Louis Pasteur kimdir?
Fransız kimyager ve mikrobiyolog olan Louis Pasteur, tıp dünyasına önemli katkılarda bulundu. 82 yaşında hayata gözlerini yuman Pasteur kuduz aşısını bulurlen, pastörizasyon yönteminin gelişmesine önemli katkılar sağladı.
Tıp tarihinde önemli bir yeri olan Fransız kimyager ve mikrobiyolog olan Louis Pasteur, 27 Aralık 1822'de Fransa'nın doğusunda Franche-Comte bölgesinde yer alan Jura iline bağlı Dole'de dünyaya geldi.
1846'da Fransa'nın en prestijli yüksek öğrenim kurumlarının başında gelen École Normale Supérieure'de Fen Fakültesi'ni tamamladı ve bir yıl sonra Fizik ve Kimya dalında doktora derecesi aldı. Başarılı öğrencilik yıllarının ardından çalışmalarına başladı ve bu yıllarda özellikle izomerlik, kristan yapı ve optik alanlarında yaptığı çalışmalarla adını duyurmaya başladı.
1948 yılında Strasbourg Fen Fakültesi'nde yardımcı kimya profesörü olan Pasteur, 1854'e kadar burada görev yapmasının ardından bu tarihte Lille Fen Fakültesi'nde kimya profesörlüğe yükseldi. Bu sırada 29 Mayıs 1849'da Strasbourg Üniversitesi'nde tanıştığı Marie Laurent ile evlendi. Ecole Normale'de kurulması için çaba gösterdiği araştırma laboratuvarının yöneticisi olarak tayin edilen Fransız bilim insanı, 1871'den itibaren burada çalışmalarına başladı.
Ecole Norman çatısı altında kurulan laboratuvarda şarbon, tavuk kolerası, kuduz ve virütik gibi hastalıklar ile bağışıklık mekanizması ve aşı hazırlama teknikleri üzerine çalışmalarda bulundu. Pasteur, kuduz köpekler üzerine yaptığı çalışmaları daha güvenli hale getirmek için 1885'te eski bir imparatorluk şatosunu gereğine uygun olarak düzenleyerek,kuduz aşısı adına yapılan ilk adımı attı. Çalışmaları ile tıbbın gelişimine önemli katkı sağlayan Pasteur, tıp doktoru olmamasından dolayı doktorlardan tepki gördü ancak vazgeçmedi. Pasteur, bakterilerin var olduklarına ve bunların hastalıklara yol açabileceği yolundaki düşüncesini sürdürdü.
Louis Pasteur, mayalanma olayında ve bulaşıcı hastalıklarda mikroorganizmaların etkili olduğu iddiasında bulundu ve çalışmaları ile bunu kanıtladı. Böylece kendiliğinden türeme teorisini de çökertmiş oldu. Çalışmaları sayesinde şarap, bira, süt, meyve suyu gibi mayalanabilir sıvıların uzun süre bozulmadan saklanabilmelerini sağlayan "pastörizasyon" adlı konserve yönteminin gelişmesini sağladı. Bu yöntem, sütü 63 °C'de otuz dakika süreyle ısıtmak ve daha sonra sütü hızlı bir biçimde soğuttuktan sonra kapalı ve sterilize edilmiş şişelere koyarak uygulanıyordu. Buna benzer bir yöntem günümüzde (UHT) adı altında kullanılmaktadır.
Pasteur'ün hastalıkların önlenmesi için Pierre Paul Émile Roux ile yaptığı çalışmalar sonucu aşı yöntemi geliştirildi. Pasteur, bu yöntemi tavşanlar üzerinde denedi. Daha sonra aşının kuduz hastalığı üzerindeki etkisini araştırmak için 11 köpek ile deney yaptı. 6 Temmuz 1885 tarihinde kuduz bir köpek tarafından ısırılmış olan 9 yaşındaki Joseph Meister'a kuduz aşısını uyguladı. Bu aşıyı hiç kullanmadan önce tıbbi doktor olmadığı için Pasteur tereddütte kalmıştı ve danıştığı kişilerin desteğiyle uygulama kararını almıştı. Çocuğun sağlık durumu iyiye gitmeye başladı ve 3 ay sonra olumlu sonuç alındı. Bu başarı sayesinde Pasteur kahraman ilan edildi. Olumlu sonuçlar sayesinde Pasteur; 1887 yılında Pasteur Enstitüsü'nü kurdu.
Louis Pasteur, 28 Eylül 1895 yılında, 72 yaşındayken Saint-Cloud kentinde hayata gözlerini yumdu. Pasteur'un Marie Laurent ile evliliğinden Maria Louise, Cecile, Jean Baptiste, Jeanne ve Camile isimlerinde 5 çocuğu oldu.
Pasteur, Copley ve Rumflod madalyaları ile Mecidi Nişanı'nın da sahibi oldu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
2025 resmi tatiller takvimi: 2025 yılının resmi tatilleri hangi günlere denk geliyor?
Walmart nedir, ne işe yarar? Walmart Türkiye'de var mı? Dev şirket Walmart ile ilgili bilgiler!
Apandisit nerededir, belirtileri nelerdir? (Kör bağırsak iltihabı)
2024 resimli doğum günü mesajları: Kısa, uzun, anlamlı ve komik doğum günü tebrikleri
THAAD Füze Savunma Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır? THAAD (Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması) Özellikleri