Ukrayna’da patlayan barajda çevresel tehlike endişesi
Ukrayna'da baraj patlaması, çevresel bir facianın yaşanabileceği konusunda uzmanları endişelendiriyor. Çevredeki yerleşim yerlerini su altında bırakan patlama, Dinyeper Nehri’ndeki mayınların güvenli yerlere sürüklenme riskini de ortaya çıkardı.
Ukrayna'da işgalin ilk gününden beri Rus kontrolü altında olan Nova Kakhovka barajı yıkıldı, Dinyeper Nehri civarındaki yerleşim yerleri ve 300 bin kişinin yaşadığı Herson şehrini su esir aldı.
Dinyeper Nehri’ndeki mayınların, barajın patlamasıyla kontrolsüz bir şekilde akıntıya kapıldığı öğrenildi. Mayınların, yerleşim yerlerine ulaşabileceği ve kurtarma çalışmalarına engel teşkil edebileceği belirtiliyor. Bölgeden tahliyeler devam ediyor. Uzmanlara göre, yaklaşık 20 bin kişinin bölgeden çıkarılması gerekiyor.
Barajın patlama sebebi hala ortaya çıkmış durumda değil. Rusya, barajı Ukrayna'nın sabote ettiğini ileri sürüyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ise Rusya'nın cezai sorumluluğu olduğunu ve Ukrayna'nın da soruşturma başlattığını ifade etti.
Patlamadan önce Kakhovka Gölü’ndeki su seviyesinin yükselmesinin bilinçli olduğu iddia edildi. Patlama sonucu oluşan selde evler ve altyapı harap oldu, topraklar artık tarım için elverişsiz hale geldiği ve civar bölgelere su tedariğinde sıkıntılar var.
Barajdaki ekipmanlarda bulunan toplam 400 ton motor yağının nehre karışma riski bulunuyor. Nehrin üzerinde ince bir tabaka yaratarak oksijenin suya girmesini engelleyecek yağın, nehirdeki ekolojik yaşama büyük zararlar vereceği dile getirildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD'de serbest bırakılan Rümeysa Öztürk, Massachusetts eyaletine döndü: Komşuları evinin önünü çiçeklerle donattı...
Orta Doğu turu öncesi dikkat çeken iddialar: Trump Filistin’i mi tanıyacak?
Papa Leo'nun şifreleri: Kırmızı yelek mesaj mı?
SON DAKİKA... Gerilim had safhada! Hindistan 3 havalimanını vurdu: Pakistan füzelerle karşılık verdi
Hindistan, Pakistan! Nüfus oranları açıklandı! İşte Dünyanın en kalabalık ülkesi! Dünya haritası ülkeler!