hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Seyit Rıza heykeline kovuşturma yok

    Seyit Rıza heykeline kovuşturma yok
    expand

    Tunceli'de belediyenin diktirdiği Seyit Rıza heykeli hakkında suç duyurusu yapan Emniyet'in başvurusunu inceleyen savcılık, "suç unsuru yok" kararı verdi.

    1937 yılında "isyan" olarak nitelenen ancak çoğu tarihçi ve araştırmacının "isyan yok" dediği olaylar nedeniyle 6 kişiyle birlikte idam edilen  Seyit Rıza'nın 2010'da kent merkezine heykeli dikildi. Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, Kışla Meydanı'na dikilen Seyit Rıza'nın heykelini 29 Temmuz 2010'da, milletvekillerinin de katıldığı bir törenle açtı.

    Heykelin dikilmesinin hemen ardından Tunceli Emniyet Müdürlüğü, fotoğraf ve kamera görüntüleri ile Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, heykelin dikilmesinin yasalara aykırı olup olmadığının araştırılıp tespit edilerek, gerekli işlemlerin yapılması konusunda suç duyurusunda bulundu.

    "Suç unsuru yok"

    Polisin yaptığı suç duyurusunun savcılık tarafından 2 yıl aradan sonra sonuçlandırıldığı ortaya çıktı. Heykelle ilgili geçen yıl Nisan ayında karar alan savcılık, Seyit Rıza'nın heykelinin dikilmesiyle ilgili suç olabilecek herhangi bir delil ya da bulguya rastlanılmadığı ve suç unsurunun oluşmadığı gerekçesiyle kovuşturmaya gerek görülmediği kararı verdi.

    "Bronzdan yenisini yapacağız"

    Kararın önemine vurgu yapan Tunceli Belediye Başkanı Şahin, heykelin kaldırılacağını düşündükleri için bronzdan değil, sert plastikten yapıldığını belirterek, "Şimdi Dersim katliamı sırasında katledilen kadınları sembolize eden daha farklı bir heykel yapıyoruz. Seyit Rıza'nın heykelini de yeniden bronz olarak yaptıracağız" dedi.

    Belediye Başkanı Şahin, bu kararın ardından artık devletin Dersim katliamı ile de yüzleşmesi gerektiğini söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow