hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Apostil nedir?

    Apostil nedir
    expand

    Apostil, Fransızca anlamına gelen sertifika anlamına gelir. Apostil'in yalnızca Dışişleri Bakanı tarafından verilen özel bir sertifikanın adıdır. Apostil, meşru ve gerçek olduğunu doğrulamak için orijinal belgeye eklenir, bu nedenle Lahey Apostille Sözleşmesinin üyesi olan diğer ülkelerden birinde kabul edilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1961'de, birçok ülke evrensel tanıma için belgeleri “yasallaştırmak” için basitleştirilmiş bir yöntem oluşturmak üzere bir araya geldi. Lahey Sözleşmesi olarak adlandırılan konferansın üyeleri, tüm üye ülkeler tarafından tanınacak bir Apostille olarak adlandırılan bir belgeyi kabul etti.

    Apostille Sözleşmesi, sözleşmeye katılan ülkelerde kullanılacak olan kamuya açık (noter onaylı olanlar dahil) belgelerin basitleştirilmiş sertifikasını sağlamaktadır. Katılan ülkelerde ve bölgelerinde kullanılması amaçlanan belgeler, belgenin uygulandığı yargı bölgesindeki görevlilerden biri tarafından onaylanmalıdır.

    Apostille Konvansiyonu, tüm Apostille'lerin, verilen her Apostil'e uygulanan bireysel numaralarla ardışık olarak numaralandırılmasını gerektirir. Tanınan standart Apostille bir mühür ve 10 zorunlu referans içerir: Belgenin çıktığı ülkenin adı, belgeyi imzalayan kişinin adı, belgeyi imzalayan kişinin, imzasız belgeler olması durumunda hareket ettiği kapasite, mühür veya damgayı veren makam, sertifikasyon belgelendirme tarihini, sertifikayı veren makamı, sertifika sayısını, sertifikayı veren makam damgasını veya makamı veren makamın imzasını veren kurum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Apostille sertifikalarının yürürlüğe girmesinden önce, uluslararası mahkemeler ve yabancı belgeleri otantik olarak değerlendirmek için yetkililer üzerindeki yük oldukça önemliydi. 5 Ekim 1961'de Lahey Sözleşmesi, yabancı kamu belgeleri için yasallaştırma gerekliliğini ortadan kaldırdı. Sözleşme, tüm yasallaştırma formalitelerini, belgenin menşei olan Devlet makamları tarafından “Apostille” başlıklı bir formda verilen basit sertifika teslimine indirgemiştir. Belgeye yerleştirilen bu sertifika tarihlendirilir, numaralandırılır ve kaydedilir. Kaydının doğrulanması, sertifikayı veren makama gönderilen bilgi için basit bir talep istemi ile sorunsuz bir şekilde yapılabilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow