Eklem Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir? Eklem Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?

İnsan vücudunda yaklaşık olarak 270 civarında oynar olmak üzere toplamda 360 adet eklem bulunur. Omuz, dirsek, bilek, diz, kalça ve ayak bileklerimizde yer alan eklemler vücudumuzun hareket fonksiyonunu sağlamaya yardımcı olur.
Eklem Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Eklem ağrısının teşhisini koymak için ilk olarak fiziksel muayene yapılır. Ağrının bulunduğu bölge tespit edilir. Eklem ise, hareket kabiliyeti ile sınanır. Daha sonra da ağrı olan bölgede herhangi bir şişlik, sertlik ya da kızarıklık olup olmadığına bakılması gerekir. Aynı zamanda eklem ağrısının kesin olarak nedeninin bulunabilmesi için kan testleri de istenir. Kan testi istenmesinin asıl nedeni ise, iltihaplanma olup olmadığını öğrenmektir.
Eklem ağrısı olan kişilerin eklem bölgelerinde meydana gelen şişlikler ise, genellikle iltihaplanmadan kaynaklanır. Aynı zamanda kişinin eklem bölgesinde bulunan kemiklerde herhangi bir kırık ya da çıkık olduğu için şüphelenilmesi durumunda röntgen istenir.
Eklem ağrısına yol açan başka bir hastalıktan şüphelenildiği zaman da tanı koymak için MR ya da BT incelemelerine başvurulabilir. Hastanın şikayetlerine göre uzman doktorun fiziksel muayenesine göre yapılan gerekli tetkikler sonrasında eklem ağrısı çeken kişiye bir tanı koyar.
Eklem Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?
Eklem ağrısı olduğu zaman öncelikle ortopedi doktoruna görünmek gerekir. Bu ağrıların önemli bir kısmı ortopedi ve travmatoloji kökenine sahiptir. Çok nadir de olsa gerektiği zaman farklı branş doktorlarına yönlendirme yapılabilir. Eklem ağrısının tedavisi için öncelikle ortopedi veya Fizik Tedavi bölümüne gidilmesi gerekir.
Genellikle bir sızı şeklinde görülen eklem ağrıları oldukça şiddetli olabilir. Fakat zaman zaman herkeste eklem ağrısı görülebilir. Bazen de hafif bir sızı şeklinde ortaya çıkabilir. Bunun sonucunda da eklemlerde şişlikler, hareket bozuklukları ve sertlikler bazı hareketlerin yapılamaması gibi sonuçlar da ortaya çıkarabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Doğanın şifalı otu ‘kırçan'ın sezonu başladı! İltihap söktürücü, kan temizleyici, toksin atıcı...
Kahve içince vücutta neler oluyor? Demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu? Kahve yerine çay çözüm mü?
Sahteleri tehlike saçıyor! Güneş kremi alırken bu detaylara dikkat
'Horlama çiftleri ayırabilir'
Astım hastaları, polenlerin sık olduğu sabah saatlerinde dışarı çıkmamalı