Kırklareli 16 Nisan referandum sonuçları: Evet Hayır oranları ve Kırklareli seçim sonuçları

Kırklareli 16 Nisan referandum sonuçları: Evet Hayır oranları ve Kırklareli seçim sonuçları
expand

Kırklareli referandum seçim sonuçları resmi olmayan verilere göre ortaya çıkarken yüzde 70'ün üzerinde "Hayır" oyunun çıktığı il en fazla "Hayır" yüzdesine sahip iller arasında yer aldı. Kırklareli seçim sonuçları Yüksek Seçim Kurulu’nun yasağının kalmasının ardından cnnturk.com üzerinden takip edilebilecek. Peki, Kırklareli Evet- Hayır oy oranları nasıl olacak? İşte, önceki yıllarda Kırklareli seçimlerinde alınan sonuçlar…

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Kırklareli referandum sonuçları Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun için sandık başına giden seçmenler tarafından belirlendi. Yüksek Seçim Kurulu 16 Nisan’daki referandum öncesi yaptığı açıklamada bölgede 250 binden fazla seçmenin yer aldığını duyurdu. İşte, Kırklareli seçim sonuçları ve ildeki Evet-Hayır oranları…

2017 referandumunda Türkiye'de 81 ile bağlı 50 bin 274 muhtarlıkta 167 bin 140 sandık kuruldu. Referandumda seçmen sayısı 55 milyon 319 bin 222 kişi olarak belirlendi. Bu seçmenlerin sandıkta verecekleri karara göre Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kabul edilecek yahut reddedilecek.

KIRKLARELİ REFERANDUM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ...


Türkiye sandık başında

Referandum öncesinde siyasi partiler verecekleri oyların rengine göre seçim çalışmalarını yürüttüler. TBMM'de yer alan partilerden Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) referandumda 'Evet' vereceklerini açıklarken, muhalefet partileri Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise referandumda 'Hayır' oyu kullanacaklarını açıkladılar. Öte yandan 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde yüzde 10 olan seçim barajını geçemeyerek Meclis'in dışında kalan partiler de referandum öncesinde oylarının ne olacağını paylaştılar.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Kırklareli 16 Nisan referandum sonuçları: Evet Hayır oranları ve Kırklareli seçim sonuçları

 Türkiye 7. kez referanduma gidiyor

Türkiye Cumhuriyeti'nde vatandaşlar 7. kez referandum için sandık başına gidiyor. İlk referandum 1961 yılında yapıldı. Ardından 1982, 1987, 1988, 2007 ve 2010 yıllarında referandumlar yapıldı. Türkiye'de yapılan referandumlardan 'Hayır' oyunun yüksek çıktığı tek referandum 1988 yılında yapılan referandum oldu. Bu referandumda 1982 Anayasası'nın 127. maddesindeki yerel seçimlerin 1 yıl erkene alınıp alınmaması konusu oylamaya sunuldu.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ) iktidarı sürecinde Türkiye, iki defa referanduma gitti. İlk olarak 2007'de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi başta olmak üzere birtakım anayasa değişiklikleri halkoylamasına sunuldu. 2007 referandumunda 'Evet' verenlerin oranı %68,95 olurken, 'Hayır' oylarının oranı ise %31.05 oldu.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

2010 referandumunda yine anayasa değişikliği maddeleri oylamaya sunuldu. Bu halkoylamasında ise 'Evet' oylarının oranı %57,88 olurken, 'Hayır' oylarının oranı %42,12 oldu.

1 Kasım 2015 Genel Seçim Sonuçları

7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinin ardından hükümet kurulması konusunda mutabakat sağlanamamasının ardından erken seçime gidildi. 1 Kasım 2015'te yapılan genel seçim sonuçlarına göre AK PARTİ %49.5, CHP %25.3, MHP %11.9, HDP ise %10.8 oranında oy aldı.

2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan %51.79, Ekmeleddin İhsanoğlu %38.44, Selahattin Demirtaş ise %9.76 oranında oy aldı.

Referandum nedir?

Anayasa değişikliği, yasaların kabulü gibi önemli meselerde halkın iradesini belirlemek amacıyla yapılan oylamaya referandum denilmektedir. Demokrasi uygulamasının en güzel örneklerinden biri olan referandumda, halkın iradesi doğrudan doğruya sonuca yansımaktadır. Temsili demokrasilerde halkın seçtiği insanlar halkın iradesini yansıtmaya çalışırlar. Ancak bu tür oylamalar muhalefetin onayı olmadan, popüler uygulamaları hayata geçirmek için kullanılabileceğinden, totaliter rejimlerde yönetimin isteklerini hukuka uydurmaya alet edebilirler.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow


Madde madde anayasa değişiklikleri

Kırklareli, eski ismi Kırk Kilise

Kırklareli tarih boyunca konumu itibarıyla birçok antik yerleşim merkezine sahip bir ilimizdir. Buzul çağı sonlarında uzunca bir süre sular altında kaldığı anlaşılan Kırklareli ve civârında insana dâir ilk maddî belgeler neolitik dönem özelliklerini vermektedir. Daha sonra bilinen ilk yerleşik kabilelerden ismini alan Trakya, Kırklareli de dâhil olmak üzere Roma dönemi ortalarına kadar kısmen veya tamamen bağımsızlıklarını küçük birer krallık veya prenslik olarak devam ettirebilmişlerdir.

Bir geçiş bölgesi olması nedeniyle Roma ve Bizans dönemlerinde pek çok istilalara uğrayan Kırklareli ilk defa I. Murat zamanında 1363 yılında Osmanlıların eline geçmiştir. Bu tarihten itibaren uzunca bir barış süreci yaşayan Kırklareli Balkan Savaşı ve I. Dünya Savaşı sıralarında Bulgar ve Yunan işgaline maruz kalarak büyük eziyet ve sıkıntılar yaşadıktan sonra 10 Kasım 1922’de nihai özgürlüğüne kavuşmuştur. Kırklarelinin halkı ise genellikle Bulgaristan ve Yunanistan, ayrıca Boşnak, Arnavut gibi diğer Avrupa muhacırlarından oluşmaktadır.

 

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow