AKP'de kan kaybı devam ediyor

AKPde kan kaybı devam ediyor
expand

AKP Erzurum milletvekili İbrahim Özdoğan'ın partisinden istifa etmesinin ardından AKP İzmir milletvekili Serpil Yıldız da istifa ettiğini açıkladı. Özdoğan ve Yıldız'ın istifasıyla AKP’nin milletvekili sayısı 357'e düşerken, bağımsız milletvekili sayısı 12'e yükseldi.

İbrahim Özdoğan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Erzurumlu seçmenin iradesi doğrultusunda AKP’den istifa ettiğini belirterek, ''Başbakan geçtiğimiz günlerde istifa eden milletvekilleri, 'çuvaldaki çürüklerdir' buyurmuş... O öyle buyursun, biz ise AKP içindeki çürümeden korunmak için istifa ediyor ve Başbakan'ın gerçeklerden adım adım uzaklaşmasını eski bir Yunan trajedisini seyreder gibi izliyoruz'' dedi. 
 
İbrahim Özdoğan, AKP'nin seçim öncesinde türban sorununu çözeceği sözünü vermesine rağmen 2.5 yıllık iktidarı döneminde bu konuya eğilmediğini ve çözmek için de bir çabası olmadığını söyledi.
 
Meclis'te itiş-kakış yaşandı 

HAZİNE YARDIMI
Son dönemde AKP ve CHP’de yaşanan milletvekili istifalarının ardından harekete geçen bu iki parti, siyasi partilere yapılacak hazine yardımının kaldırılmasına ilişkin yasa teklifini Meclis'ten geçirdi. Yeni yasada siyasi partilerin hazineden yardım alabilmesi için en az 20 milletvekilinin bulunması ve Meclis’te grup kurması gerekiyor. Eski yasada, Meclis’te üç milletvekili bulunan bir parti hazine yardımından faydalanabiliyordu.
Siyasi partilerde yapılacak hazine yardımının yeniden düzenlenmesine ilişkin yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
 
CHP Antalya Milletvekili Osman Özcan ve arkadaşlarının yasalaşan teklifi, seçimlere katılabilmek için örgütlenme şartının yanı sıra en az üç milletvekiline sahip partilerin de hazine yardımından yararlanmasına ilişkin Siyasi Partiler Kanunu'nun geçici 16'ncı Maddesi'ni yürürlükten kaldırıyor.
 
Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte genel seçimlerde yüzde 7'nin üzerinde oy alan siyasi partiler hazine yardımından yararlanabilecek. Bu durumda AKP, CHP, DYP, MHP ve Genç Parti gelecek yıl Hazine yardımından yararlanacak. 3 kasım 2002'de yapılan son genel seçimlerde barajı geçemeyen DYP yüzde 9.55, MHP yüzde 8.34, Genç Partide yüzde 7.25 oranında oy almıştı.

Erzurum milletvekili İbrahim Özdoğan istifa etmeden önce Meclis koridorlarında milletvekileri arasında itiş-kakış yaşandı. AKP milletvekilleri cep telefonuyla Özdoğan’a ulaşmaya çalışarak, İbrahim Özdoğan’ı istifa etmekten vazgeçirmeye çalıştı. Ancak istifa etmeye kararlı olan Özdoğan’ın telefonu kapalıydı.

 

Özdoğan'ın TBMM Basın Bürosu'na gelişi sırasında da, AKP Konya Milletvekili Ahmet Işık ile Erzurum Milletvekili Ömer Özyılmaz kendisi ile görüşmek istedi ancak, Özdoğan onlarla ve basın koridorunda bekleyen diğer milletvekilleri ile görüşmedi. Görüşmek için koluna giren milletvekilleri, Özdoğan'ın yanındakiler tarafından engellendi.
 
Özdoğan'a AKP'liler tarafından birisiyle konuşması için bir cep telefonu uzatıldı ancak Özdoğan telefondaki kişiyle konuşmayı kabul etmeyerek istifasını açıklamak üzere basın toplantısı yapmaya gitti. Telefonda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ya da bir AKP Grupbaşkanvekilinin olabileceği tahmin ediliyor.
 
AKP Erzurum milletvekili Özdoğan Meclis’te basın toplantısı düzenleyerek istifa ettiğini açıkladı.
 
Yıldız’ın istifa gerekçesi ‘hayal kırıklığı’
 
İzmir milletvekili Serpil Yıldız da ‘yaşadığı hayal kırıklığını millete de yaşatmamak adına’ mensubu olduğu AKP’den istifa ettiğini açıkladı. Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada, şunları söyledi. ''kuruluşundan bugüne içinde bulunduğum, emek verdiğim AK Parti'nin son zamanlarda iç ve dış siyasette izlemiş olduğu politikalar, parti içi antidemokratik ve adaletsiz uygulamalar, partiyi başlangıcındaki misyonundan uzaklaştırmıştır. Halkımız adına yaptığımız her türlü uyarılara rağmen birçok milletvekili arkadaşım gibi fikirlerimize kayıtsız kalınmış, kolektif akıl anlayışı hiçe sayılmıştır.  Milletin vekili olma bilinci ve sorumluluğu ile yaşadığım hayal kırıklığını milletimize de yaşatmamak adına, mensubu bulunduğum AK Parti'den istifa kararımı saygıdeğer kamuoyu ile paylaşıyorum.''

TBMM'deki sandalye dağılımı şöyle oldu:

  • AKP: 357
  • CHP: 163
  • DYP: 6
  • ANAP: 5
  • SHP: 5
  • HYP: 1
  • BAĞIMSIZ: 12
  • BOŞ: 1
Siyasetteki hareketlilik devam ediyor
 
Ankara'da siyasetteki hareketlilik devam ediyor. Meclis'te pazartesi günü beş CHP’li milletvekili ve AKP’li Miraç Doğan’ın istifa etmesinin ardından da bugün AKP iki fire daha verdi.  ANAP’ın, 2-3 nisan tarihlerinde yapacağı kongresinde, AKP’den istifa ederek bu partiye geçen Erkan Mumcu’nun genel başkan seçilmesi bekleniyor.  Ankara kulislerinde ANAP’in kongresini yapacağı güne kadar hergün AKP’den bir milletvekilinin istifa edeceği yönünde haberler de geliyor.
 
Erkan Mumcu’ya yakınlığıyla da bilinen Malatya millletvekili Miraç Akdoğan pazartesi günü istifa gerekçesini şöyle açıklamıştı:   "AKP dar kadrocu bir anlayışın ve iktidar sarhoşluğunun bütün hastalıklarını barındıran bir yapıya bürünmüş durumda... AKP, Türk milletine oylarıyla kazandığı meşruiyeti hızla tüketmekte"

Abuşoğlu dün istifa etti
 
AKP Gaziantep Milletvekili Ömer Abuşoğlu da dün partisinden istifa gerekçesi olarak,  ‘gidişata karşı’ tepkilerini dile getiren milletvekillerinin ya görmezlikten gelindiğini ya da susturulduğunu savunmuştu. Abuşoğlu, ''böylelikle birçok milletvekili hür iradesini ve seçmeninden aldığı olumsuz izlenimleri, gerek yasama gerekse yürütme organının faaliyetlerine yansıtamaz hale gelmiştir. Bu şartlar altında bir başka seçenek olarak milletvekiline, tepkisini istifa ederek gösterme yolu kalmıştır'' dedi.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow