Kahve üretimi kuşları olumsuz etkiliyor
Araştırmalara göre bir fincanının 40 yıl hatırı olduğu kahve, kuş çeşitliliğini olumsuz etkiliyor. İşte Amerika Birleşik Devletleri'nin Utah Üniversitesi'nde görevli Dr. Çağan Şekercioğlu'nun çalışması...
Kimi sabah uyanır uyanmaz yudumluyor, kimi gün boyu dinç kalabilmek için içmeden duramıyor. Özellikle Türk insanın kahveye ilgisi büyük. Peki, içtiğimiz kahvelerin üretimi canlıların yaşamını nasıl etkiliyor?Amerika Birleşik Devletleri Utah Üniversitesi'nden Dr. Çağan Şekercioğlu ve araştırma ekibi, bu soru üzerinden yola çıktı. Tam 12 yıl boyunca tropik kuşları inceledi. Ekip, doğrudan güneş ışığı alan açık tarlalar ile ormanlık alandakileri karşılaştırdı.
Kahve, dünyanın tropik biyoçeşitlilik merkezlerinde en çok yetiştirilen tarım ürünü. Genellikle tropik bölgelerde ağaçlar kesilerek, direkt güneş ışığında yetişirtiriliyor. Çünkü böyle daha çok verim alınıyor. Doktor Çağan Şekercioğlu tam da bu noktaya dikkat çekiyor. Tropikal kuşların yoğun yaşadığı bu bölgelerde, kahve üretimi kuş çeşitliliği için tehdit oluşturuyor. Araştırmalara göre yağmur ormanlarındaki ağaçların gölgesinde tarımı yapılan kahvenin canlı çeşitliliğine zararı çok daha az. Ancak, üreticiler daha az verim aldıkları gerekçesiyle bu alanları çok fazla tercih etmiyor.
Kahve bitkisinin neredeyse hepsi dünyanın en zengin ekosistemi olan tropik bölgelerde 10 milyon hektarda yetiştiriliyor. Dünya genelinde kahve üretiminden elde edilen kazanç yılda 173 milyar dolar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ANNELER GÜNÜ TARİHÇESİ! Anneler Günü nasıl ortaya çıktı?, ilk kez ne zaman kutlandı?
ANNELER GÜNÜ NE ZAMAN 2025? Anneler Günü yarın (11 Mayıs) mı, hangi gün?
9 MAYIS 2025 CUMA HUTBESİ KONUSU VE PDF METNİ: Bu haftaki Cuma hutbesi konusu ne?
Lezzetli ekmekler köy tandırında pişiyor
BİRİNİN SİZDEN HOŞLANDIĞINI GÖSTEREN 6 İŞARET! Uzman isim tek tek sıraladı! Meğer en büyük aşk belirtisi...