hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Piroliz yağı nedir, ne işe yarar, nerelerde kullanılır? Piroliz yağı kullanım alanları!

    Piroliz yağı nedir, ne işe yarar, nerelerde kullanılır Piroliz yağı kullanım alanları
    expand

    Piroliz yağı nedir, ne işe yarar, nerelerde kullanılır? sorgulamaları İzmir'de yapılacak piroliz yağı üretim tesisine devlet desteği sağlanacak olmasının ardından hız kazandı. Piroliz yağı, yenilenebilir kaynaklardan elde edildiği için, fosil yakıtlara kıyasla daha çevreci bir alternatif olarak değerlendirilebilir. Karbon ayak izini azaltmaya yardımcı olabilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesinde önemli bir rol oynayabilir. İşte detaylar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İzmir'de, Biotrend İleri Dönüşüm ve Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Sanayi AŞ tarafından yapılacak nafta ikamesi geri dönüşümden piroliz yağı üretim tesisi yatırımına proje bazlı devlet yardımı verilecek. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, başlangıç tarihi 1 Mart 2023 olan yatırımın süresi 3 yıl olarak belirlenirken, öngörülen sürede gerçekleştirilememesi halinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bu sürenin yarısı kadar daha ek süre verilebilecek.

    Komple yeni yatırım olarak hayata geçirilecek projenin planlanan sabit yatırım tutarı, 9 milyar 181 milyon 700 bin lira, nitelikli personel sayısı ise 40 olarak belirlendi. Yatırım süresi sonunda yıllık 55 bin ton nafta ikamesi geri dönüşümden piroliz yağı üretilmesi planlanıyor. Söz konusu yatırım gümrük vergisi muafiyet, KDV istisnası, KDV iadesi, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği (azami sınırı olmaksızın 5 yıl), nitelikli personel desteği (azami 100 milyon lira), yatırım yeri tahsisi gibi desteklerden de yararlandırılacak.

    Piroliz yağı nedir, ne işe yarar, nerelerde kullanılır Piroliz yağı kullanım alanlarıPİROLİZ YAĞI NEDİR?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Piroliz yağı, organik malzemenin yüksek sıcaklıklarda oksijensiz bir ortamda ayrıştırılması (piroliz) işlemi sonucunda elde edilen bir üründür. Piroliz işlemi, genellikle odun, tarım atıkları, lastik gibi organik malzemeler üzerinde gerçekleştirilir. Bu süreç, katı, sıvı ve gaz fazlarındaki ürünleri üretir ve sıvı faz genellikle piroliz yağı olarak adlandırılır. Piroliz yağı genellikle su ve organik kimyasal bileşiklerden oluşur, oldukça yoğundur ve yüksek oranda enerji içerir. Asidik doğası ve kararsız bileşenler içermesi nedeniyle saklama ve taşıma sırasında özel koşullar gerektirir. Piroliz yağı, fosil yakıtlara alternatif bir enerji kaynağı olarak görülür, ancak enerji yoğunluğu geleneksel fosil yakıtlardan genellikle daha düşüktür.

    PİROLİZ YAĞI NEREDE KULLANILIR?

    Atık lastik piroliz yağı esas olarak çimento fabrikaları, cam fabrikaları, seramik fabrikaları, tuğla fabrikaları, ağır petrol santralleri, çelik fabrikaları ve kazan fabrikaları ve sıcak tedarik merkezi gibi ağır sanayilerde yakıt olarak kullanılmaktadır.

    PİROLİZ YAĞI KULLANIM ALANLARI:

    Yakıt Olarak Kullanım: Isıtma ve enerji üretimi için biyokütle bazlı bir yakıt olarak kullanılabilir.
    Kimyasal Hammaddesi: Kimyasal üretim süreçlerinde, özellikle fenol, metanol gibi kimyasalların üretiminde hammadde olarak kullanılabilir.
    Biyodizel Üretimi: Daha fazla işlenerek biyodizel ve diğer yenilenebilir yakıtlara dönüştürülebilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow