hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kapora Nedir, Neden Verilir? Kapora Hangi Durumlarda Geri Alınabilir?

    Kapora Nedir, Neden Verilir Kapora Hangi Durumlarda Geri Alınabilir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Kapora, emlak sektöründen, hizmet sektörüne kadar birçok alanda kullanılan bir ödeme şeklidir. Alınan bir malın ya da hizmet tutarının, bir miktarı ödenerek, kalanı için taahhüt edilmesi kaparo olarak adlandırılır. Günümüzde kapora ile işlem yapmak, tamamen satıcının inisiyatifine kalmakta ve tarafların karşılıklı anlaşmaya varması üzerine yapılmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kapora Nedir?

    Kapora , bir ürün, hizmet ya da taşınır, taşınmaz malların, toplam tutarından bir kısmının karşı tarafa verildiği bir ön ödeme şeklidir. Bu yapılan ön ödeme ile ilgili hizmet ya da ürün rezerve edilmiş olur.

    Kapora Neden Verilir?

    Kapora verilmesinin birçok sebebi bulunmaktadır. Bir ürünün alınacağını taahhüt etmek için verilen kapora;

    Alınan ürünün toplam tutarının bulunmadığı durumlarda,

    İlerde yapılması planlanan etkinlikleri şimdiden rezerve etmek adına,

    Ürünü almaya karar vermiş ama birkaç gün daha düşünme payı bırakılması gereken durumlarda,

    Verilmektedir. Genel olarak, bir ürünün başkasına satılmasını engellemek amacıyla, anlaşma sağlanan her firma ve kişiler arasında yapılabilir.

     Kapora Kaç Gün Geçerlidir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaporanın geçerliliği, genellikle alıcı ve satıcı arasında kararlaştırılan güne göre değişiklik gösterir. Ancak genel olarak kaparonun geçerli olacağı gün sayısı ortalama 7 gün ila 1 ay arasında geçerlidir.

     Hangi Kurumlar Kapora ile Çalışır?

    Kaporalı işlemler, özellikle alıcı taraf için oldukça kolaylık sağlamaktadır. Bu sebeple bazı sektörlerde kaporalı işlemler sıklıkla uygulanmaktadır. Kaparo ile çalışan kurumlar;

    Emlak sektörü

    Araç ticareti yapanlar

    Düğün salonları

    Bazı kurslar ve dernekler

    Şeklinde özetlenebilir.

     Kapora Tutarı Ne Kadardır?

    Kapora , taraflar arasında yapılan bir anlaşma olduğu için sabit bir tutarı bulunmamaktadır. Bazı firmalar, toplam tutarın %5’lik bir kısmını talep ederken bazı firmalar da %50’ ye varan bir tutarın kaparo olarak ödenmesini isterler. Burada önemli olan, tarafların karşılıklı nasıl anlaştıklarıdır.

    Kapora Hangi Durumlarda Geri Alınabilir?

     Verilen kaparonun geri alınıp alınmadığı merak konusudur. Yasal bağlayıcılığı olan kaparo; aksi belirtilmedikçe ancak satıcı taraf, ürünü satmaktan vazgeçerse alınabilir. Bunun dışında; alıcı ve satıcı arasında yapılan sözleşmede, kaparonun geri alınabileceği gün sayısı belirtilmişse, alıcı, taahhüt edilen gün sayısı bitmeden kaparosunu alabilir. Örneğin; satıcı 3 gün içerisinde kaparonun geri alınabileceğini beyan eder ve satıcı da bugünü geçirmeden kaparosunu talep ederse geri alabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kapora Yasal mıdır?

    Kapora , taraflar arasında yapılan yazılı bir anlaşmadır. Bu sebeple yasaldır. Ancak bazı durumlarda taraflar, birbirilerine güven tahsis ederek yazılı kaparo anlaşması yapmayabilirler. Bilinmelidir ki, kaparo ancak yazılı bir sözleşme üzerinden sağlanırsa yasal olmaktadır. Bu sebeple, karşılıklı mağduriyetlerin giderilmesi için kaparo işlemlerinin yazılı olması önem arz etmektedir.

    Kapora Hangi Durumlarda Geri Alınmaz?

    Kapora hem satıcı hem de alıcı tarafı karşılıklı bir sözleşmeye bağlayan ödemedir. Bu sebeple, kaparonun oluşan mağduriyetlerin engellemesi adına da bir yaptırımı bulunmaktadır. Kaparo; alıcının üründen vazgeçmesi durumunda geri alınamaz. Ancak bazı durumlarda karşılıklı anlaşmalar üzerine geri alındığı bilinmektedir. Burada alıcı ve satıcı tarafın karşılıklı fikir birliğine varması beklenir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow