hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan'dan tezkere açıklaması

    Erdoğandan tezkere açıklaması
    expand

    Başbakan Erdoğan, 4 Ekim'de TBMM'ye gelecek Suriye tezkeresine ilişkin, "Aynısı olabilir, bazı değişikliklere tabi olarak da tezkere gelebilir" dedi.

    Erdoğan, Romanya Başbakanı Victor Ponta ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, soruları yanıtladı.

    Bir basın mensubunun, Suriye'de, Türkiye sınırına yakın bir yerde önceki gün bir araçta yüklü bombanın patlatılmasıyla düzenlenen saldırının hedefinin Türkiye olduğu iddialarını anımsatarak, bu yönde bir istihbaratın kendilerine gelip gelmediğini sorması üzerine Erdoğan, şu yanıtı verdi:

    "Şu anda Suriye'nin gerek kuzeyinde gerek diğer bölgelerinde bu tür olayların hepsini beklemek mümkün. Bu Azaz'da olur, diğer yerlerde de olur. Nitekim Fırat üzerindeki barajda maalesef atılan variller, bombalar neticesinde de orada baraj gövdelerinin ciddi sıkıntı içerisinde olduğu, her an bir patlamayla karşı karşıya olduğu, bir tehdit oluşturduğu ve milyonlarca insanının sular altında kalabileceği gibi bize gelen bilgiler var. Tabi Suriye'deki şu andaki zalim rejim, bütün oradaki insanlığı tehdit eden ve bu konuda sayı, şu ya da bu gözetmeden attığı adımlar var. Burada da herhalde bu olaylardan bir tanesi
    olarak gerçekleşmiş olan bir bombalamadır. Vardığımız müzakereler neticesinde bunun bizim ülkemizle bir ilgisi yok. Bunlar Suriye'nin içerisindeki rutin hadiseler haline geldi. Şunu da bilmenizi isterim ki yapılabilecek her türlü yanlışa karşı Türkiye bütün imkanlarıyla hazırdır."

    "Dışişleri ve Genelkurmay çalışıyor"

    Başka bir gazetecinin 4 Ekim'de TBMM'ye gelecek Suriye tezkeresine ilişkin sorusu üzerine ise Erdoğan, "4 Ekim'de gelebilecek tezkere aynısı olabilir bazı değişikliklere tabi olarak da bu tezkere gelebilir. Şu anda arkadaşlarımız gerek Dışişleri, gerekse Genelkurmay tezkere üzerinde çalışmalarını yapıyorlar" değerlendirmesinde bulundu:

    Erdoğan, söz konusu çalışmalar tamamlandıktan sonra, kendilerinin de bazı değerlendirmeler yapacaklarını ve TBMM'ye sunacaklarını söyledi.

    Aynı basın mensubunun, "Konuk Başbakanı sizi Romanya maçından dolayı tebrik ettiğini söylediniz. Mücadele devam ediyor, grupta. Acaba aranızda bir iddia söz konusu mu gruptan çıkma konusunda?" yönündeki sorusuna, Başbakan Erdoğan'ın, "Bu kadar ciddi bir sorudan sonra" sözleri salonda gülüşmelere neden oldu.

    "Nezaketimizin gereğidir"

    Erdoğan, Dünya Kupası ön elemeleri maçıyla ilgili olarak, Romanya'nın Estonya ve Andorra maçları olduğunu, Türkiye'nin de Estonya ve Hollanda ile karşılaşacağını anımsatarak, şöyle konuştu:

    "Romanya şu anda ilk bakışta çok daha şanslı gibi bir tablo içinde. Ama az önce değerli dostum Victor'un ifade ettiği gibi, yani biz bu noktada şüphesiz ki gitme arzusu içindeyiz ama burada Türkiye'nin ikide iki bu işi başarması lazım. Romanya'nın da ikide iki başarması gerekiyor. Tabii bu neticeler, son maçtan sonra ortaya çıkacak. Ben de Romanya'nın başarmasıyla şu anda memnuniyet duyarım. Burada kendileri bu memnuyetleri ifade ettiği için... Bu, nezaketimizin gereğidir. Temenni ediyorum nezaket kazansın."

    Anlaşma ve protokoller imzalandı

    Basın toplantısında, Başbakan Erdoğan ve Romanya Başbakanı Victor Ponta nezaretinde bazı anlaşma ve protokoller de imzalandı. Kültür merkezlerinin kurulmasına ilişkin anlaşma, kültür varlığının yasa dışı ithali ve ihracı, transitinin yasaklanması ve önlenmesine ilişkin protokol, Bükreş'te daha önce imzalanan Türkiye ve Romanya vatandaşlarının karşılıklı seyahatlerine ilişkin protokolde değişiklik yapılmasına dair anlaşma, tarım alanında iş birliği mutabakat zaptı, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Romanya Bakanlığı arasında iş birliğine yönelik ortak bildiri, Türkiye Romanya Karma Ekonomi Komisyonu 26. Dönem Toplantısı protokolü imza altına alındı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow