Ötanazi nedir, ne demek? Ötanazi nerelerde yasal?
Ötanazi tartışmalı bir konu olması nedeniyle her ülkede farklı bir kanun hakim. Bazı ülkelerde yasal olan ötanazi TDK tarafından kısaca "ölüm hakkı" olarak açıklanmış. Peki, tam olarak ötanazi nedir, nerelerde yasal? İşte ötanazinin yasal olduğu ülkeler...
Ötanazi, bireyin yaşamına son vermek amacıyla yapılan tıbbi müdahaledir. Kelime kökeni Yunanca "iyi ölüm" anlamına gelen "euthanasia" kelimesinden gelir. Ötanazi, genellikle tedavisi mümkün olmayan ve şiddetli acı çeken hastaların acılarını dindirmek amacıyla tercih edilir.
Ötanazi, iki ana kategoriye ayrılır:
Aktif Ötanazi: Hastanın yaşamına son vermek amacıyla doğrudan bir müdahalede bulunulmasıdır. Örneğin, ölümcül bir ilaç enjekte edilmesi.
Pasif Ötanazi: Hastanın yaşamını sürdüren tedavilerin durdurulması ya da hastaya uygulanmaması durumudur. Örneğin, yaşam destek ünitesinin kapatılması veya hayati öneme sahip ilaçların verilmemesi.
Ötanazi, etik, dini, hukuki ve tıbbi açıdan tartışmalı bir konudur ve farklı ülkelerde farklı yasal düzenlemeler ve uygulamalar bulunmaktadır. Bazı ülkelerde ötanazi yasal ve kabul görmüş bir uygulama iken, bazı ülkelerde yasadışı ve cezai yaptırımlara tabidir.
TÜRKİYE’DE ÖTANAZİ YASAL MI?
Aktif ötanazi Türkiye'de yasal değil. Yürürlükte olan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'na göre, hastaya ötanazi uygulayan fail (hekim), tasarlayarak (taammüden) adam öldürme hükümlerine göre yargılanır ve ağırlaştırılmış müebbet (ömür boyu) hapis cezasıyla cezalandırılır.
ÖTANAZİ NEREDE YASAL?
Ötenazi hakkı Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Kanada, Avustralya, ABD’nin bazı eyaletleri ve İspanya’da yasal bir işlem olarak uygulanıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Apandisit nerededir, belirtileri nelerdir? (Kör bağırsak iltihabı)
2024 resimli doğum günü mesajları: Kısa, uzun, anlamlı ve komik doğum günü tebrikleri
Preveze Deniz Zaferi Nedir? Preveze Deniz Zaferi’nin Önemi ve Sonuçları
Doppler Etkisi Nedir? Doppler Etkisi Fiziksel İlkeler Ve Gerçek Dünya Örnekleri...
ÇAPRAZ SORGU NEDİR? Çapraz sorgu ne demek, nasıl yapılır?