı Osman Yıldırım'ın, "zincirleme biçimde hizmet sebebiyle güveni kötüye kullanmak" suçlamasından 1 yıl 3'er aydan 12 yıl 3'er aya kadar hapis cezasına çarptırılmalarını istemişti.

    Görüşte; Mahmut Ay, Faik Yavuz, Özkan Yavuz, Süleyman Yavuz, Mustafa Ay ve Ahmet Ay'ın "suç örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan cezalandırılması talep edilirken, 15 sanığın "suç örgütü üyesi olmak", 8 sanığın "üye olmamakla birlikte suç örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan cezalandırılması talebinde bulunmuştu.

    Bazı sanıkların, Mehmetçik Vakfı, LÖSEV, Deniz Feneri Derneği aracı kılınarak gerçekleştirilen "nitelikli dolandırıcılık ve resmi evrakta sahtecilik" eylemlerinden de cezalandırılması istenen görüşte, bazı sanıklar hakkında beraat talep edilmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow