Buhari kimdir, eserleri nelerdir?

Hadis bilginlerinin ileri gelen âlimlerden biri olarak bilinen İmam-ı Buhari 21 Temmuz’daki doğum yıl dönümünde çeşitli etkinliklerle anıldı. Peki, Buhari kimdir ve hangi eserlere imza atmıştır?
Kısaca Buhari olarak bilinen Ebu Abdullah Muhammed bin İsmail, en büyük hadis bilgini olarak ifade ediliyor. Hadis ve tasavvufun beşik kenti sayılan Buhara’da, Buhara Valisi Yemân el-Cûfi'nin aracılığıyla Müslüman olan Buhari, hadis kitaplarının en tanınmış eserleri arasında yer alan Câmi-us-Sahih eseriyle biliniyor.
Peki, İmam-ı Buhari kimdir?
Asıl adı Ebu Abdullah Muhammed bin İsmail, Buhara’da 21 Temmuz 810 (Hicri 194)’da doğdu. Hadis ilminde yüksek derecede olup, 300.000’den fazla hadis-i şerifi senetleriyle birlikte ezbere bilen bir âlim olduğu için "İmam", Buharalı olduğu için "Buhari" denilmiş, ve İmam-ı Buhari ismiyle tanınmıştı.
Küçük yaşta babasını kaybeden Buhari, ilk tahsiline doğum yeri olan Buhara’da başladı. On beş yaşına girmeden 70.000 hadis-i şerifi ezberledi. Hadis ilminde kısa sürede o derece ilerleyen Buhrari, hocaları ile karşılıklı ilmi münazaralarda bulunmaya başladı. Sonunda hocası Dâhili, bazı hadis rivayetlerindeki eksikliklerini onun yardımıyla tamamladı. On altı yaşındayken Abdullah bin Mübarek ve Veki bin Cerrâh’ın kitaplarını ezberledi.
Mekke ve Medine’den başka, Bağdat, Basra, Kûfe, Mısır, Nişâbur, Belh, Merv, Askalan, Dımeşk, Hums, Rey ve Kayseriyye gibi ilim merkezlerini dolaşıp, hadis âlimleriyle görüşüp binden fazla âlimden hadis ve diğer ilimleri öğrenip nakletti.
Hadis ilminin ve hadis âlimlerinin önderi olan İmam-ı Buhari, yüz binlerce Hadis-i Şerifi ezberlemişti. Hadis-i şerifin metnini ezberlediği gibi, o Hadis-i Şerifi rivayet eden kimselerin, künyelerini, doğum ve ölüm tarihlerini, ahlak ve yaşayışlarını, kimden rivayette bulunduklarını, öğrenir ve ezberlerdi.
Eserleri
1) Câmi-us-Sahih
2) Tarih-ul-Kebir
3) Tarih-ul-Evsat
4) Tarih-us-Sagir (Bu üç eser hadis ravilerinin hayatlarını ve hadis ilmindeki yerlerini ihtiva etmektedir)
5) Kitab-u Duafâ-is-Sağire (Zayıf ravilerin hallerinden bahseder)
6) Et-Tarih fi Marifeti Ruvât-ül-Hadis
7) Et-Tevârih-ul-Ensab
8) Kitab-ül-Kûnâ
9) El-Edeb-ül-Müfred (Ahlakla ilgili hadis-i şerifleri toplayan eserdir)
10) Ref’ul-Yedeyn fissalâti
11) Kitab-ül-Kırâati Half-el-İmam
12) Halk-ul-Ef’âl-il-İbâdi ver-Reddü alel-Cehmiyye
13) El-Akide yâhut Et-Tevhid
14) El-Câmi-ul-Kebir
15) Et-Tefsir-ül-Kebir
16) Kitab-ül-Mebsût
17) Esmâ-üs-Sahabe
İslâm Tarihi’nin en meşhur muhaddislerinden olan Buhari, Ramazan Bayramı’nda 62 yaşında iken Semerkand’da vefât etmişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
L Tipi Cezaevi Nedir? Hangi Suçlular Yatar? L Tipi Cezaevi Hangi Suçları Kapsar?
E Tipi Cezaevi Nedir? Hangi Suçlular Yatar? E Tipi Cezaevi Hangi Suçları Kapsar?
F Tipi Cezaevi Nedir? Hangi Suçlular Yatar? F Tipi Cezaevi Hangi Suçları Kapsar?
T Tipi Cezaevi Nedir? Hangi Suçlular Yatar? T Tipi Cezaevi Hangi Suçları Kapsar?
2025 YILI RESMİ TATİLLER TAKVİMİ: Ramazan ve Kurban Bayramı Tarihleri Ne Zaman?