hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hemingway 118 yaşında!

    Hemingway 118 yaşında
    expand

    İspanya İç Savaşı’nın büyük insanlık dramını ele alan ‘Çanlar Kim İçin Çalıyor ’un yazarı Ernest Hemingway’in bugün doğum günü. Amerikalı edebiyatçı ve gazeteci olan Hemingway’in doğum gününü, intiharının ardından geriye bıraktığı hayatı ve eserleriyle anıyoruz…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Edebiyatçılığının yanı sıra gazetecilikte de önemli başarılara imza atan Ernest Hemingway, 2 Temmuz 1961’de ise planladığı intiharının ardından geriye eserleri kaldı. Aynı zamanda geriye hayatı boyunca alkolle olan bağı, av tutkusu, yazarlığı, muhabirliğiyle süre gelen yaşamını da bıraktı.

    Hemingway’in hayatı

    20. yüzyılda dünya edebiyatında çok büyük bir ün kazanan öykü ve roman yazarı Ernest Hemingway, Ilinois'da doğdu. Doğduğu bölgede öğrenim gören yazar, henüz ortaokuldayken yazmaya başladı. Liseyi bitirir bitirmez Kansas'ın önde gelen gazetelerinden Kansas City Star'a muhabir olarak girdi. Bir görme bozukluğundan dolayı askere alınmadığı için I. Dünya Savaşı sırasında ABD Kızılhaç örgütünde cankurtaran sürücülüğü yaptı. 1918'de, henüz 19 yaşındayken Avusturya-İtalya sınırında yaralandı. Savaşta tanık olduğu olaylar ve özel yaşamına ilişkin anılar yaşam boyu belleğinden silinmedi ve yazılarına esin kaynağı oldu.

    İyileştikten sonra dönemin F. Scott Fitzgerald, Gertrude Stein ve Ezra Pound gibi yazarlarından gördüğü destekle ilk öykü derlemesi olan “Zamanında” (1925) yayımladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hemingway, 1926'da yayımlanan Güneş de Doğar'da da olduğu gibi, ilk romanlarında I. Dünya Savaşı'nın altüst ettiği bir dünyada yaşama yenik düştükleri duygusuyla ülkelerinden kopmuş, amaçsız, ‘yitik kuşak’tan insanları anlattı.

    İtalya'da I. Dünya Savaşı sırasında yaşadıklarından esinlenerek yazdığı Silahlara Veda (1929) savaşla aşkın iç içe işlendiği umutsuz ama güçlü bir roman oldu.

    Hemingway yapıtlarında mücadeleci, yenileceklerini bilseler bile, yiğitçe direnerek yaşamlarına anlam vermeye çalışan kişilerin portrelerini çizer. Romanlarında yaşama savaşı kimi zaman doğal güçlere karşı verilen mücadeleyle simgelenir. "Öğleden Sonra Ölüm" (1932) ve “Afrika'nın Yeşil Tepeleri”(1935) iki seri, buna örnek verilebilir.

    İspanya İç Savaşı sırasında çok sevdiği bu ülkeye savaş muhabiri olarak giden Hemingway, Cumhuriyetçiler'in yanında yer alarak General Franco'ya karşı mücadeleye katıldı. Madrid'in kuşatılmasıyla ilgili olarak "Beşinci Kol" (1938) adıyla bir de oyun yazdı. Gene İspanya İç Savaşı'nın esinlendirdiği “Çanlar Kimin için Çalıyor” (1940) satış rekorları kırdı ve yazarına Pulitzer Ödülü'nü kazandırdı.

    İspanya'dan ayrıldıktan sonra Küba'ya yerleşen Hemingway Afrika'da safari gezilerine çıktı ve bir uçak kazası atlattı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Londra'da savaş muhabirliği yaptığı sırada gizli bilgi toplama, gerilla taktikleri gibi konulardaki deneyimleri ve gözü pekliğiyle dikkati çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hemingway, kendisine 1953 Pulitzer Ödülü'nden başka 1954 Nobel Edebiyat Ödülü'nü de kazandıran "İhtiyar Adam ve Deniz” (1952) adlı uzun öyküsünde okyanusta dev bir balık avlamayı başardıktan sonra, tüm çabasına karşın bunu köpekbalıklarına kaptıran yaşlı balıkçı Santiago'nun direnişini anlattı.

    Yapıtlarında özlü ve çarpıcı bir dil kullanan ve olayların bağlantısını büyük bir titizlikle kuran Hemingway ardında yayımlanmamış pek çok taslak yazı bıraktı. Bunlardan bir bölümü kendi eliyle yaşamına son verdikten bir süre sonra yayımlandı.

    Yazar 2 Temmuz 1961 yılında, av tüfeği ile kendini vurarak hayatına son verdi.

    Ernest Hemingway Eserleri

    Silahlara Veda, 1929

    Beşinci Kol, 1938

    Çanlar Kimin İçin Çalıyor, 1940

    Irmağın Ötesi, 1950

    Afrika'nın Yeşil Tepeleri.1935

    İhtiyar Adam ve Deniz, 1952

    Öykü türü, 1927

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ya Hep Ya Hiç, 1937

    Güneş de Doğar, 1926

    Paris Bir Şenliktir, 1964

    Öğleden Sonra Ölüm, 1932

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow