hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çernobil’de ne oldu? İşte Chernobyl dizisinde anlatılan facianın detayları

    Çernobil’de ne oldu İşte Chernobyl dizisinde anlatılan facianın detayları
    expand

    Çernobil faciası son günlerde yeniden tüm dünyanın gündeminde. Bunun nedeni ise Johan Renck’in yönetmenliğini yaptığı Sky Atlantic ve HBO ortak yapımı olan Chernobyl dizisi… Dizinin ardından gözler Çernobil’de yaşanan faciaya çevrildi. İşte 1986 yılında tüm dünyanın dehşetle takip ettiği facianın detayları…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çernobil’de ne oldu? sorusu, son günlerin cevabı en çok araştırılan konuları arasında yer alıyor. Yönetmenliğini Johan Renck’in üstlendiği, Sky Atlantic ve HBO ortak yapımı olan Chernobyl dizisi gözleri 1986 yılında bugün ki Ukrayna’nın Çernobil şehrinde yaşanan faciaya çevirdi. Peki, 1986 yılında Çernobil’de Ne oldu? İşte, dünyanın dehşetle izlediği Çernobil faciasının detayları…

    ÇERNOBİL FACİASININ DETAYLARI

    Ukrayna'nın kuzeyinde Kiev yakınlarında Çernobil Nükleer Santrali 26 Nisan 1986'da patladı. Bakıma alınan santralin dördüncü reaktöründe meydana gelen patlamada, Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarını tam 200 kat aşan bir etkiyi yarattı. İlk anda patlamanın etkisiyle santralde görevli 31 kişi öldü ancak daha sonra Türkiye'nin de dahil olduğu yakın coğrafya on yıllar boyu sürecek ölümcül bir felaketin pençesine düştü.

    3 DAKİKA MARUZ KALAN GÖREVLİLER ÖLDÜ

    Santraldeki patlamaya müdahale eden ekiplerin önemli bir kısmı, birkaç dakika içinde maruz kaldıkları radyasyon nedeniyle hayatını kaybetti. Santralin temizlenmesi çalışmalarına katılanların da önemli bir kısmı öldü. Çalışmalara katılması için gönderilen ordu birliklerindeki askerler, reaktör enkazında 3 dakikalık sürelerle çalıştılar ve temizlik 15 gün sonra tamamlandı. Ancak askerler maruz kaldıkları radyasyon nedeniyle sonraki aylarda hayatını kaybetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    GERÇEK 2 GÜN SONRA AÇIKLANDI

    O dönemde Sovyetler Birliği'nin parçası olan Ukrayna'daki bu felaket ilk günlerinde gizlenmeye çalışıldı. Ancak bu boyutta bir nükleer felaketi gizlemek mümkün değildi. Kazada oluşan nükleer bulutlar 2 gün sonra İskandinavya'ya ulaşmıştı. Avrupa'daki radyasyon düzeyinin ciddi boyutta artmasıyla gözlerin çevrildiği SSCB, felaketi dünyaya duyurdu ve yardım istedi. Çernobil faciası, dünyanın gündemine oturdu.

    30 KİLOMETREKARE BOŞALTILDI

    Radyasyondan en çok etkilenen santralin çevresindeki 30 kilometre çapındaki alan boşaltılarak bu bölgede yaşayan 135 bin kişi tahliye edildi. Reaktör binası 410 bin metreküp çimento ve 7 bin ton çelikle gömüldü. Besin maddeleri başka bölgelerden getirildi ve radyasyon bulaşan gıdaların tüketimi yasaklandı. Tanı merkezleri kuruldu. 5 milyon 300 bin kişiye, radyoaktif iyodun tiroid bezi tarafından alımını engellemek için potasyum iyodür tabletleri dağıtıldı. Ukrayna'da 18 bin kilometrekarelik tarım toprakları radyoaktif kirlenmeye maruz kaldı. Ülkedeki ormanların yüzde 40'ı kirlendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KANSER VAKIALARI ARTTI

    Kazadan 25 yıl sonra 2011'de yapılan bir araştırmada bile incelenen sütlerin yüzde 93'ünde kabul edilebilir düzeyin çok üzerinde uzun ömürlü izotop sezyum-137 belirlendi. Ukrayna, Rusya ve Belarus'ta 2004'e kadar 18 yaş altı 4 bin çocukta tiroit kanseri vakası görüldü. Resmi raporlara göre 9 bin, bağımsız bilim insanlarına göre ise 30 bin ile 60 bin arasında insan Çernobil'in neden olduğu ölümcül kanser türlerine yakalandı.

    48 BİN YILDA TEMİZLENECEK

    Bilim insanları, yaklaşık 190 ton uranyum ve 1 ton plütonyumun hâlâ santralin altında bulunduğuna işaret ediyor ve bölgenin radyasyondan tamamen temizlenmesi için öngördükleri süreye ise, insanlığın ömrünün yetip yetmeyeceği bir soru işareti. Çernobil'in yakınındaki Pripyat şehrinde günümüzde ölçülen radyasyon düzeyi bile normalin 20-40 kat üzerinde. Ve tüm radyoaktif kalıntıların temizlenmesi için 48 bin yıla ihtiyaç var.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow