hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    1 Nisan’da neden şaka yapılır, şakaların tarihçesi nedir?

    1 Nisan’da neden şaka yapılır, şakaların tarihçesi nedir
    expand

    1 Nisan Şaka Günü dünyanın birçok bölgesinde yakınları ile birlikte eğlenmek isteyen insanlar tarafından kutlanmaya devam ediyor. Peki, 1 Nisan’da neden şaka yapılıyor ve bu günün tarihçesinde neler bulunuyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1 Nisan’da neden şaka yapıldığı gelenekselleşmiş bu günde şaka yapmak isteyen kişiler tarafından merak konusu olmuştu. Farklı kültür, inanç ve dillerde efsaneler içeren 1 Nisan Şaka Günü, Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Japonya dahil dünyanın pek çok yerinde tanınmaktadır.

    Antik Roma'da Hilarya adıyla benzer bir bayram da kutlanmaktadır. Hindistan'da ise bu bayram 31 Mart'ta Holi adıyla kutlanmaktadır. İnsanların birbirine şaka yapması gelenek haline gelmiştir.

    1 NİSAN’IN TARİHÇESİ NEDİR?

    1564 yılında Fransa kralı IX. Charles, yıl başlangıcını Ocak ayının 1. gününe aldı. Daha önce Avrupa'da yaygın olan yıl başlangıcı 25 Mart'tı. O zamandaki iletişim şartlarıyla Charles'in bu kararı fazla yayılmadı. Duyanlar ise protesto amaçlı eski adetlerine devam ettiler. 1 Nisan'da partiler düzenlediler. Diğerleri ise onları Nisan aptalları olarak nitelendirdiler. 1 Nisan'a "aptallar günü" adını verdiler. Bu günde herkese sürpriz hediyeler verdiler, gerçek olmayan haberler ürettiler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1 NİSAN ŞAKALARI İÇİN TIKLAYINIZ…

     Nisan 1’in tarihi hakkında her kültürde farklı bir efsane bulunur. Bunlar içerisinde en yaygın olanı ise Fransa’ya ait olanıdır. Fransızlar bu güne Poisson d’avril derler, yani Nisan Balığı. 1564 yılında Fransa Kralı IX. Charles, yılbaşını 1 Nisan’dan 1 Ocak’a aldırır. Bu arada 1 Nisan’ı yılın ilk günü olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacı ile yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline gelir. 1 Nisan’ı yılbaşı kabul edenlere ise Nisan Balığı denmeye başlanır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow