hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Galatasaray Üniversitesi'nin yanan binası 5 yıl sonra restore ediliyor

    Galatasaray Üniversitesinin yanan binası 5 yıl sonra restore ediliyor
    expand

    5 yıl önce yanan Galatasaray Üniversitesi'nin 147 yıllık binası kapsamlı bir restorasyona alınıyor. Yangından 3 yıl sonra tamamlanan çatı restorasyonunun ardından kaderine terk edilen bina için 7.6 milyon lira harcanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Galatasaray Üniversitesi’nin 5 yıl önce yanan 147 yıllık tarihi binası, aradan geçen zamanın ardından kapsamlı bir restorasyona alınıyor. Beşiktaş Ortaköy’de bulunan ve 1992 yılından bu yana Galatasaray Üniversitesi’nin kullanımında olan İbrahim Tevfik Efendi Sahil Sarayı’nın çatısı, 22 Ocak 2013’te geçirdiği yangında tamamen yanmıştı. Yangın, 3’üncü kattaki öğretim görevlilerinin kullandığı odada başlamış, ardından çatıya, sonra da kampustaki diğer fakültelere sıçramıştı. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken, çatısında çökme meydana gelen bina kullanılamaz hale gelmişti. Çok sayıda tarihi eser ve kitap da yangında kül olmuştu. Büyük hasar gören kagir ve ahşap yapının enkazı, yangının ardından yaklaşık 3 yıl sonra tamamlanan çatı restorasyonuna kadar hiçbir tedbir alınmaksızın kaderine terk edilmişti.

    Galatasaray Üniversitesi yandığı gibi duruyor

    İhalesi aylardır bekletiliyordu

    Habertürk gazetesindeki habere göre İstanbul III Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı doğrultusunda, Kamu İhale Kanunu kapsamında 2015 yılında düzenlenen “GSÜ Ortaköy Yerleşkesi Tevfik Efendi Sahil Sarayı Geçici Koruyucu Çatı Örtüsü Yapılması İşi” konulu ihaleyi 1 milyon 99 bin 780 TL bedel üzerinden Güryapı Restorasyon Taahhüt ve Ticaret A.Ş. üstlenmişti. Çatı örtüsü 2016 Ocak ayında tamamlanan tarihi sarayın ahşap, sıva ve güçlendirme gibi komple restorasyonunu içeren ihale ise çatı restorasyonu gibi ayladır bekliyordu.

    İşte yangın sonrası Galatasaray Üniversitesi...

    Çatıyı üstlenen şirket yapacak

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    GSÜ’nün, 30 Kasım 2017 tarihinde açtığı “GSÜ Ortaköy Yerleşkesi İbrahim Tevfik Efendi Sahil Sarayı Güçlendirme, Sıva, Ahşap ve Muhtelif Restorasyon Uygulama İşleri” ihalesi, geçen ay sonuçlandı. 6 geçerli teklifin verildiği ihaleyi, 7 milyon 625 bin 944 TL’ye daha önce çatı ihalesini kazanan Güryapı Restorasyon Taaahhüt ve Ticaret A.Ş. aldı. GSÜ ile Güryapı arasında 18 Aralık 2017 tarihinde imzalanan sözleşmeye göre, sarayın restorasyonunun 15 Ekim 2018’e kadar tamamlanması gerekiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow