hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AK Parti'yi eleştirdi, ihraç edildi

    AK Partiyi eleştirdi, ihraç edildi
    expand

    AK Parti Müşterek Disiplin Kurulu, partinin Hatay teşkilatıyla ilgili suçlamalarda bulunan Hatay Milletvekili Fuat Geçen'in partiden ihracına oybirliğiyle karar verdi.

    Müşterek Disiplin Kurulu, Geçen'i partiden ihraç gerekçesini,

  • Parti Tüzüğü'nün, partinin tüzük ve programına, demokrasi, insan hakları ve hukukun evrensel temel kural ve normlarına aykırı faaliyetlere katılmak, destek olmak yahut bizzat aykırı eylem ve işlemlerde bulunmak,
     
  • Parti yöneticilerine, üyelerine, parti tüzel kişiliği hakkında basın yayın organları ile kamuoyu önünde gerçek dışı haber yaymak, iftira, hakaret, karalama veya küçük düşürücü beyanlarda bulunmakla ilgili hükümlere dayandırdı.  

    Diğer muhalif milletvekillerinin durumu

     
    Geçen'in partiden ihracıyla, TBMM'deki sandalye sayısı 356'ye düştü. Bağımsız milletvekillerinin sayısı ise 6'ya yükseldi.
     
    Müşterek Disiplin Kurulu Başkanı Hakkı Köylü, Afyonkarahisar Milletvekili Mahmut Koçak'ın kesin ihraç istemiyle disipline sevki konusunda, ''henüz bize bu konuda bir şey gelmedi. Gelince bakacağız'' dedi.  
     
    Koçak, 4 haziranda Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan söyleşisinde, "Başbakan gergin, son zamanlarda daha çok gergin. Fevri. Kasımpaşalı kültürüyle yetişmiş olabilir. Ama her seferinde o şekilde davranması olmuyor" demişti.
     
    Geçen'in 'yolsuzluk' iddiası

    AK Parti grubu içinde muhalif isim olarak bilinen Hatay Milletvekili Fuat Geçen, geçtiğimiz nisan ayında AKP Hatay teşkilatıyla ilgili yeni bir yolsuzluk iddiasında bulunmuştu.
     
    Geçen, Hatay'daki 2 milyon YTL'yi aşkın üç ihalenin AK Partili Genel Meclisi Başkanı Mahmut Narin'in yakınlarına verildiğini açıklamıştı.
     
    Geçen, "son tartışmalarda gündeme gelen ihale listesinde, şu anda İl Genel Meclisi Başkanı olan Mahmut Narin'in ismi geçmiyor. Ancak son yasal düzenlemeyle il genel meclis başkanları, yeni yetkilerle devletin resmi valisi gibi oldu" demişti.
     
    AK Parti Hatay Milletvekili Geçen, bunun üzerine 9 mayısta, kesin ihraç istemiyle tedbirli olarak Merkez Disiplin Kurulu'na sevk edilmişti.

    Geçen'in tepki çeken mektubu
     
    Hatay Milletvekili Fuat Geçen, Müşterek Disiplin Kurulu Başkanı Hakkı Köylü'ye gönderdiği mektupta, partisinin, seçim öncesi yolsuzlukla mücadele konusundaki taahhütlerini unuttuğunu öne sürmüştü.

    Geçen,  mektubunda ''parti, yolsuzlukla mücadele etmek yerine, yolsuzlukla mücadele edenle mücadele edilir hale geldi'' demişti.
     
    Parti yöneticileriyle ilgili önemli bilgi ve belgeler ortaya konularak iddia ve isnatlar başladığını, bakanlar hakkında verilen gensoruların, 'muhalefet, hükümeti yıpratmak istiyor' mantığıyla reddedildiğini öne süren Geçen, bunun sonucunda birçok bakanlık ve taşra kuruluşunda yolsuzluk iddialarının arttığını kaydetmişti.
     
    AK Parti'ye oy verenlerin, ona 'tuz' nazarıyla baktığını belirten Geçen, "ama maalesef tuz da kokmaya başlamıştır'' diyerek tepkileri üzerine çekmişti.  
  •  
    İhraca üzülmedi
     
    Hatay Milletvekili Fuat Geçen, AK Parti'den ihracından üzüntü duymadığını, üzüntü duyması gerekenlerin başkaları olduğunu söyledi.

    Geçen, ihraç kararını değerlendirirken, ''kararı çok iyi karşıladım. Millet sağ olsun, vatan varolsun. Bu karar benim için ne bir başlangıç ne de bir sondur'' dedi.

    Fuat Geçen, ''ihraç kelimesinin algılanışı her ne kadar hoş değilse de hangi sebeple ihraç edildiğim çok önemlidir. Milletin hukukunu korurken, partide yolsuzluk gibi milletin kanını emen bir durumla mücadele eder hale gelmişim. Dolayısıyla bu ihraçtan hiçbir şekilde üzüntü duymuyorum'' diye konuştu.
     
    Bağımsız milletvekili olarak çalışmalarını sürdüreceğini belirten Geçen, ''siyasetle ilgili herhangi bir kurgum, planım yok. Milletimin mesuliyeti devam ediyor. Bunun gereğini yerine getireceğim. Bir siyasi duruşum olacak'' şeklinde konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow