hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD seçimleri ne zaman? 2020 ABD Başkanlık seçimi anketlerinde kim önde?

    ABD seçimleri ne zaman 2020 ABD Başkanlık seçimi anketlerinde kim önde
    expand
    KAYNAKAA

    2020 ABD Başkanlık seçimleri için artık sayılı saatler kaldı. Joe Biden ve Donald Trump’ın ABD Başkanı olmak için yarıştığı seçimlerde resmi sonuçlar öncesi gözler anketlere çevrilmişti. Peki, 2020 ABD Başkanlık seçimi anketlerinde kim önde?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyanın gözünü çevirdiği ABD Başkanlık seçimi için erken oy kullanımı devam ediyor. Covid-19 tedbirleri altında gerçekleştirilecek seçimlerde Amerika Birleşik Devletleri yeni başkanını seçecek.

    ABD SEÇİMLERİ NE ZAMAN?

    ABD'de "tarihi" olarak nitelendirilen 3 Kasım başkanlık seçimlerine 4 gün kala anketler, Demokrat Joe Biden'ın yaklaşık 7 puan önde olduğunu gösterirken 2016'daki seçim sürecini hatırlatan analistler, Cumhuriyetçi Donald Trump'ın da kazanma şansının halen sürdüğünü belirtiyor.

    Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle "sıra dışı" seçim süreci yaşanan ABD'de Trump ile Biden'ın yarıştığı ve 3 Kasım Salı günü yapılacak 59. başkanlık seçimlerinin galibinin kim olacağı merakla bekleniyor.

    2020 ABD BAŞKANLIK SEÇİMİ ANKETLERİNDE KİM ÖNDE?

    Seçimler öncesi anketlerdeki son durum yakından takip edilirken 2016'dan bu yana anketlerin güvenilirliği de kamuoyunda soru işareti olarak görülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'nin önde gelen siyasi analiz sitelerinden "Real Clear Politics"in ulusal bazdaki tüm anketlerin ortalamasını derlediği anket sonuçlarına göre, Biden, ülke geneli anketlere göre yarışı Trump'ın 7,4 puan önünde götürüyor.

    Seçimin asıl kaderini belirleyecek kritik eyaletlerde de Biden, daha küçük farklarla da olsa Trump'ın önünde gözüküyor.

    - En çok oyu alan değil, 270 delegeye ulaşan başkan oluyor

    3 Kasım Salı günü yapılacak başkanlık seçimlerinde seçmenler, esas olarak destekledikleri partinin delegelerine oy veriyor.

    ABD'de "Delegeler Kurulu" (Electoral College) adı verilen bu sistemde her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege belirleniyor. Bu sayının yarıdan 1 fazlasına yani 270 delegeye ulaşan aday, başkan olmaya hak kazanıyor.

    Burada toplamda daha fazla oy alan değil, daha fazla delegeye ulaşan kişinin başkan olması, eyaletler arasındaki dengenin gözetildiği Amerikan siyasal sisteminin dikkat çekici özelliklerinden biri olarak biliniyor.

    2016'daki son seçimleri kazanan Trump, 304 delegeye ulaşmış ancak rakibi Hillary Clinton, Trump'tan yaklaşık 3 milyon daha fazla oy almıştı.

    Demokrat aday Biden, Pennsylvania'da 13 Ekim'de 7 puan öndeyken şu anda da Trump'a karşı 4,3 puan avantajını sürdürüyor.

    Florida'da ise 13 Ekim'de Biden 3,7 puan öndeyken Trump, son dönemde ivme kazanarak farkı 1,4 puan seviyesine indirmeyi başardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diğer salıncak eyaletler arasındaki Wisconsin'de 13 Ekim'de temmuzda 5,5 puan önde olan Biden şu anda 6,4 puan önde görünürken Michigan'da 17 Ekim'de 6,7 puan önde olan Demokrat aday, şu anda 6,5 puan önde gidiyor.

    Yarışın en başa baş gittiği salıncak eyaletlerin başında ise Florida'dan sonra Kuzey Carolina geliyor. Trump'ın zaman zaman öne geçtiği eyalette 13 Ekim'de 1,4  puan önde olan Biden, şu anda sadece 0,6 puanla öne geçmiş durumda.

    Arizona'da da 13 Ekim'de Biden 2,7 puan önde görünürken şu anda adaylar, bu eyalette başa baş  konumda.

    Tüm bu rakamlar göz önüne alındığında seçimlerin kaderini belirleyecek 6 kritik eyaletteki anketlere göre, iki rakibin birbirine oldukça yakın oranlar yakaladığı gözleniyor.

    - Anketler, 2016'da salıncak eyaletlerde yanıldı

    2016 seçimlerine 4 gün kala yapılan 4 Kasım 2016 tarihli anketlere bakıldığında, salıncak eyaletlerin 4'ünde yarışı Clinton önde götürürken 8 Kasım gecesi 6 eyaletin de kazananı Trump oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Clinton, 4 Kasım 2016'da Michigan ve Wisconsin'de 5,5 puan, Pennsylvania'da 3 puan, Florida'da ise 1 puanla yarışı önde götürüyordu.

    Son günlere kadar Arizona ve Kuzey Carolina'da da yarışı Clinton'ın arkasında götürse de Trump, 4 Kasım'da Kuzey Carolina'da 1, Arizona'da 4 puan avantaj yakalamıştı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow